• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Robert H0e

Użytkownik
Reakcje
11 1 6
No to kiepsko, bo jakby było uzupełnienie to się literówki nie zmieszczą. Pamiętam, że pociągi zaczynały się od B, a A był na zarządzenie.
Chyba jednak literówki zaczynały się od A.
Wspomniany wcześniej przez kolegę Wielkopolanin zawsze miał wagony oznaczone od A do K, z wyłączeniem literki J żeby nie mylono z I .

DarekP

Aktywny użytkownik
Reakcje
134 1 0
https://pl.linkedin.com/posts/maciej-sofinski_malowanie-oliwkowo-kremowe-wagonów-pasażerskich-activity-7291154125398925312-_Vgo

A tu można znaleźć zdjęcie wagonu Video z Kaszuba. O ile dobrze pamiętam to naklejka Video Rondo nie była od samego początku kursowania tego wagonu w składzie.
Publikacja Pana Macieja Sofińskiego ale zdjęcia ponoć z naszego forum...ja nie mogłem zlokalizować....
Nie bądźmy tacy drobiazgowi, wklei się jeszcze raz. W zamian jakaś dobra dusza mogłaby obrobić to zdjęcie do ludzkich kolorów :)
Wagon BR-x 51 51 85-80 039-5, wagonownia Gdynia, zdjęcie z kwietnia 1992.

1749500188469.png

Znalazłem jeszcze inny wagon, wygląda, że zrobiony w tym samym miejscu, więc to będzie ten sam skład. Tym razem 141A 57 51 20-78 403-9 Bdun-x, też wagonownia Gdynia. Zwracają uwagę te dwójki w dość nietypowym miejscu.

1749500666381.png

Ostatnio edytowane:

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
981 60 10
Widzę też jeden minus Ex Warta - ja nie montowałbym na stałe tablic relacyjnych. To bardzo ogranicza wykorzystanie modelu.
Chyba że Robo planuje wydać te wagony pojedynczo bez tablic.....
Rozmawiałem z Robertem w Łodzi, nie będzie pojedynczych wagonów z tego zestawu.
Sam bym chętnie przytulił dwa w tym odcieniu zieleni.
Może, niewiadomo w jakiej czasoprzestrzeni pojawi się zestaw uzupełniający do pełniej dziesiątki jak jeździła w Ex Warcie.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.894 41 4
Rozmawiałem z Robertem w Łodzi, nie będzie pojedynczych wagonów z tego zestawu.
Sam bym chętnie przytulił dwa w tym odcieniu zieleni.
Może, niewiadomo w jakiej czasoprzestrzeni pojawi się zestaw uzupełniający do pełniej dziesiątki jak jeździła w Ex Warcie.
A było 10 czy 9 wagonów? Ja pamiętam 2+2+2+1+Bar+1+2+2+2. A lepsze expresy jak LECH miały po cztery jedynki.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.188 450 99
Nawet jeśli Robo podaje daty rewizji na kwiecień 1988, to malowanie absolutnie nie jest typowe dla wagonów epoki IV i bardziej przypomina malatury epoki Va. Nie wspomnę już o tym wagonie klik. Dla mnie typowa epoka IV to oliwkowe wagony, dlatego tego zestawu nie kupię.
Ja ten zestaw traktuję (epokowo) na coś pomiędzy epoką IVc i Va.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.894 41 4
Jest to typowa malatura epoki IV c, bo wagony są produkcji co najmniej od 1987 roku bo wtedy je widziałem w HCP w trakcie realizacji. To ze ktoś nie kupuje, każdy ma swoje priorytety i chęci zbierania tego co mu się podoba. Ale to jest epoka 4.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.188 450 99
Jest to typowa malatura epoki IV c
Naprawdę "typowa"? Niech koledze będzie, ja mam swoje zdanie. Ja "typową" rozumiem nieco inaczej, nie jako coś co zaistniało w biurze projektowym w 1987 roku, a bardziej jako "zwykle spotykana". W epoce IVc zwykle spotykałem malowania oliwkowe.
Ale nie ciągnijmy tego, bo akurat z tym się zgodzę:
To ze ktoś nie kupuje, każdy ma swoje priorytety i chęci zbierania tego co mu się podoba.
...więc tym bardziej nie ma co pisać że istnieje:
Konieczność posiadania w każdym zbiorze.
...z naciskiem na słowo "każdym".

Ostatnio edytowane: