• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.006 63 25
Do kuszetek też używam figurek jak pokazałem wyżej z tym że stające, które poprostu przyklejam na leżąco. Mam firanki więc i tak za dużo nie widać. Jedynie co to jakieś kołdry wstawić... Ale to kiedyś tam. Jakoś nie mam chęci do ponownego rozbebeszania wagonu :gwizd:

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
698 9 1
Akurat pomniejszanie każdego datalu proporcjonalnie prowadzi do fatalnych wrazeń wizualnych. Zrobiłem tak z wyposeżeniem dachu EP09 przy moim pierwszym modelu 3D i wyszło gorzej niż źle. Wszystko płaskie... Zresztą akurat szczegóły wyposażenia dachu to chyba najbardziej przeskalowany element wszystkich modeli (oprócz ryfli, rynienek, nitów, czy listew ozdobnych).

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.250 21 0
Oczywiście, nikt tutaj nie wyraził swojej dezaprobaty do modeli.
Przepraszam, musiałem źle odczytać niezadowolenie i ciągłe na coś narzekanie.
A jakich Kolega używa figurek (producent)? I w jakiej skali 1:87,1:100, a może 1:120?
W skali 1:87, różnych producentów. Jak widzę, że figurka jest przeskalowana, to nie wstawiam jej na pierwszy plan. Oczywiście efekt wstawiania figurek nie jest typu "perfekcyjna pani domu", ale każdy musi sam dla siebie ustalić granicę kompromisu.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Przepraszam, musiałem źle odczytać niezadowolenie i ciągłe na coś narzekanie.
Ok. Po prostu rozmawiamy o przyczynach stanu rzeczy, w którym przy włożeniu figurki w skali 1:87 do wagonu Robo okazuje się, że figurka siedzi za wysoko i nie jest to zgodne z oryginałem.
W skali 1:87, różnych producentów.
Ok. Dziękuję, czyli jednak Kolega bazuje na figurkach 1:87. Ja zdecydowałem się na zakup 1:87 od Preisera, te będą "na pierwszym planie", ale także zakupiłem budżetowe figurki w skali 1:100 wskazane linkiem w poście powyżej przez Kolegę @PP1970. Porównam, zobaczymy ;). A skrobanie tyłka, aby był jak najcieńszy to oczywiście dobry pomysł, który zbliża do realu wygląd końcowy.
Jeszcze zapytam, w sytuacji gdy podłoga jest za wysoko, stojącym pasażerom w korytarzach czy przy drzwiach należałoby uciąć dolną część nóg dla jak najlepszego realizmu, żeby głowa nie biła w sufit?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Przymierzysz i zdecydujesz. Ja bym uciął, jeżeli patrząc z boku na wagon, głowa wypadnie powyżej górnej krawędzi okien. Z pewną tolerancją, bo dorośli pasażerowie mogą mieć wzrost różniący się o 4 mm.

Notabene w modelach Roco wchodzą całe siedzące figurki z nogami.

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
692 20 0
Otwieram ten wątek po raz kolejny w nadziei, że dowiem się czegoś o nowych wagonach ROBO.
Tym czasem czytam pierdoły o figurkach.
Przenieście się z tą dyskusją gdzieś nie wiem może gadki szmatki czy coś.
Dziękuję.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.006 63 25
@Rozjazd to nie problem TYLKO wagonów Robo... Każdy wagon ma wyżej podłogę. W każdym wagonie... Źle. Taborze (bez względu na firmę), "wciskając" ludzi trzeba im uciąć to i owo:obcy: Kwestia tolerancji. Jedni wstawiają figurki markowych marek inni budżetowe...
Z drugiej strony też trzeba iść na kompromis. Wszak odstawiony skład na wystawach z ludziami na pokładzie też wygląda dziwnie :X3::D
I faktycznie jak @RMP napisal. Warto przenieść wpisy do innego wątku:gwizd:

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Po prostu kończymy tutaj dyskusję o figurkach i tyle. Jak chcecie ją kontynuować to załóżcie wątek w Technikach modelarskich i tam zbierzcie wszystkie informacje ;)