• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii EU05/EP05

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
894 38 5
@Andrzej Harassek oczywiście miałem na myśli e1 jako Pc1,2,5, oraz Tb1. Takie sygnały są absolutnie wystarczające. Schlesienmodelle i Robo dzięki procesorowi na płytce mają możliwość wyświetlania dokładnie tych sygnałów, a w EP09 Schlesienmodelle jest również Pc6. A są to jednak dużo mniejsi producenci niż takie Roco. I chwała im za to, że dbają o takie szczegóły i o klientów @Robert Reschka @robo. Co ciekawe, w dekoderze zimo MS450 plux22 AUX8 jest w miejscu, gdzie nie ma pinu, a co za tym idzie, żeby wykorzystać to wyjście trzeba się wlutować bezpośrednio w dekoder. Trochę marnotrawstwo.
Ale to, co jeszcze zwróciło moją uwagę, to opis pinów 16 i 18, do których doprowadzone są wyjścia AUX1 i AUX2 - otóż podane tam jest, we wszystkich wersjach językowych, że do wyjść tych podłączone są białe światła końcowe (weißes Schlusslicht, white Taillight, Feu arrière blanc). Jak to naprawdę działa, przekonamy się, gdy modele dotrą do sklepów, czyli już niedługo.
I to również zwróciło moją uwagę i mam nadzieję, że to tylko błąd w druku, bo inaczej będą niezłe jaja.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.459 260 2
Trzeba jednak pamiętać, że przy normalnym sterowaniu światłami za pomocą wyjść funkcyjnych wyświetlanie sygnałów Pc 2 i Tb 1 wymagałoby wykorzystania aż ośmiu wyjść funkcyjnych (dwa wyjścia świateł przednich i tylnych i 6 wyjść AUX)
Raczej dziesięciu wyjść. Przypominam że na każdym czole lokomotywy mamy pięć źródeł światła (trzy białe i dwa czerwone)

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
894 38 5
Racja, górne reflektory też muszą mieć niezależne sterowanie.
Górne reflektory mogłyby być podłączone do front light i rear light. Wówczas zostaje aux1 do aux8 na światła białe i czerwone. Niezależnie od wszystkiego kabiny muszą mieć kolejne wyjście funkcyjne po 1 na każdą. Dodatkowo oświetlenie maszynowni kolejne AUX i oświetlenie podwozia dodatkowe AUX. I robi się 12 wyjść.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
894 38 5
Co nie zmienia faktu, że łącznie potrzeba 10 wyjść funkcyjnych - te do świateł są dokładnie takie same, jak pozostałe.
Albo procesora na płytce, dzięki któremu można uzyskać światła bez osobnego przypisywania konkretnego reflektora do konkretnego AUX. Wówczas np. aux1 to światła czerwone zmienne kierunkowo, aux2 to sygnał Pc2, AUX 3 oświetlenie kabiny, AUX 4 oświetlenie maszynowni, aux5 oświetlenie podwozia, aux6 sygnał Pc6. Aux7 oświetlenie manewrowe. Oczywiście front i rear light sygnał Pc1. I jak widać zostają nawet wolne wyjścia funkcyjne. Roco zostało w tyle za innymi jeśli chodzi o elektronikę w modelu. Piko, Robo, Schlesienmodelle nie mają problemu i można wyświetlać różne sygnały bez problemu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.330 665 30
Ale cały czas mówimy o oryginalnej fabrycznej płytce i jej stosunkowo drobnych modyfikacjach (np. rozdzielenie świateł i poprowadzenie dodatkowych przewodów) w celu wykorzystania dostępnych możliwości dekodera. Nowa elektronika to zupełnie inna sprawa, o czym pisałem.
Oczywiście, zawsze można wykonać całkowicie nową elektronikę modelu, ale to już zupełnie inna sprawa.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.107 148 1
A mnie jeszcze zastanawia jak będą odwzorowane światła czerwone. Czy będą "punktowe" czy będą się świecić w całym reflektorze.
I jeszcze coś dla purystów: "pełne" trąbki;)
Ps. Kolejny raz firma Roco nie dostarcza do modeli obowiązkowej instrukcji w języku polskim(n)
7500083.jpg

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.487 16 0
I jeszcze coś dla purystów: "pełne" trąbki;)
Mam wrażenie, że na tym zdjęciu trąbki były przestrzenne, bo te tutaj
Trąbki.jpg
to (nie)śmieszny żart.

Ponadto mocowanie pantografów po linii najmniejszego oporu.
Wizualizacja kontra gotowy produkt:
Pantografy.jpg

Ogólnie model jest poprawny, ale w cenie 1200 zł, można wymagać od tak doświadczonego producenta trochę więcej, tym bardziej że elementy przeze mnie wskazane, już trzy dekady temu były produkowane bardziej filigranowo.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
894 38 5
Mam wrażenie, że na tym zdjęciu trąbki były przestrzenne, bo te tutaj
Zobacz załącznik 1160028
to (nie)śmieszny żart.

Ponadto mocowanie pantografów po linii najmniejszego oporu.
Wizualizacja kontra gotowy produkt:
Zobacz załącznik 1160029

Ogólnie model jest poprawny, ale w cenie 1200 zł, można wymagać od tak doświadczonego producenta trochę więcej, tym bardziej że elementy przeze mnie wskazane, już trzy dekady temu były produkowane bardziej filigranowo.
I do tego należy dodać jeszcze elektronikę. Niestety cena nie idzie w parze z jakością

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.347 65 4
Czy ktoś może wypowiedzieć się co do kolorów EP05 Roco? Bo wg mnie jest za ciemna.
Jak ta krwistoczerwona barwa ma się do oryginału z 1994 roku? Poniżej porównanie z mojego zdjęcia zrobionego w 1992 rolu na 150 lecie kolei we Wrocławiu, zdjęcie z Forum - odwrócone specjalnie dla porównania i obie wersje MTB, zielona i pomarańczowa ze zmienionymi pantografami od PIIKO.
EP05-01 porównanie.jpg

Porównanie kolorów MTB EP05.jpg

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.067 453 7
Proponuję wystawić model na dobrze nasłoneczniony parapet okienny, gdzieś tak na pół roku, może więcej i wówczas kolory EP05 staną się bardziej podobne do tych, w jakich jeździła w czasie jej normalnej eksploatacji;)
Pamiętam gdy w podwójnej trakcji plus 16 "jedynek" przyprowadziły specjalny pociąg z Warszawy do Gdańska na zjazd "Solidarności", odpicowane jakby prosto z taśmy zjechały...

Joseph

Użytkownik
Reakcje
76 2 0
A ja dziś odebrałem swojego Czesia i nie narzekam na kolory, pełne trąbki, gniazda sterowania, rewizje, pantografy etc. etc.
Po prostu cieszę się, że mam model lokomotywy, która śmigała po polskich torach. Może to wynika z faktu, że startowałem w czasach zamierzchłych i najlepszą lokomotywą jaką wtedy mieliśmy wśród posiadanych modeli była niemiecka V200 i mogłem jedynie pomarzyć o modelach PKP.
Mnie się podoba, z odległości metra nie widzę już niektórych szczegółów nawet w okularach, pasuje mi do wagonów i jestem po prostu zadowolony z takiego rozpoczęcia roku czego wszystkim malkontentom życzę.
IMG_2128.JPG