• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii EU05/EP05

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.416 678 30
Czesio od mtb kosztuje około tysiąca.
Nie wiem co to jest "czesio", ale EP05 MTB ostatnio kosztował bliżej 900 niż 1000 zł, ale teraz jest już trudno dostępny. Ja swój kupiłem kilka lat temu za ok. 800 zł. A cena EP05 Roco podawana przez sklepy to ok. 1250 zł, więc różnica wychodzi ponad 300, a nie 200 zł. Nie kwestionuję wyższej jakości modelu Roco, ale dla mnie to za dużo za model, który musiałbym jeszcze przerabiać - tylko tyle chciałem powiedzieć.

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
648 22 2
Nie wiem co to jest "czesio", ale EP05 MTB ostatnio kosztował bliżej 900 niż 1000 zł, ale teraz jest już trudno dostępny. Ja swój kupiłem kilka lat temu za ok. 800 zł. A cena EP05 Roco podawana przez sklepy to ok. 1250 zł, więc różnica wychodzi ponad 300, a nie 200 zł. Nie kwestionuję wyższej jakości modelu Roco, ale dla mnie to za dużo za model, który musiałbym jeszcze przerabiać - tylko tyle chciałem powiedzieć.
Eeee Panie Andrzeju, nie takie przeróbki się robiło.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.416 678 30
nie takie przeróbki się robiło
A zrobi mi Kolega taką przeróbkę w rozsądnej cenie? ;)
dlaczego musiałbyś likwidować gniazda wielokrotnego sterowania w tym modelu
Dlatego, że chcę mieć model EP05 z IV epoki, z lat 70. lub wczesnych 80. w oryginalnej wersji po przebudowie z EU na EP, ale bez późniejszych modyfikacji, a zwłaszcza tak widocznych, jak te gniazda. Wiem, że model Roco będzie miał rewizję z lat 90., ale to w ostateczności mógłbym zaakceptować. Jednak nie planuję kupna tego modelu w tej cenie, poczekam na wersję, która mi odpowiada. A jeśli takiej nie będzie, to trudno, zadowolę się tym, co mam, czyli wersją w wykonaniu MTB.

PS Kolega @grosiszcze jak zawsze niezawodny... :p

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.513 291 41
Dlatego, że chcę mieć model EP05 z IV epoki, z lat 70. lub wczesnych 80. w oryginalnej wersji po przebudowie z EU na EP, ale bez późniejszych modyfikacji, a zwłaszcza tak widocznych, jak te gniazda.
Pojęcia nie mam o tej serii i niewiele znalazłem w necie.
Podobno do 1977r wszystkie egzemplarze EU05 ( 27szt ) przebudowano na EP05 - możesz to potwierdzić ?
Chodzi o ścisły czasookres EP05 bez tych gniazd...
W którym konkretnie roku zamontowano te gniazda wielokrotne ?

PS Kolega @grosiszcze jak zawsze niezawodny... :p
Kolega ? Cały czas myślałem że to ktoś z Twojej kolejarskiej rodziny z Wrocławia ?! (y)
Zamierzałem nawet Cię podpytać czy jakiś ewentualny nocleg we Wrocławiu dałoby radę u niego oczywiście z dobrą flachą 0.7-1 L :D
Hotele we Wrocku drogie jak w królewskim Krakowie ...
No ale jak kolega, to w porządku. I w dodatku jeszcze nie zawodny, mało dzisiaj takich... :confused:

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.416 678 30
Podobno do 1977r wszystkie egzemplarze EU05 ( 27szt ) przebudowano na EP05 - możesz to potwierdzić ?
Tak, wszystkie EU05, jakie wtedy były w eksploatacji przebudowano na EP05 i przemalowano na pomarańczowo. 30 sztuk EU05 kupiono na początku lat 60. XX wieku, ale trzy (09, 12 i 19) zostały skasowane wcześniej w wyniku wypadków. Pozostałe 27 przebudowano w ZNTK Gdańsk przez zmianę przekładni, co pozwoliło zwiększyć prędkość maksymalną ze 125 do 160 km/h. Wiązało się to z planami wprowadzenia większej prędkości na CMK, ale przez ok. 10 lat nie wykorzystywano tych możliwości, a EP05 przekraczały prędkość 120 km/h tylko na niektórych odcinkach linii Warszawa - Poznań, gdzie dopuszczalna prędkość szlakowa wynosiła 130 km/h. Dopiero od 1984 roku uruchomiono pierwsze ekspresy na CMK, początkowo z prędkością 140 km/h, a po kilku latach zwiększoną do 160 km/h. I dopiero wtedy zaczęto próby ze sterowaniem wielokrotnym tych lokomotyw, ponieważ przy dłuższych składach jedna EP05 nie była w stanie utrzymać prędkości 160 km/h. Lokomotywy, w których zamontowano gniazda sterowania wymienił już kolega @Rysiek.

