Zaryzykuję (z nadzieją, że nie rozpętam "gównoburzy") jedno zagdnienie związane z ramkami okien. Nie dotyczy ono kształtu, bo w mojej ocenie każdy wybiera jakąś drogę przy opracowaniu elementu w skali i uważam, że tu wybrane rozwiązanie jest poprawne i np. mnie nie razi. Bardziej nurtuje mnie ich kolor. O ile kolor np. 2 IC jest jak najbardziej ok, to w kuszetkach IC oraz PKP z trumienką są one srebrne błyszczące. Czy ktoś ma zdjęcia oryginalnych wagonów z takim wykonaniem okien? Z moich podróży pamiętam (podobnie jak na znalezionych zdjęciach), że są one w większości przypadków ciemnoszare. W czeluściach internetu znalazłem pojedyncze w wykonaniu "gołe" aluminium - ale nigdy nie widziałem błyszczących. Czy wiadomo skąd taki wybór? Domyślam się że wybór celowy bo w 2IC są wykonane jako szare więc zmiana koloru w produkcji nie jest chyba problemem. Czy w nowych wypustach będzie to wyglądało tak samo? Czy można kupić same okna jako część serwisową, żeby pomalować i wymienić? Posiadam wszystkie kuszetki ROBO i czekam na nową granatową, ale oglądając jej zdjęcia mam wrażenie, że znowu sa srebrne - pomimo że na zdjęciu oryginału umieszonym na stronie ROBO są jasnoszare. Taki mały detal ale trochę "drażniący" i tym bardziej dziwny, że widać jaką producent przykłada wagę do detali. Na prawdę fajnie ogląda się wnętrze, gdzie są rózne kolory laminatu czy kolory siedzeń zgodne z epoką i z tego powodu na pewno nie zrezygnuję z zakupów wagonów ROBO. Natomiast kolor okien w kuszetkach pozostawia pewien mały zgrzyt.
Niemniej bardzo się cieszę, że powjawi się ryflowany dach - patrząc po kształcie okien będzie to zapewne wyczekiwana zielona dwójka z trumienką
i jeszcze kolejne monety pójdą na zakup bagażówki i baru
Już się nie mogę doczekać.