• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.180 156 1
Dziękuję bardzo Filipie (@Rozjazd) za twój wpis. Bardzo przyjemnie mi się go czytało. Z mojej strony wielki "ukłon":)
Również mam wielki szacunek za to co napisałeś. W dzisiejszych czas coraz trudniej przyzwoitym ludziom zabierać głos w trudnych sprawach, aby nie być narażony na kpiny, szyderstwo czy obrazę.
Ja także staram się nie przechodzić obojętnie nad pewnymi sprawami, nawet kiedy mnie one bezpośrednio nie dotyczą. Nie można pozwolić aby "chamstwo", "buta" itp. zwyciężyła.
Co do wypowiedzi producentów (albo ludzi stojącymi za ich nickami), to ich bezpardonowe ataki na potencjalnych klientów, tylko o nich źle świadczą a nie o osobie zaatakowanej.
Dlatego proponuję zastosować się do wpisu Kolegi @Bolutek
Nie ma sensu bo ktoś znowu się "uruchomi" i niepotrzebny jazgot. Spuśćmy na to kurtynę milczenia - to bardziej wymowne...
I robić swoje, w myśl powiedzenia "Psy szczekają, karawana jedzie dalej".
Jeszcze raz wielki dzięki:)

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.764 96 1
Dobra poszukałem o co ta afera i znalazłem kolegi wpis z „tygryskiem” model/oryginał. A może kolega doprecyzować o co chodzi koledze dokładnie, bo w późniejszym wpisie kolega napisał „by robić dobrze”… O kolory? Bo jeśli tak to czegoś nie rozumiem, gdyż po wpisie kolegi gdzie kolega napisał że „bez komentarza” i wrzucił zdjęcie model/oryginał, @rprail wrzucił inne zdjęcie w innym świetle i tam kolory wyglądają podobnie, co demontuje pańską argumentację związaną w tym wypadku z wyciąganiem wniosków ze zdjęć wykonywanych w różnym świetle.
Koledze @am-70 chodziło zapewne o detale zaznaczone strzałkami.
IMG_20260226_153037.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.180 156 1
Dobra poszukałem o co ta afera i znalazłem kolegi wpis z „tygryskiem” model/oryginał. A może kolega doprecyzować o co chodzi koledze dokładnie, bo w późniejszym wpisie kolega napisał „by robić dobrze”… O kolory? Bo jeśli tak to czegoś nie rozumiem, gdyż po wpisie kolegi gdzie kolega napisał że „bez komentarza” i wrzucił zdjęcie model/oryginał, @rprail wrzucił inne zdjęcie w innym świetle i tam kolory wyglądają podobnie, co demontuje pańską argumentację związaną w tym wypadku z wyciąganiem wniosków ze zdjęć wykonywanych w różnym świetle.
Oprócz już przedstawionych uwag kolegów, odwołam się do wczorajsze mojego wpisu, w którym poleciłem zapoznanie się wypowiedziami kolegi z Facebooka. On tam dość dobrze pewne niedociągnięcia opisał.
A dla osób niekorzystających z Facebooka, poniżej zrzuty z tej dyskusji.
Screenshot_20260225_093332_Facebook.jpg Screenshot_20260225_093415_Facebook.jpg Screenshot_20260225_093427_Facebook[1].jpg Screenshot_20260225_093437_Facebook.jpg Screenshot_20260226_153946_Facebook.jpg

A tutaj, dla lepszego zobrazowania, jak powinien być prawidłowo odwzorowany dach EN7-016, zdjęcia Pana Piotra Cieśli z 2017 roku, umieszczone na stronie szynowe.pl: klik, klik.

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.231 49 2
Od dłuższego czasu krytykujesz cudze modele, jednak do tej pory nie przedstawiłeś własnego dorobku modelarskiego.
Ja wiem, że to (jeszcze) nie do mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°), choć krytykować też mogę zacząć. I choć mam świadomość swoich niedoskonałości manualnych pojawiających się w moich pracach, to pragnąłbym zapytać.
Ile Ty wykonałeś modeli kolejowych, które własnoręcznie złożyłeś (karton/plastikowa wypraska), pomalowałeś (pędzlem/aerografem) i nałożyłeś kalkomanie? Ale tak przy biurku, a nie z zapleczem wtryskarek i rzeszą ludzkich rąk na wschodzie.

