• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii EU05/EP05

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
197 10 0
Zdecydowanie zbyt mały kontrast pomiędzy dolną częścią pudła, a górą. W porównaniu do EP08 wyraźnie widać różnicę barw. Te oddaje znacznie lepiej model od MTB. Ale tam znowu proporcje...jak nie urok to sr..czka jak to mówią...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 53 1
Patrząc na zdjęcia oryginału oraz modelu nie trudno zauważyć że kolor pomarańczowy na modelu jest jakby za ciemny.
I bardzo możliwe, że w bardziej współczesnych czasach malowano pudło na ciemniejszy odcień.
Ja nie wykluczam, że kolega @CoCu ma rację i zachowana EP05 jest teraz ciemniejsza, niż dawniej, kiedy większość była jeszcze w normalnej eksploatacji.
Zrzut ekranu 2026-01-06 231405.jpg

No, skoro wszyscy z grubsza wiemy jakie kolory powinna mieć i ma oryginał EP09, to porównajmy żółty i czerwony na tej EP09 do pomarańczowo-marchewkowego i czerwonego na stojącej obok EP05.
Po tym porównaniu, przyrównajmy teraz sobie do tego powyższego kolor ze zdjęcia modelu EP05 Roco.
Prócz pomarańczowego, to czerwony też do końca nie jest taki jak powinien.

Zrzut ekranu 2026-01-06 232920.jpg

Biorąc nawet pod uwagę jakość starego zdjęcia oryginału, czy blaknięcie kolorów, to podzielam pogląd, że kolor modelu EP05 Roco jest zbyt intensywny i powinien być bardziej jasny-marchewkowy niż pomarańczowy.

Kolor modelu jest bardziej zbliżony do obecnego na oryginale EP09-23 niż do oryginału z dawnych lat.

Zrzut ekranu 2026-01-06 234153.jpg

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 53 1
Wiedziałem, wiedziałem...:D Dlatego szybko zmieniłem na:
"Kolor modelu jest bardziej zbliżony do obecnego na oryginale EP09-23 niż do oryginału z dawnych lat.",
ale Kolega zdążył już niestety odpisać.
Pech.:)

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
10.653 32 0
Dzisiaj na Ilostanie pojawiło się zdjęcie EP05-16, wykonane wiosną zeszłego roku w lokomotywowni w Małaszewiczach. Nadmienię, że przez wiele lat elektrowóz stał wewnątrz hali na warszawskich Odolanach i dopiero z chwilą likwidacji lokomotywowni, został przewieziony do Małaszewicz.
Subiektywnie rzecz ujmując, właśnie taki odcień pomarańczowego zapamiętałem z czasów, gdy lokomotywy te spotykałem "na porządku dziennym".
191 Małaszewicze 04.2025r.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.380 671 30
Subiektywnie rzecz ujmując, właśnie taki odcień pomarańczowego zapamiętałem z czasów, gdy lokomotywy te spotykałem "na porządku dziennym".
Też tak te lokomotywy zapamiętałem, ale mam też kilka zdjęć lokomotyw tej serii z różnych lat na przestrzeni od 1992 do 2018 roku i stwierdzam, że im późniejsze zdjęcie, tym ciemniejszy odcień pomarańczy, więc jednak coś jest na rzeczy z różnym odcieniem z różnych latach. ;)

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.079 46 0
Też tak te lokomotywy zapamiętałem, ale mam też kilka zdjęć lokomotyw tej serii z różnych lat na przestrzeni od 1992 do 2018 roku i stwierdzam, że im późniejsze zdjęcie, tym ciemniejszy odcień pomarańczy, więc jednak coś jest na rzeczy z różnym odcieniem z różnych latach. ;)
Dziękuję za pocieszenie. Widziałem model na żywo i szczerze mina mi trochę zrzedła.
Mimo wszystko model trafi do mojej kolekcji.

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.079 46 0
Jak model Roco na żywo wygląda w porównaniu do EP05 MTB, którego kolorystyka mi odpowiadała.
Skoro tak to obawiam się, że kolorystyka pudła (pas dolny moim zdaniem w porządku) nie będzie Ci odpowiadać.
Nie wiem jak to określić. To nie jest kolor pomarańczowy jaki znamy np. z EP08. Taki bardziej wpadający w czerwień może.