Reakcje
187 4 0
Pisał Pan o tym już wiele razy i to od dawna, dla przykładu:
05.10.2018
Nawiasem mówiąc, nie pamiętam, by w tamtych czasach (lata 70.-80.) używano określenia "czesio". EU05, a potem EP05 powszechnie były nazywane "czechami", ale nie słyszałem by używano imienia Czesio.
14.04.2023
Jaki "Czesio" czy "Pan Czesław"? :mad: Zawsze był "Czech" - od Czechosłowacji i nigdy nie miało to nic wspólnego z imieniem Czesław. Ten "Czesio" to wymysł ostatnich lat - ale po co nagle zmieniać coś, co się utrwaliło przez dziesięciolecia?
Sam też uważam, że ta lokomotywa to "Czech", mimo to musimy chyba pogodzić się z ewolucją tej nazwy. Tłumaczenie genezy "Czecha", czyli nazwy utrwalonej przez dzisięciolecia ma oczywiście sens, ale w świadomości, przede wszystkim ludzi młodych, od lat jest to "Czesio" i tego już nie zmienimy. Świat idzie do przodu, od 1 stycznia 2026 r. wprowadzonych zostanie 11 zmian w ortografii, właśnie po to, by dopasować je do realiów, uprawomocnić to co i tak jest stosowane. Czy wszyscy językoznawcy, zwłaszcza ci konserwatywni są zadowoleni... pewnie nie.
Wiem, że ortografia to nie temat tego wątku, ale i Pan będzie musiał się do tych zmian dostosować, bo niektóre błędy poprawiane do tej pory we wpisach forumowiczów, od początku 2026 r. już nimi nie będą.

Joseph

Aktywny użytkownik
Reakcje
77 2 0
A ja to nie jestem już młody ale używam nazwy Czesio gdyż mi się bardziej podoba i jakoś tak pasuje lepiej niż Czech.
Tak to właśnie czuję.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
895 38 5
Patrząc na instrukcję modelu przewidziano oświetlenie przedziału maszynowego, oświetlenie podwozia, oświetlenie kabin maszynisty i jednocześnie najprawdopodobniej niestety nie przewidziano oświetlenia e1 i najprawdopodobniej nie będzie możliwości wyświetlania sygnału Tb1 jazdy manewrowej. Szkoda wielka by była.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.416 678 30
najprawdopodobniej niestety nie przewidziano oświetlenia e1 i najprawdopodobniej nie będzie możliwości wyświetlania sygnału Tb1 jazdy manewrowej.
A może by tak gdzie zdefiniować znaczenie określenia "oświetlenie E 1"? Bo jednak sygnały, które z całą pewnością można w tym modelu wyświetlić, należą do całej grupy "świateł E 1". Przede wszystkim mamy najważniejsze i najczęściej używane światła przednie białe - sygnał Pc 1 oraz światła czerwone z tyłu (sygnał końca pociągu) - sygnał Pc 5. A co jeszcze jest w E 1? Przede wszystkim sygnał manewrowy Tb 1, a poza tym ze stosowanych na lokomotywach pozostają: sygnał Pc 2 (oznaczenie czoła pociągu lub innego pojazdu kolejowego jadącego w kierunku przeciwnym do zasadniczego po torze szlaku dwu- i wielotorowego), sygnał Pc 6 (oznaczenia czoła pociągu z jednoosobową obsadą pojazdu trakcyjnego, zatrzymanego z niewiadomej przyczyny na torze szlaku dwu- lub wielotorowego), sygnał alarmowy A 1 i to właściwie wszystko. A teraz wróćmy do modelu EP05 Roco. Ja też przeczytałem opis i instrukcję modelu, a przede wszystkim spojrzałem na rysunki części zamiennych, a w nich na płytkę elektroniczną modelu. I, niestety, stwierdziłem, że do płytek świateł dolnych, na których są LED-y białe i czerwone dolnych reflektorów doprowadzone są tylko trzy przewody.

