Dobra. Nauczyliście mnie, że coś, co dla mnie jest dziwactwem i odstępstwem (choćby i z długą historią), może być przez kogoś z zapałem bronione. Cóż, wolność
Żeby wrócić do wątku. Co nieco przyczyniłem się do zrobienia, przez jednego z polskich producentów, taniego dekodera 21MTC z 4 funkcjami, właśnie pod kątem takich wagonów. Ostatnie poprawki w dekoderze zostały wykonane dzisiaj i od teraz w mojej kuszetce Robo oświetlenie fabryczne ładnie świeci. Z LEDami końca składu przylutowanymi do płytki w innych miejscach, niż producent przewidział. Foto pokazałem wcześniej w tym wątku.
Walka była - m.in. z różnymi wtyczkami, które nie pasowały jedne do drugich... i z w/w LEDami właśnie.
Dekoder pojawi(ł) się za 45 zł na Allegro. Aukcja powinna niedługo wrócić, jak produkujący go Kolega zdobędzie lepsze wtyczki i doda jedno połączenie na płytce, którego brak zapewnił mi bezsenną połowę piątkowej nocy
zanim został wykryty.
Programowanie F0..F28 dla obu kierunków jazdy umożliwia dostosowanie oświetlenia całego składu do indywidualnych upodobań. U mnie typowo, po ustawieniu dekoderów w składzie na jeden adres, można włączyć:
- cały skład na raz z sygnałem końca składu zależnym od kierunku jazdy (*)
- wnętrze całego składu (F20)
- wnętrze każdego wagonu osobno (F3, F4, F5,..., F19)
- każdy sygnał końca składu osobno (F1, F2; F21, F22 itd jeżeli więcej wagonów w składzie ma zamontowane LEDy i skład ma być dzielony)
Czyli po drobnych przeróbkach, nie jest źle. Można mieć kilka składów, łączyć je i rozłączać na stacjach, a każdy pojedynczy skład jak i cały zestawiony, mogą mieć właściwe sygnały końca.
Jeżeli ktoś chce mieć bardziej rozdzielony schemat, np. każdy korytarz i przedział osobno, to chyba pozostaje tylko stworzenie własnej listwy LED. Ale wtedy apeluję o wbudowanie dekodera bezpośrednio w listwę, albo przynajmniej użycie standardu Plux
I bardzo chętnie kupię taką listwę, jeśli ktoś ją zrobi. Dla kuszetek najlepiej, gdyby było:
- oświetlenie korytarza i WC
- oświetlenie przedziałów mocne
- oświetlenie przedziałów słabe
- koniec składu (wystarczy jeden)
To są 4 funkcje, więc dekoder będzie tani.
A dla koneserów, jak ktoś chce droższy dekoder, mogą być przedziały osobno. Jeśli nie wszystkie osobno, to chociaż w 3-4 grupach, to już stwarza wrażenie realizmu.
Są chętni do zrobienia dobrej listwy?