Panowie jak to zwykło się mówić - "nie będę kopał się z koniem"

Trudno nadać typ wagonowi ,który został przebudowany " systemem gospodarczym " w jakiejś wagonowni.
I tutaj należy zadać pytanie - co określa typ danego pojazdu ? Określenie " typ" zostało nadane przy projektowaniu wagonu / lokomotywy przez CBK-PTK i określa jego podstawowe dane charakterystyczne dla danego typu pojazdu. Spójrzcie proszę na zamieszczone powyżej zdjęcie - ten wagon nie ma nawet typowych wózków jakie miały wagony 43A . Więcej 43A miały tylko ogrzewanie parowe ( co więc na zdjęciu robi gniazdo ogrzewania elektrycznego czy takie było na czole 43A) Więc to co napisałem powyżej i to co napisał kol
@garou jest najlepszym określeniem
Jest to wagon przebudowany na podstawie 43A- bez żadnego typu !
Jak przeczyta to kiedyś ktoś z młodych adeptów historii kolei , to powielana będzie ( zresztą błędnie) teza, że wagony typu 43A miały przejścia wagonowe z gumowymi wałkami

- bo tak przeczytał np. na tym forum. Panowie dbajmy o historyczną prawdę.
Myślę, że wyjaśniłem zasadnicze różnice powyżej - z 43A zostały mu tylko uchylne okna
I tu kolego jesteś w błędzie niestety. Jest wręcz odwrotnie to łatwiej zabudować wałki gumowe na czole wagonu typu 102A aniżeli na 43A .
Nie trzeba cofać belki zderzakowej jak piszesz z prostego powodu jakim jest różnica długości pomiędzy wagonami 43A/ 101A 102A.
43A miał długość 23300 mm ,101/102A -24210 mm.(
długość wagonu z zderzakami ) W latach 90 -tych kiedy (nie we wszystkich) na wagonach 102A zaczęto montować wspomniane wałki gumowe ograniczało się to tylko do przykręcania na czołach blach do których mocowane były te wałki.
Prawdopodobnie było to spowodowane zestawieniem w składach tych wagonów z innymi typami np.120A które takie właśnie wałki gumowe miały na swoich czołach.
I na koniec słowo jeszcze do kolegi
@pils_jul - co jest śmiesznego w tym co napisałem w poście #1.706 ?
Śmieszne moim zdaniem jest ocenianie kogoś samemu nie mając podstawowej wiedzy o wagonach

Dla jasności nie żywię żadnej urazy.
Pozdrawiam serdecznie