Gestem fajnym by oczywiście było, jednocześnie było by dowodem i przyznaniem się do popełnionego błędu (pomijalnego).Jest wiele modeli starszych wypustów, które wyjątkowo trafiają w serca kolekcjonerów, występują z tylko 1 numerem a nie stoi to na przeszkodzie tworzyć z nich piękne wahadła.
Moim jedynym celem jest ustalenie zakresu błędów i ocena czy je akceptuję czy nie. Z tego też powodu wywołałem w tym wątku dyskusję dotyczącą oryginalnych wagonów 406Ra/Rb.
Na podstawie zamieszczonych w trakcie tej dyskusji wpisów wysnułem wniosek, że model w takim stanie jakim został wydany można ewentualnie zakwalifikować do typu innego niż zrobił to producent. Wówczas wydawać by się mogło, że błędem modelu będzie jedynie niewłaściwy numer. I ten błąd, przy prawidło przyjętym przeze mnie wcześniejszym założeniu jest dla mnie na poziomie akceptowalnym.
Dlatego pozwoliłem sobie zapytać, czy model w taki sposób wykonany może stanowić model wagonu typu 406Ra będący po przebudowie na wagon 406Rb z błędnie naniesionym numerem inwentarzowym wagonu ?
Czy.....może jednak są w modelu jakieś inne elementy charakterystyczne dla typu 406Ra (lub regularnego 406Rb) stanowiące przeszkodę w takim podejściu do sprawy i przyjęciu że model w tym stanie może bez przeszkód odzwierciedlać typ 406Rb po przebudowie ?
Jeżeli tak, to można powiedzieć, że z wielkiego błędu producenta zrobi się relatywnie niewielki. A może taki był zamysł producenta i od początku chciał zrobić model 406Ra po przebudowie, ale oznaczenia dał od typu 406Rb, ale nie po przebudowie tylko od fabrycznego ? Pewnie się nie dowiemy.
No i jeszcze jedno. Czy w 2002 roku LOTOS posiadał wagony o parametrach oddanych w modelu, tj. : nowy typ ramy, stary typ dennicy oraz dekielek na środku dennicy ?
Za wszelkie cenne informacje będę bardzo wdzięczny
Ostatnio edytowane: