• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.656 26 0
Skutkowało to tym, że realna prędkość zawsze była wyższa o 4-5 km w stosunku do tego co pokazywała taśma.
Coś w tym jest, na trasie z Poznania do Wrocławia, co prawda na wyświetlaczu wagonowym, podana była prędkość pociągu 128-129 km/h, a na czole EP07.
Jeśli prędkość była 130 km/h, to skład był prowadzony 2-3 km/h wolniej, więc czasowo pewnie mogło na to samo wyjść w przypadku EP05/EP08 i EU07.

Ostatnio edytowane:

Roberto0

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 0 0
Czy ktoś może potwierdzić, że w oryginale pas kremowy był również na ścianach czołowych wagonów, tak jak w modelu ROBO?
Na wszystkich do tej pory zamieszczonych zdjęciach z lat 90. pas kremowy kończy się na drzwiach wagonu, a ściany czołowe są w całości oliwkowe.
Tu jeszcze jedno znalezione w sieci zdjęcie Kolegi Pawła Winnickiego.
Ex. Warta z EP09-011 na początku lat 90. Pierwszy i trzeci wagon za lokomotywą w kremowo-oliwkowym malowaniu
Image-761_kopia.jpg

źródło
https://wrphoto.eu/details.php?image_id=12588&mode=search

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.314 67 3
Czy ktoś może potwierdzić, że w oryginale pas kremowy był również na ścianach czołowych wagonów, tak jak w modelu ROBO?
Na wszystkich do tej pory zamieszczonych zdjęciach z lat 90. pas kremowy kończy się na drzwiach wagonu, a ściany czołowe są w całości oliwkowe.
Na pewno kremowy pas "zawijał się" aż na ścianę czołową do gumowych wałków osłony przejścia miedzy wagonami. Tak na pewno miały pierwsze nowe wagony z roku 1988-go. Kiedy wersję malowania zmodyfikowano i pasy skrócono do drzwi bocznych tego nie wiem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.020 648 30
Było i tak, i tak. Warszawa, 1992.

40-26A.jpg

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
683 30 7
Ma ktoś zdjęcia tego EX Kaszub ?
Może faktycznie za jednym zamachem można by było jeszcze takiego klasyka wydać. Takie składy z historią są na wagę złota wg mnie.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.006 433 7
ale było tu o tym, że miały jeszcze jakies oznaczenia/herby itd
Owe "herby" pojawiły się gdy "Kaszub" otrzymał skład wagonów w nowym malowaniu. Zdaje się, że inicjatywę "kupiły" też także władze Gdańska a chodziło o promocję miasta. "Kaszub" wtedy był najwyżej na sieci ocenianym ekspresem jeżeli chodziło o obsługę pasażerów i tabor. Podczas eksploatacji składu, codziennego mycia herby zaczęły niszczeć aż w końcu "uległy zagładzie samoistnej"...

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
323 14 9
Skoro temat Kaszuba został wywołany to w ramach uzupełnienia proszę poczytać by poczuć klimat.....
Kaszub: pociąg polityczny | Pociąg do ministra - Polityka.pl
Tez mam nadzieje załapię się na jakiś zestaw z tej serii ekspresów, niestety ograniczenia finansowe robią swoje . Cieszę się z ,,Odry" ,EN57 .Mam nadzieję że uzupełnię kolekcje o EP09 a w przyszłosci może uda się nacieszyc kolejnym składem od ROBO

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.006 433 7
Skoro temat Kaszuba został wywołany to w ramach uzupełnienia proszę poczytać by poczuć klimat.....
Kaszub: pociąg polityczny | Pociąg do ministra - Polityka.pl
Tez mam nadzieje załapię się na jakiś zestaw z tej serii ekspresów, niestety ograniczenia finansowe robią swoje . Cieszę się z ,,Odry" ,EN57 .Mam nadzieję że uzupełnię kolekcje o EP09 a w przyszłosci może uda się nacieszyc kolejnym składem od ROBO
Artykuł mocno przekoloryzowany. W szczytowym okresie swej popularności "Kaszub" miał 8 "dwójek" i 4 "jedynki". Wałęsa nim nie jeździł, chyba, że dodawano na Gdańsku Gł. "salonkę" /było kilka takich przypadków/. Pociąg był do tego stopnia "oczkiem w głowie" kierownictwa Północnej DOKP, że przy delegacji służbowej do Warszawy, pracownicy na kwiecie dostawali adnotację "plus kontrola poc. 5104/1503". Fakt - od polityków wymienionych można było oczopląsu dostać...

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.221 58 4
No to kiepsko, bo jakby było uzupełnienie to się literówki nie zmieszczą. Pamiętam, że pociągi zaczynały się od B, a A był na zarządzenie.