Wytknąć barwę TKt48 Piko można? Można.
Wytknąć malowanie EP05 Roco można? Można.
Wytknąć oznakowanie Exact-ów można? Można.
Wytknąć ubytki w ACME można? Można.
Wytknąć konstrukcję MTB można? Można.
Wytknąć konstrukcję WARSów Tilliga można? Można.

Wytknąć babole SM można? Nie można.
Wytknąć malowanie Robo można? Nie można.

I choć szanuję pojawiające się modele spod szyldu SM czy Robo (mam osobiście w kolekcji), to pod względem PRowym moi kochani leżycie. :cool:

Nazywajcie mnie teraz SeMofobem i ROBOfobem. Proszę. :D
I tak - jakby któryś z Was wydał na dobrym poziomie SN61 to kupię.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.977 483 99
W wypowiedzi kolegi szczególnie trafne jest moim zdaniem cytowane stwierdzenie.

Poczytałem te ostatnie dyskusje, przemyślałem i nastała mnie taka konkluzja.

Biorąc pod uwagę wszystko co do tej pory zostało przez was napisane, uważam, że cały 'problem' to niepotrzebne oburzenie od strony producentów. Wydaje mi się, że nadrzędnym celem jakiegokolwiek biznesu jest zadowolenie klienta i takie podejście firm do tego biznesu, by w oczach swojego klienta nie objawiać się jako firma, która z nim "walczy", ale raczej wsłuchuje się w jego opinie. Trzeba budować wizerunek firmy, która chce zadowolić klienta, a nie z nimi walczyć. Patrząc więc na wizerunkowy "efekt" tych dyskusji, to reasumując lepszym podejściem (wydaje mi się) byłoby już gdyby producent nic nie mówił, tylko przyjmował opinie klientów i starał się poprawiać swoje projekty, a nie wojować z rzeszą tych, którzy przecież pierwsi kupili by ich modele. Nie wiem co o tym sądzicie, ale tak mi się wydaje.

Robo/SM - dla miłośników kolei jesteście jak zbawca polskiego rynku modelarstwa kolejowego. Może czasem rzeczywiście trzeba przyznać się do błędu jeśli taki jest (i został zauważony) i powiedzieć "ok, macie rację, tu i tu coś nie wyszło, ale postaramy się poprawić w przyszłych projektach", a nie brać udział w niepotrzebnych dyskusjach sprowadzających się do nie przyjmowania konstruktywnej krytyki, ale do postrzegania jej jako atak i odpierania tego od siebie. I jeszcze te oskarżenia, że "PIKO" płaci komuś za to, że błędy wytyka, to moim zdaniem przesada i dalsze pogarszanie swojego wizerunku w oczach klientów. Złota zasada biznesu, klient nasz pan i zawsze ma rację. Pamiętam jak swego czasu "jechane" było po pierwszych "siódemkach" od PIKO (szczególnie za reflektory). Jakoś nie pamiętam, by na forum odpalił się prezes PIKO i walczył z klientami. Pewnie posłuchali, poczytali i... zrobili lepiej w kolejnych modelach. Wizerunkowo na pewno lepiej na tym wyszli, niż gdyby mieli tu "wojować" z klientami.

Nie pisze tego złośliwie, ale raczej po to, byście rośli w siłę, produkowali coraz lepsze modele, by nastała normalność w stosunkach firma-klienci. Po co wam te wojenki?

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.562 521 18
Wytknąć barwę TKt48 Piko można? Można.
Wytknąć malowanie EP05 Roco można? Można.
Wytknąć oznakowanie Exact-ów można? Można.
Wytknąć ubytki w ACME można? Można.
Wytknąć konstrukcję MTB można? Można.
Wytknąć konstrukcję WARSów Tilliga można? Można.

Wytknąć babole SM można? Nie można.
Wytknąć malowanie Robo można? Nie można.

I choć szanuję pojawiające się modele spod szyldu SM czy Robo (mam osobiście w kolekcji), to pod względem PRowym moi kochani leżycie. :cool:

Rico, nigdy wcześniej nie czytałem od Ciebie żadnej nagonki dotyczącej któregoś z moich modeli. Jeśli już pisałeś krytycznie, to z zasady i merytorycznie. Jeśli dobrze pamiętam, była kiedyś sytuacja z modelem, który miałeś i w którym coś się nie zgadzało. I to jest całkowicie w porządku.

