• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.169 155 1
Dziękuję bardzo Filipie (@Rozjazd) za twój wpis. Bardzo przyjemnie mi się go czytało. Z mojej strony wielki "ukłon":)
Również mam wielki szacunek za to co napisałeś. W dzisiejszych czas coraz trudniej przyzwoitym ludziom zabierać głos w trudnych sprawach, aby nie być narażony na kpiny, szyderstwo czy obrazę.
Ja także staram się nie przechodzić obojętnie nad pewnymi sprawami, nawet kiedy mnie one bezpośrednio nie dotyczą. Nie można pozwolić aby "chamstwo", "buta" itp. zwyciężyła.
Co do wypowiedzi producentów (albo ludzi stojącymi za ich nickami), to ich bezpardonowe ataki na potencjalnych klientów, tylko o nich źle świadczą a nie o osobie zaatakowanej.
Dlatego proponuję zastosować się do wpisu Kolegi @Bolutek
Nie ma sensu bo ktoś znowu się "uruchomi" i niepotrzebny jazgot. Spuśćmy na to kurtynę milczenia - to bardziej wymowne...
I robić swoje, w myśl powiedzenia "Psy szczekają, karawana jedzie dalej".
Jeszcze raz wielki dzięki:)

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.750 96 1
Dobra poszukałem o co ta afera i znalazłem kolegi wpis z „tygryskiem” model/oryginał. A może kolega doprecyzować o co chodzi koledze dokładnie, bo w późniejszym wpisie kolega napisał „by robić dobrze”… O kolory? Bo jeśli tak to czegoś nie rozumiem, gdyż po wpisie kolegi gdzie kolega napisał że „bez komentarza” i wrzucił zdjęcie model/oryginał, @rprail wrzucił inne zdjęcie w innym świetle i tam kolory wyglądają podobnie, co demontuje pańską argumentację związaną w tym wypadku z wyciąganiem wniosków ze zdjęć wykonywanych w różnym świetle.
Koledze @am-70 chodziło zapewne o detale zaznaczone strzałkami.
IMG_20260226_153037.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.169 155 1
Dobra poszukałem o co ta afera i znalazłem kolegi wpis z „tygryskiem” model/oryginał. A może kolega doprecyzować o co chodzi koledze dokładnie, bo w późniejszym wpisie kolega napisał „by robić dobrze”… O kolory? Bo jeśli tak to czegoś nie rozumiem, gdyż po wpisie kolegi gdzie kolega napisał że „bez komentarza” i wrzucił zdjęcie model/oryginał, @rprail wrzucił inne zdjęcie w innym świetle i tam kolory wyglądają podobnie, co demontuje pańską argumentację związaną w tym wypadku z wyciąganiem wniosków ze zdjęć wykonywanych w różnym świetle.
Oprócz już przedstawionych uwag kolegów, odwołam się do wczorajsze mojego wpisu, w którym poleciłem zapoznanie się wypowiedziami kolegi z Facebooka. On tam dość dobrze pewne niedociągnięcia opisał.
A dla osób niekorzystających z Facebooka, poniżej zrzuty z tej dyskusji.
Screenshot_20260225_093332_Facebook.jpg Screenshot_20260225_093415_Facebook.jpg Screenshot_20260225_093427_Facebook[1].jpg Screenshot_20260225_093437_Facebook.jpg Screenshot_20260226_153946_Facebook.jpg

A tutaj, dla lepszego zobrazowania, jak powinien być prawidłowo odwzorowany dach EN7-016, zdjęcia Pana Piotra Cieśli z 2017 roku, umieszczone na stronie szynowe.pl: klik, klik.

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.156 49 2
Od dłuższego czasu krytykujesz cudze modele, jednak do tej pory nie przedstawiłeś własnego dorobku modelarskiego.
Ja wiem, że to (jeszcze) nie do mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°), choć krytykować też mogę zacząć. I choć mam świadomość swoich niedoskonałości manualnych pojawiających się w moich pracach, to pragnąłbym zapytać.
Ile Ty wykonałeś modeli kolejowych, które własnoręcznie złożyłeś (karton/plastikowa wypraska), pomalowałeś (pędzlem/aerografem) i nałożyłeś kalkomanie? Ale tak przy biurku, a nie z zapleczem wtryskarek i rzeszą ludzkich rąk na wschodzie.

Wytknąć barwę TKt48 Piko można? Można.
Wytknąć malowanie EP05 Roco można? Można.
Wytknąć oznakowanie Exact-ów można? Można.
Wytknąć ubytki w ACME można? Można.
Wytknąć konstrukcję MTB można? Można.
Wytknąć konstrukcję WARSów Tilliga można? Można.

Wytknąć babole SM można? Nie można.
Wytknąć malowanie Robo można? Nie można.

I choć szanuję pojawiające się modele spod szyldu SM czy Robo (mam osobiście w kolekcji), to pod względem PRowym moi kochani leżycie. :cool:

Nazywajcie mnie teraz SeMofobem i ROBOfobem. Proszę. :D
I tak - jakby któryś z Was wydał na dobrym poziomie SN61 to kupię.