płytka EP05 Roco.jpg

A to oznacza, że ani białe światła lewe i prawe, ani czerwone lewe i prawe nie są zasilane oddzielnie i bez przeróbki obwodów nie da się włączyć tylko jednego światła białego, ani tylko jednego światła czerwonego na czole lokomotywy. Tak więc nie da się uzyskać ani sygnału Pc 3, ani Tb 1, niezależnie od tego, jakbyśmy zmapowali wyjścia dekodera. O ile sygnał Pc 3 moim zdaniem spokojnie można sobie odpuścić, o tyle sygnał manewrowy Tb 1 jednak mógłby się przydać. Ale do tego każde dolne białe światło trzeba byłoby podłączyć do osobnego wyjścia funkcyjnego, a więc potrzebne byłyby dodatkowe dwa wyjścia funkcyjne. Ale w modelu EP05 Roco może to być trudne, bo wykorzystano tam wszystkie wyjścia funkcyjne od AUX1 do AUX7 i dodatkowo AUX10 - tak to wygląda z opisu obłożenia gniazda dekodera, zamieszczonego w instrukcji modelu. Co ciekawe, według instrukcji do wyjść AUX7 i AUX10 podłączone są górne reflektory lokomotywy. Oczywiście, zawsze można wykonać całkowicie nową elektronikę modelu, ale to już zupełnie inna sprawa.

Ale to, co jeszcze zwróciło moją uwagę, to opis pinów 16 i 18, do których doprowadzone są wyjścia AUX1 i AUX2 - otóż podane tam jest, we wszystkich wersjach językowych, że do wyjść tych podłączone są białe światła końcowe (weißes Schlusslicht, white Taillight, Feu arrière blanc). Jak to naprawdę działa, przekonamy się, gdy modele dotrą do sklepów, czyli już niedługo.

Artur_BJ

Znany użytkownik
Reakcje
596 12 0
A może by tak gdzie zdefiniować znaczenie określenia "oświetlenie E 1"?
Oświetlenie E1 to w nomenklaturze sklepowej zdolność lokomotywy/dekodera do wyświetlenia wszystkich sygnałów przewidzianych dla lokomotyw (a ściślej pojazdów trakcyjnych) przez instrukcję E1. Jeśli lokomotywa może wyświetlić Pc1, Tb1, a nie może np. Pc2, to nie ma E1.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.416 678 30
zdolność lokomotywy/dekodera do wyświetlenia wszystkich sygnałów przewidzianych dla lokomotyw
Czy to znaczy, że model musiałby mieć możliwość wyświetlenia, oprócz Pc 1, Pc 2, Pc 5 i Tb 1 także sygnałów Pc 2, Pc 6 i A 1? Jak wszystkich, to wszystkich. A czy jest choć jeden model fabryczny, który może to wszystko wyświetlić? Ja takiego nie znam.

Powtórzę: ja uważam, że model powinien mieć możliwość wyświetlenia sygnałów Pc 1, Pc 5 i Tb 1, a sygnał Pc 2 byłby miłym uzupełnieniem, ale dla mnie nie jest absolutnie konieczny. No ale to nie jest "oświetlenie E 1" w "nomenklaturze sklepowej"... ;) Trzeba jednak pamiętać, że przy normalnym sterowaniu światłami za pomocą wyjść funkcyjnych wyświetlanie sygnałów Pc 2 i Tb 1 wymagałoby wykorzystania aż ośmiu wyjść funkcyjnych (dwa wyjścia świateł przednich i tylnych i 6 wyjść AUX). Inna możliwość to specjalnie wykonana elektronika jako dodatkowy sterownik, poza samym dekoderem, np. z wykorzystaniem SUSI.