• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Nie wiem czy było, ale w zestawie II Odry jest wagon 2 klasy z tym samym numerem inwentarzowym co w zestawie 1. Chodzi o wagon z numerem 51 51 20-88 547-7. Czy ktos to potwierdzi? Bo z materiałow w sieci wynika taki właśnie wniosek. Jeśli tak jest, to conajmniej jest to przegięcie.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
W moim zestawie "Odra I" nie ma wagonu z numerem 51 51 20-88 547-7. Wagony 2 klasy mają numery z końcówkami 543-6, 545-1 i 548-5. Więc nie potwierdzam, że przynajmniej w moim
w zestawie II Odry jest wagon 2 klasy z tym samym numerem inwentażowym co w zestawie 1
PS. Z numerem inwentarzowym.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Nie wiem czy było, ale w zestawie II Odry jest wagon 2 klasy z tym samym numerem inwentażowym co w zestawie 1. Chodzi o wagon z numerem 51 51 20-88 547-7.
W zestawie Odra wydanym rok temu nie mam wagonu o takim numerze.

Kolega musiał widzieć jakiś zestaw z podmienionym wagonem - może komuś po zabawie coś się pokićkało i włożył wagon do niewłaściwego pudełka?

Hydrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 0 0
Nie wiem czy było, ale w zestawie II Odry jest wagon 2 klasy z tym samym numerem inwentażowym co w zestawie 1. Chodzi o wagon z numerem 51 51 20-88 547-7. Czy ktos to potwierdzi? Bo z materiałow w sieci wynika taki właśnie wniosek. Jeśli tak jest, to conajmniej jest to przegięcie.
51 51 20-88 547-7 - taki numer podawał Robo w zapowiedziach pierwszego zestawu, na planszach z projektem graficznym wagonów.
51 51 20-88 548-5 - taki numer widnieje na firmowych zdjęciach pierwszego zestawu i to raczej on jest prawdziwy. Do sprawdzenia u kogoś, kto ma zestaw. (Jeżeli tak jest, to muszę poprawić także w bazie danych :-]).

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
taki nr mam wpisany z "natury"
Kupiłem zestaw rok temu, a od tego czasu nie był wyjmowany z pudełka ani mieszany z innymi zestawami. Oto cechy wagonów z mojego zestawu:

E5729FF1-993E-45D0-A34E-F52F8801BD8F.jpeg
01C3765F-BC6F-4B5C-9570-FECBD7A68F7D.jpeg
979C6FEB-3F0C-4DCF-8229-91B9A863495E.jpeg
94BE168A-89B8-4A25-B718-EF328DBF28D3.jpeg
EB57F0C8-0D16-480C-8932-35F9C5356CF1.jpeg

raczej nie pomyliłem się przy spisywaniu
Jak będziesz powtórnie spisywał, sprawdź też poprawność numerów inwentarzowych. Po to jest cyfra samokontroli.

Oraz, jeśli faktycznie posiadasz pierwszy zestaw Odry z wagonem o numerze 51 51 20-88 547-7 i jesteś pewien, że ktoś nie podmienił go na wydany w tym miesiącu, to warto ten fakt skonsultować z @robo

51 51 20-88 548-5 - taki numer widnieje na firmowych zdjęciach pierwszego zestawu i to raczej on jest prawdziwy. Do sprawdzenia u kogoś, kto ma zestaw. (Jeżeli tak jest, to muszę poprawić także w bazie danych :-]).
J.w. możesz poprawiać :)
Oraz sprawdź pozostałe, bo u kolegi @Piter75 nie tylko ten się nie zgadza.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Na opakowaniu pierwszego zestawu Odry był nadrukowany błędny numer wagonu 547-7 a w środku był wagon o numerze 548-5
No i pogodziłeś wszystkich :D

Czy ten błąd występował/występuje na nalepce informacyjnej na drugim i aktualnym wydania pierwszego zestawu EX Odra:niepewny: Czy jednak został skorygowany aby nie wprowadzać klientów w błąd:niepewny:
Na nalepce pierwszego wydania są oba błędy:

6B549A82-958C-42EE-9EF1-90E2571BDC1F.jpeg

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Wszystko jasne. Patrze na swoje pudelko. Musiałem stad spisać numery do zestawienia w excelu. Błąd zatem jest na opakowaniu. A nawet dwa błędy. Jeśli uznacie to za zbedne zamieszanie to zgłoszę do usunięcia. Ale wydaje mi sie, że to istotma informacja dla potencjalnych nabywców.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Nie ma co zgłaszać. Dobrze, że zauważyliśmy rozbieżność, bo niektórzy prowadzą własne katalogi i jak widać czerpią dane nie tylko fizycznie z modeli.

Najwyraźniej producent miał listę wszystkich planowanych wagonów i popełnił błąd edytorski w nalepkach. Zresztą, są też różne błędy edytorskie w katalogach, które Robo pokazywał na swojej stronie.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.928 121 1
Najwyraźniej producent miał listę wszystkich planowanych wagonów i popełnił błąd edytorski w nalepkach. Zresztą, są też różne błędy edytorskie w katalogach, które Robo pokazywał na swojej stronie.
Niestety, ale takie błędy nie powinny się zdarzać szanującej się firmie. A jak już się coś takiego wydarzyło, to do zestawu powinna być dołączona errata (chociażby w formie papierowej wkładki).
Jeżeli już jesteśmy przy "nieścisłościach" związanych z zestawami EX Odra (tym razem dotyczy do drugiego zestawu), warto w tym miejscu zasygnalizować kolejny problem zauważony przez Kolegę @Bronco_Billy w swoim wątku (rewelacyjne zdjęcia - polecam(y)), dotyczący niewłaściwego oznaczenia wagonu pierwszej klasy w piktogramy/napisy dotyczące przedziałów dla palących i niepalących:(

Hydrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 0 0
No to jeszcze przy okazji - nie wiem, czy ktoś do tej pory na to zwrócił uwagę: zdaje się, że napisy "Dla niepalących" pod cyfrą oznakowania klasy w rzeczywistości były bordowe na kremowym tle, w odróżnieniu od napisów "Dla palących", które były, tak jak w modelu, kremowe na bordowym tle (prostokąciku).

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.928 121 1
No to jeszcze przy okazji - nie wiem, czy ktoś do tej pory na to zwrócił uwagę: zdaje się, że napisy "Dla niepalących" pod cyfrą oznakowania klasy w rzeczywistości były bordowe na kremowym tle, w odróżnieniu od napisów "Dla palących", które były, tak jak w modelu, kremowe na bordowym tle (prostokąciku).
Faktycznie, ma Kolega rację(y)

EX Odra.jpg