• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii EU05/EP05

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.298 65 4
Wiem, że nie na temat, bo nie te lata i epoka, ale w filmie "Koniec wakacji" (1:18:45) jest ujęcie z budowanej Warszawy Centralnej z przejeżdżającą EP05 - i w takich właśnie odcieniach chciałbym ją mieć (cała pomarańczowa). Może wyjdzie i w epoce IV kiedyś. Obecny wypust wydaje mi się zbytnio wpadający w czerwień, co nie znaczy, że nie jest to odcień prawidłowy dla okresu, w jakim lokomotywa została odtworzona w modelu. Po prostu mniej mi się ten odcień podoba.
W ogóle polecam film, jeśli ktoś nie zna - dużo motywów kolejowych, w tym ujęcia peronowego budynku dworca Chorzów Miasto.

Zobacz załącznik 1161818
I właśnie widać, ze ta EP05 choć jest wyblakła ale nie ma tak czerwonego koloru jak Roco, tylko nieco ciemniejszy od koloru marchwi i podobny do MTB. Ale i ładny Y z ciemnopopielatym a nie oliwkowym dachem.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.298 65 4
A to nie jest tak oryginalnie?
Oryginalny pantograf jest na tej zielonej, takie plastikowe badziewie, co jak się pociągnie za metalowy ślizg to zaraz odpadnie. Po prawej przerobiona, ale i tak do oryginału daleko, bo nie miałem właściwych podpórek pod pantograf, ale jest lepszy patyk. Na razie Roco nie ma tych elementów dostępnych w częściach zamiennych.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
882 38 5
Oryginalny pantograf jest na tej zielonej, takie plastikowe badziewie, co jak się pociągnie za metalowy ślizg to zaraz odpadnie. Po prawej przerobiona, ale i tak do oryginału daleko, bo nie miałem właściwych podpórek pod pantograf, ale jest lepszy patyk. Na razie Roco nie ma tych elementów dostępnych w częściach zamiennych.
Aaa bo to dwie lokomotywy od MTB... A ja myślałem, że porównanie z MTB z Roco

Joseph

Użytkownik
Reakcje
75 2 0
Z kolorami to trudno będzie ustalić jednoznacznie jaki powinien być.
Z jednej strony oryginalne zdjęcia to upływ czasu, filmy z tamtych lat kręcone na taśmie pewnie ORWO - jak ja spojrzę na swoje barwne zdjęcia komunijne to po prostu masakra nijak nie mająca się do rzeczywistości.
Z drugiej strony zdjęcie, które wrzuciłem wykonane aparatem telefonu więc też pewnie niezbyt precyzyjne plus ekrany komputerowe więc powstaje rozrzut jak ze śrutówki.
Przydałby się jakiś nr RAL albo Pantone ale chyba w tamtych czasach to nie obowiązywały jeszcze te standardy?
Mogę dopowiedzieć tyle, że na moje oko to rzeczywisty kolor jest jaśniejszy niż ten wyświetlany przez monitor ale na pewno nie tak "marchewkowy" jak na zdjęciach od @robertkroma
Wrzucam jeszcze jedno wyszukane w necie dla porównania.
Screenshot 2026-01-02 at 22-33-58 EP05-23 - WRP - World Rail Photo.png

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
2.183 23 1
I na filmie "Koniec wakacji" bardzo dobrze "odwzorowane kolory" EP05 jak i wagonów, chociaż film bez rekonstrukcji cyfrowej...
Oj Panie Ty Złośliwcze :) Moje wyobrażenie o barwach tej lokomotywy z tamtych lat wywodzi się wyłącznie z takich filmów "świetnie odwzorowujących kolory", stąd tęsknota do odcieni ciut innych niż na modelu Roco :) Nie mieszkałem w rejonach, gdzie bywała, a i mimo lat wielu na karku nie miałbym możliwości dobrze zapamiętać skalę jej marchewkowości wtedy. Po prostu chciałbym, żeby w rzeczywistości wyglądała była tak, jak na tym filmie :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.209 661 30
Czy ktoś może wypowiedzieć się co do kolorów EP05 Roco? Bo wg mnie jest za ciemna.
Jak ta krwistoczerwona barwa ma się do oryginału z 1994 roku? Poniżej porównanie z mojego zdjęcia zrobionego w 1992 rolu na 150 lecie kolei we Wrocławiu, zdjęcie z Forum - odwrócone specjalnie dla porównania ....

Ja też byłem we Wrocławiu i mam podobne zdjęcie, ale u mnie odcień jest nieco inny.

EP05-01 Wr Świebodzki 22 V 1992.jpg

A tak wyglądała EP05-22 dwa lata później na CMK.

EP05-22 EC Sobieski CMK 20 VII 1994.jpg

Wniosek? I odcienie poszczególnych lokomotyw były różne, i wierność odwzorowania kolorów na zdjęciach też bywa różna. Dla mnie kolor modelu Roco na zdjęciach wydaje się OK, ale jak jest naprawdę, będę mógł powiedzieć, gdy model zobaczę na żywo.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.725 95 1
EP05-01 najlepiej porównać do EP05-01.
Moim zdaniem model poza drobnymi szczegółami z grubsza jest podobny do oryginału.
Zawsze jest jeszcze możliwość, że w ZNTK Gdańsk źle dobrano kolory:D
IMG_20260103_033335.jpg

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.298 65 4
Zdjęcia w zależności od oświetlenia i pogody, ale i kliszy mogą nieco się różnić i nawet ta w katalogu Roco, ale model jest konkretny i wg mnie, powtarzam wg mnie jest za ciemny. Bliżej mi do oryginału w malowaniu MTB a nie Roco.
A po drugie czy ta lokomotywa w 1994 roku, bo moje zdjęcie jest z 1992 nie miała zmienionych barw? Tylko na innych moich kliszach kolory są podobne do tych z Wrocławia.
A do ""niby" oryginału we Wrocławiu dużo napisano np o błędnie umieszczonych reflektorach. A malowanie? Można pomalować w cokolwiek tylko czy to jest malatura z 1992, 1994 roku czy np z 2005 gdzie była ona już taka ciemna/
Bo na powyższych zdjęciach wg mnie są kolory jaśniejsze, owszem różnią się ale jaśniejsze.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.077 201 22
Patrząc na zdjęcia oryginału oraz modelu nie trudno zauważyć że kolor pomarańczowy na modelu jest jakby za ciemny. Proszę zwrócić uwagę, iż w oryginale jest spora różnica pomiędzy pomarańczem pudła a czerwienią dolnej części pudła. W modelu różnica ta jest mniej zauważalna właśnie z powodu zbyt ciemnego pomarańczowego.

Zgoda co co faktu, że na starych zdjęciach odcienie kolorów mogą być inne niż były faktycznie. Ale skoro niemal każda stara fotka ukazuje kolor pomarańczowy jednak jaśniejszy, to chyba nie jest to przypadek a fakt że on taki faktycznie jednak był. Bo co, wszystkie stare zdjęcia przekłamują w tę samą stronę?

I bardzo możliwe, że w bardziej współczesnych czasach malowano pudło na ciemniejszy odcień.

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
615 22 2
I chyba coś na rzeczy jest... Najświeższe zdjęcie oryginału wykonane na warszawskim Grochowie (6.01.2026r).
Zobacz załącznik 1162815
To już nie oryginał. Podczas remonta spieprzyli lampy dolne. Nie są osadzone w oryginalnych miejscach. I nie przypomina to z przodu starej skody. Rynne boczną po całości przenieśli do góry. A powinna być niżej.