• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii EU05/EP05

Joseph

Aktywny użytkownik
Reakcje
77 2 0
@Maro16, jak u Ciebie ze światłami.
Ja założyłem u siebie dekoder RB2012 i są tylko podstawowe.
Przód zgodny z kierunkiem jazdy
Czerwone włączane oddzielnie
Oświetlenie kabiny oddzielnie A i B
Podświetlenie wózków
Oświetlenie przedziału maszyn
Żadnych manewrowych :(

Załączniki

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
439 47 8
Podświetlenie wózków
Leszek na fejsie pisał iż by uzyskać manewrowe trzeba pokombinować.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.381 671 30
Ale to już niestety wiemy od dawna...
stwierdziłem, że do płytek świateł dolnych, na których są LED-y białe i czerwone dolnych reflektorów doprowadzone są tylko trzy przewody.

A to oznacza, że ani białe światła lewe i prawe, ani czerwone lewe i prawe nie są zasilane oddzielnie i bez przeróbki obwodów nie da się włączyć tylko jednego światła białego, ani tylko jednego światła czerwonego na czole lokomotywy. Tak więc nie da się uzyskać ani sygnału Pc 3, ani Tb 1, niezależnie od tego, jakbyśmy zmapowali wyjścia dekodera

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
112 4 0
Podświetlenie wózków
Na oryginalnym dekoderze mam to samo ale jak znajomy ją dostanie to na pewno będę miał wszystkie światła zgodne z iE1.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.211 156 1
Leszek na fejsie pisał iż by uzyskać manewrowe trzeba pokombinować.
Z Facebooka ELVIS-model:

Po drobnej modyfikacji EP05 zyskuje światła manewrowe i po torze niewłaściwym. Szkoda, że sam producent tego nie zrobił, skoro były takie możliwości.

611573959_1289556899650240_5603735779438027238_n.jpg 611277677_1289556972983566_8414083148194906758_n.jpg 609132178_1289557052983558_9148140843316235070_n.jpg

Czyli najlepiej kupić analog i wysłać do ciebie, jaka cena za te zmiany?
ELVIS-model: Jeśli ktoś chce rozbić koszty na raty, to tak. Ale generalnie taniej wychodzi zakupić z dekoderem dźwiękowym i przerobić.
Sama przeróbka bez zmiany dźwięku to 60zł.
Witaj, jaka modyfikacja jest niezbędna żeby uzyskać te światła.
ELVIS-model: Modyfikacja płytek czołowych, niewielka modyfikacja na płytce głównej, duża modyfikacja oprogramowania.

Joseph

Aktywny użytkownik
Reakcje
77 2 0
Tak @Andrzej Harassek, pamiętam poprzednie posty i teraz jakby chciałem z jednej strony to potwierdzić, a
z drugiej strony zainteresować posiadaczy modelu rozwiązaniem problemu.
Nie posiadam jak kolega @Maro16 znajomego, który wykona mi taką przeróbkę, a skoro na fb znaleźliście info
że "drobna modyfikacja" załatwia sprawę to może warto to upowszechnić i będzie możliwość we własnym zakresie
jej dokonać.

kaktus

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 17 0
Tak @Andrzej Harassek, pamiętam poprzednie posty i teraz jakby chciałem z jednej strony to potwierdzić, a
z drugiej strony zainteresować posiadaczy modelu rozwiązaniem problemu.
Nie posiadam jak kolega @Maro16 znajomego, który wykona mi taką przeróbkę, a skoro na fb znaleźliście info
że "drobna modyfikacja" załatwia sprawę to może warto to upowszechnić i będzie możliwość we własnym zakresie
jej dokonać.
Właśnie na tym polega usługa, że płacisz za wiedzę o tej "drobnej modyfikacji" i raczej usługodawca nie będzie skory do puszczenia tego w eter;)

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.806 45 1
Czy oba zdjęcia zrobiono w tym samym czasie? Wyraźnie widać różnicę w odcieniu, pytanie, na którym zdjęciu kolor jest bardziej wiernie oddany.
Tak, oba zdjęcia zrobiłem tego samego dnia, tym samym sprzętem (marnej jakości).
Moim zdaniem jakiekolwiek próby oceny barw na podstawie fotografii, nie ma większego sensu, a już wyrokowanie o odcieniu, to po prostu wróżenie z fusów.
Przykład tej samej klatki filmu Fuji, zeskanowanej dwoma różnymi skanerami.
Łódź Olechów. 15.03.1997r.
15.03.1997r Łódź Olechów.jpg
22870002.jpg

JSz

Aktywny użytkownik
Reakcje
257 14 0
Jako że na badaniach książeczkę do badania daltonizmu ( nie wiem jaka jest jej fachowa nazwa) czytam bezbłędnie od deski do deski, to stwierdzam że modele Czechów , powinny mieć pudła w kolorze mdłej marchewy a ostoję czerwoną wpadającą w buraczkowy, przynajmniej tak te maszyny zapamiętałem z drugiej połowy lat osiemdziesiątych i całych dziewięćdziesiątych kiedy to prawie codziennie bywałem oczywiście jako dziecko a później nastolatek, na lub w okolicach szopy na Olszynce.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.381 671 30
Tyle można skorygować usuwając zafarby w oparciu o boczne mniej więcej białe pole z przydziałem na ostoi.
Nie wiem, co to są "zafarby", ale po co korygować zdjęcia, które autor, kolega @newermind zamieścił celowo dla pokazania różnic w kolorach zależnie od sposobu skanowania? Nawiasem mówiąc, po tej korekcji kolory są jeszcze bardziej nienaturalne, niż na oryginale (drugie zdjęcie kolegi @newermind ma, moim zdaniem, najlepsze barwy).