• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.602 51 2
Nie jest moim celem wrzucać kij w mrowisko, ale wydaje mi się, Robo nie jest "polskim" producentem. O ile się nie mylę, produkcja zlecana jest w Chinach :)
Według mojej wiedzy na terenie Polski była (a może nadal jest) produkcja modeli w skali 1 jednego z niemieckich niszowych producentów.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.468 443 99
Nie jest moim celem wrzucać kij w mrowisko, ale .....
wrzucam ? ....

wydaje mi się, Robo nie jest "polskim" producentem. O ile się nie mylę, produkcja zlecana jest w Chinach
Czyli Robo co?... winien sobie obywatelstwo zmienić coby formalności dopłenić i "polskim" zamienić na pełnoprawne "chińskim"? Czy o co chodzi z tymi przemyśleniami? Pretensje, że w Chinach, a na opakowaniu Polska flaga?
Jezu... ludzie..... i po co te gadanie? Schlesienmodelle /firma od "siódemek"/ podobnie robiła...wiele firm tak robi.... jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o pieniądze, czyli pewnie o koszt wytworzenia, abyśmy my potem taniej model mieli, a producent więcej na tym zyskał. W końcu wolny rynek jest i każdy robi tak, aby jemu się opłacało.... Widać bardziej opłaca się w Chinach (włączając w to kosz transportu) niż w EU.... a dlaczego tak jest? To już niech się wypowie ten co się zna (jak chce)...

Lepiej skupić się na stricte modelach, a nie szukać dziury w całym z podtekstem patriotycznym /że jak polski producent to ma w Polsce wszystko robić od A do Z bo inaczej to nie jest polski itd... itp.... /...

Jak tak dalej pójdzie to w wątku o PIKO pojawi się ekstra przemyślenie, że SP45 to nie jest model polskiej lokomotywy bo nie wyprodukowała go polska firma....

Ostatnio edytowane:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Widać bardziej opłaca się w Chinach (włączając w to kosz transportu) niż w EU.... a dlaczego tak jest? To już niech się wypowie ten co się zna (jak chce)...
Bo w Chinach są niższe koszty produkcji - nie przejmują się ZUS-ami, urlopami i podobnymi socjalami. Pewnie inne koszty produkcji - energia, opłaty eksploatacyjne, podatki, itp. też w Europie są wyższe. Nawet Bosch to teraz często"made in P.R.C." - i tyle w tym temacie.
A co do ceny modelu produkowaego w PL to można podać przykład EP09 z ręcznej manufaktury - chyba 4 tys. Przy masowej produkcji w tej technologii może dałoby się zejść o 1/3 do 1/2, czyli powiedzmy 2 tys. - to takie moje przypuszczenia. Pytanie - ile tych lokomotyw sprzedałoby się bez problemu w tej cenie?

Ostatnio edytowane:

DJB

Nowy użytkownik
Reakcje
8 1 0
Jak jest wada to pisze się reklamację i po temacie. 156 stron o modelach fabrycznych (masowego) ostatniego POLSKIEGO producenta, a o modelach może z 50. .
W pełni się zgadzam, że trzeba wspierać polskiego producenta. Nie sposób też nie mieć uznania dla wielkiego dorobku firmy Robo i nie doceniać inicjatywy i włożonej olbrzymiej pracy aby powstały modele polskiego taboru. To jednak nie oznacza, że trzeba przymykać oczy na powstałe niedociągnięcia. Miałem możliwość rozpakowania swojego zestawu dopiero wczoraj no i nie będę ukrywał, że podniosło mi się ciśnienie bo jest to zestaw przecież bardzo oczekiwany i mialem nadzieję na wyższą jakość malowania. Mam nadzieję, że przy kontynuacji edycji tego zestawu uda się wady lakierowania wyeliminować. W przypadku Ex Odra o reklamacji przecież nie ma mowy, bo w większości sklepów zestaw rozszedł się od razu; z mojego punktu widzenia oczywiście że lepiej mieć zestaw taki niż żaden.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.602 51 2
Wiem, że off-top, ale widzę, że nie zostałem dobrze zrozumiany.
Robo to polska firma która PRODUKCJĘ zleca za granicą. Podatki nie mają tu nic do rzeczy.
Słowo "produkcja" ma określone znaczenie, którego nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć. Nie trzeba chyba również tłumaczyć pojęcia "import".
Jestem pewien, że firma Robo robi dokładnie to jest w jej najlepiej rozumianym interesie i chwała jej za to.

Z mojej osobistej perspektywy miejsce produkcji nie ma żadnego znaczenia. Liczy się jakość i cena. Nacjonalizm wszelkiej maści (polityczny, ekonomiczny, itp.) mnie brzydzi.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Ciekaw jestem ile taki model by kosztował, jakby był robiony u nas? Chwała firmie Robo za to, że rzuciła rękawicę potentatowi na rynku, ale obydwaj ci gracze korzystają z chińskiej siły roboczej. Oni sygnują swoją nazwą wypuszczane modele, ale de facto producentem fizycznym jest jakaś firma w PRC - zapewne wysyła się "matrycę" i tam na miejscu pracują wtryskarki plastiku i natryskarki farby, ogólnie rzecz ujmując. Tam też odbywa się składanie modeli z poszczególnych elementów - to chińscy pracownicy dostają za to pensję. A my dostajemy produkt finalny pod polską banderą, czy też konkurencja pod niemiecką.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.130 88 0
Różnica polega też na tym, że PIKO ma w Chinach dedykowaną fabrykę, na którą ma zdecydowany wpływ, a Robo chyba tylko korzysta z usług jakiejś tamtejszej firmy, gdzie poza wyrobem finalnym niczego po drodze nie widzi. Dlatego Robo ma mniejszy (czy wręcz żaden) wpływ na jakość produkcji, niestety.

W tej "geografii jakości" chodzi o stopień zaawansowania konkretnej fabryki, a nie o rasę pracowników.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Ponad dwie strony off-topic, więc wątek wagonu IC Wrocław gdzieś pokrył się kurzem
Może dla zabicia czasu w oczekiwaniu, modele miały być dostępne od soboty.

Robo napisał(a):
Model idealnie pasuje do poprzednich wydanych wagonów ze stacji Wrocław: 222210(1), 222220(1), 244520(1)
Jak na złość już wspominałem, że 'idealnie' nie jest:
Model ten (222240) nie będzie też pasował do wszystkich modeli w malowaniu IC z przydziałem Wrocław (w szczególności 222210), chyba że pominie się rozpiętość dat rewizji i połączoną z tym zmianą niektórych oznaczeń.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.307 504 30
Trzeba mieć trochę więcej cierpliwości, strona się bardzo długo ładuje. Ja przed chwilą wszedłem bez problemu, ale po dłuższej chwili.

Reakcje
18 12 6