Nie uważam jednak za w porządku, gdy modele są publicznie „rozszarpywane” przez ludzi jeszcze zanim w ogóle trafią do sprzedaży. To nadęte zachowanie w stylu: „Spójrzcie tutaj i podziękujcie mi, że wam to wszystko pokazałem, bo sami najwyraźniej nie jesteście w stanie ocenić modelu przy zakupie, więc koniecznie potrzebujecie mojej eksperckiej opinii!” to już uważam za nie w porządku.

Nigdy nie zauważyłem u Ciebie takiego zachowania, dlatego naprawdę trudno byłoby mi zaliczyć Cię do kategorii „SeMophob”. To raczej inni zasługują na taką klasyfikacie.

...to ich bezpardonowe ataki na potencjalnych klientów, tylko o nich...
Więc nie jest nawet klientem. Nic nie kupił, a mimo to ostro krytykuje. Love those guys. No further questions, your honor.

Reakcje
218 6 0
To ja trochę z innej beczki ;)
Marzy mi się model EN57 w wersji z pierwszych lat eksploatacji, czyli w malowaniu kremowo-granatowym z późnej epoki III lub wczesnej IV, bez reflektora górnego. @robo - co wy na to? :) Myślę, że na taki wariant skusiło by się więcej modelarzy/kolekcjonerów niż na współczesne malowania - "Tygrysy" i inne.

(Źródło zdjęcia: tog-billeder.dk fot. Gunnar W. Christensen)
76-10-07_EN57605b for S-tog ved perron i Poznan 220476_.jpg

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
687 30 7
Spójrzcie tutaj i podziękujcie mi, że wam to wszystko pokazałem, bo sami najwyraźniej nie jesteście w stanie ocenić modelu przy zakupie, więc koniecznie potrzebujecie mojej eksperckiej opinii!”
Tu sie z Toba zgodzę.

Często to widac w kółko o dtych samych osób.
Doszukiwanie się...

Potem producenci nie wytrzymują tego... to też jest zdziwienie, czemu oni są źli, przecież to tylko ocena ich modeli.

@PingwinRico - Dużo modeli było tworzonych przez samego Roberta. Także tutaj to zły kierunek.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
797 14 6
@AM 70 - Ty musisz być naprawdę zakompleksionym człowiekiem, ponieważ zazdrościsz 2gimu nawet porażki.
Co do Ciebie drogi Pingwin Rico to napisz mi ile zaprojektowałeś pojazdów w malowaniu Polregio???
To jest mój 5 pojazd i powiem Ci że każdy różni się od siebie detalami. Różniące mają nawet w wielkości i koloru swojego logo (tak jak ma to miejsce w naszych modelach PR wydanych jakiś czas temu). Projektując szablon malowania do dachu niestety nie miałem zdjęcia jednostki z nr 016 i nie jestem w stanie na 100% stwierdzić, że malowanie dachu tak akurat wygląda. Ty wkleiłeś zdjęcie całkiem innego pojazdu z burtami bez ryfli co nie oznacza, że jednostka 016 miała tak pomalowany dach. (dla czepialskich pociągi te są myte mopami o dołu i ze zdjęć nie idzie jednoznacznie określić jak przebiegała linia odcięcia koloru szarego na dachu ponieważ dach jest brudny i nie był myty.
Co do górnego reflektora to proponowałbym zrobić jeszcze większe zdjęcie, żeby uwidocznić problem. Co po niektórzy maja jakieś "zboczenie" na wynajdywaniu wad. Nie ma modeli idealnych w każdym można coś znaleźć. Tak jak w tym przypadku modele te robią ludzie i zawsze takie błędy będą powstawały. Z naszej strony staramy się to eliminować.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
797 14 6
To ja trochę z innej beczki ;)
Marzy mi się model EN57 w wersji z pierwszych lat eksploatacji, czyli w malowaniu kremowo-granatowym z późnej epoki III lub wczesnej IV, bez reflektora górnego. @robo - co wy na to? :) Myślę, że na taki wariant skusiło by się więcej modelarzy/kolekcjonerów niż na współczesne malowania - "Tygrysy" i inne.

(Źródło zdjęcia: tog-billeder.dk fot. Gunnar W. Christensen) Zobacz załącznik 1173594
Też myślałem nad tą wersją jednostki, ale koszty przeprojektowania górnego światła na formie wtryskowej są dosyć wysokie dlatego na razie odpuściłem tą wersję.

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.231 49 2
Projektując szablon malowania do dachu niestety nie miałem zdjęcia jednostki z nr 016 i nie jestem w stanie na 100% stwierdzić, że malowanie dachu tak akurat wygląda. Ty wkleiłeś zdjęcie całkiem innego pojazdu z burtami bez ryfli co nie oznacza, że jednostka 016 miała tak pomalowany dach.
Dzień dobry Robercie.
Ależ jednostka 016 miała tak pomalowany dach, co udowodniłem pierwszym-lepszym zdjęciem z internetu.
Tutaj akurat Pana Wojciecha Nowaka z 2017.07.29. Czyli rok po rewizji z Twojego modelu - rew. 30.06.2016. To całkiem niedługo, prawda?

https://kolej.krakow.pl/galeria-taboru/zespoy-trakcyjne/en71/en71-016

1772202991894.png

I teraz... wiesz... ja na prawdę rozumiem rozterki oraz znaki zapytania w czasie projektowania takiego modelu. Jednak powiedz mi proszę jak to jest, że taki zwykły maluczki modelarz w zaciszu domowym, by wykonać dla siebie jakiś wagon czy lokomotywę, porusza niebo i ziemię by znaleźć odpowiednie źródła - kupuje fotografie na aukcjach, kupuje książki, kontaktuje się z wieloma osobami aby dotrzeć do wszelkich informacji, a Ty jako producent mi mówisz, że "nie miałem zdjęcia jednostki z nr 016 i nie jestem w stanie na 100% stwierdzić, że malowanie dachu tak akurat wygląda" i postanowiłeś pójść na żywioł. :D Powiem Ci więcej - trzeba było podejrzeć inne jednostki, tak jak ja zrobiłem i miałbyś piękną podkładkę pod wszelkie wytłumaczenia dlaczego tak postąpiłeś i prawdopodobnie, że tak też to wyglądało na numerze 016, ponieważ schemat malowania jest w zasadzie identyczny.
"Ty wkleiłeś zdjęcie całkiem innego pojazdu z burtami bez ryfli co nie oznacza, że jednostka 016 miała tak pomalowany dach." <-za to można założyć, że właśnie 016 miała pomalowany dach zupełnie tak jak na innych jednostkach, a nie jak w modelu, co idzie ludziom prosto wytłumaczyć.
Jako producent masz (niestety) na tyle złą pozycję, że krytyka Twojego dzieła będzie kilkukrotnie większa, niż opinie nt. modelu jakiegoś przypadkowego modelarza z Tychów, bo zainteresowani ludzie powierzą Ci z czasem swoje pieniądze oraz cierpliwość (a wiadomo, że z tą różnie) oczekując przesyłki wymarzonego modelu i myślę, że powinieneś to przewidzieć. Skoro idę na celowe ustępstwa i kompromisy (z różnych powodów), to mam świadomość swojego postępowania i z pozycji producenta nie powinienem tak emanować złymi emocjami w stosunku do klientów, którzy są różni. Trzeba dbać o swoje, jak napisał drugi Robert, ale nadmierne i impulsywne emanowanie emocjami w postach nie wpływa dobrze na markę, którą skrupulatnie budujesz. Zaufanie bardzo ciężko się zyskuje, ale mega łatwo traci.
Nawet mógł ktoś w Twoim imieniu zapytać tutaj na forum, a może znalazłyby się akurat osoby, które mają fotografię konkretnego numeru. To forum na prawdę nie jest najgorszym miejscem na ziemi i można tutaj znaleźć pomocną dłoń. :)

@Robert Reschka
Nie zawsze się zgadzamy, ale na prawdę z sympatią przeczytałem Twój post :) https://forum.modelarstwo.info/thre...h-serii-en57-en71.57095/page-101#post-1220454

Trzymajcie się Panowie Robertowie.