• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.169 156 1
Co nadal nie uzasadnia, dlaczego nie można było od razu wskazać listy konkretnych wad czy kompromisów tego konkretnego modelu. Chociaż 2x zapytałem. Widać to nieważne.
Piotrze, mam wrażenie, że twoje pytania są m.in. skierowane do mnie. Odpowiem tak. Model już niedługo pojawi się w sprzedaży. Każdy będzie miał okazję go zobaczyć na własne oczy i ocenić. Porównać z oryginałem czy to na podstawie ogólnodostępnych zdjęć czy filmików na YouTubie (a jest ich naprawdę dużo). Ja w tym przypadku już swoje zrobiłem.
Dla zaineresowanych, polecam zapoznanie się z wpisem (wraz z rozwinięciem) Kolegi o nicku Mateusz Kolej, zamieszczonym na Facebooku ROBO.
Natomiast do pewnych rzeczy, które miały miejsce na forum nie pierwszy raz, ustosunkuję się w wolnej chwili. Wobec chamstwa, buty i bezczelności nie można przechodzić obojętnie.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 522 18
Natomiast do pewnych rzeczy, które miały miejsce na forum nie pierwszy raz, ustosunkuję się w wolnej chwili. Wobec chamstwa, buty i bezczelności nie można przechodzić obojętnie.
Nie ma sensu bo ktoś znowu się "uruchomi" i niepotrzebny jazgot. Spuśćmy na to kurtynę milczenia - to bardziej wymowne...
Dla mnie ta sprawa jest załatwiona i odhaczona. Nic mnie już nie uruchomi w tym temacie, bo Robo i ja daliśmy AM do zrozumienia, co sądzimy o jego postępowaniu. Więc niech… a karawana idzie dalej.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
790 13 6
Piotrze, mam wrażenie, że twoje pytania są m.in. skierowane do mnie. Odpowiem tak. Model już niedługo pojawi się w sprzedaży. Każdy będzie miał okazję go zobaczyć na własne oczy i ocenić. Porównać z oryginałem czy to na podstawie ogólnodostępnych zdjęć czy filmików na YouTubie (a jest ich naprawdę dużo). Ja w tym przypadku już swoje zrobiłem.
Dla zaineresowanych, polecam zapoznanie się z wpisem (wraz z rozwinięciem) Kolegi o nicku Mateusz Kolej,zamieszczonym na Facebooku ROBO.
@AM70

Od dłuższego czasu krytykujesz cudze modele, jednak do tej pory nie przedstawiłeś własnego dorobku modelarskiego. Wielu użytkowników forum – w tym ja – chciałoby zobaczyć, co sam zrobiłeś w modelarstwie kolejowym. To byłby uczciwy punkt odniesienia w tej dyskusji.

Jeżeli masz zastrzeżenia do konkretnych modeli (ROBO, SM), wskaż je precyzyjnie: które elementy są niezgodne z dokumentacją, jakie detale są błędne, jakie oznaczenia czy rozwiązania techniczne są niepoprawne. Ogólne insynuacje i aluzje nie są merytoryczną krytyką.

Forum modelarskie to miejsce wymiany wiedzy i doświadczeń. Jeśli chcesz dyskutować – rób to konkretnie i na poziomie. W przeciwnym razie Twoje wpisy trudno traktować inaczej niż prowokację.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.805 128 11
Od dłuższego czasu krytykujesz cudze modele, jednak do tej pory nie przedstawiłeś własnego dorobku modelarskiego.
Sorry @robo ale nie rozumiem Twojej argumentacji w wymianie zdan z kolega @am-70 . Dorobek modelarski ma sie nijak to dyskusji nt zgodności modelu. Czy od Pana Etmanowicza czy Koja też byś wymagał pokazania modeli ktore stworzyli zanim zabiorą głos w dyskusji? Tak, wiem nie ta liga, jednak założenie argumentu taki sama.

Jeżeli masz zastrzeżenia do konkretnych modeli (ROBO, SM), wskaż je precyzyjnie: które elementy są niezgodne z dokumentacją, jakie detale są błędne, jakie oznaczenia czy rozwiązania techniczne są niepoprawne.
Co do tego, zgoda

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.952 483 99
@robo przyznaje racje w tym, że mało tu ostatnio merytoryki, a za dużo g*wnoburzy… w sumie już się pogubiłem o co, bo ostatnie wpisy to tylko jakieś zarzuty w których nie widzę przedmiotu rozważań. Jak w polskim sejmie :)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.393 162 7
Z dużym niesmakiem czytam wpisy @robo (ktokolwiek ukrywa się pod tym nickiem). Nie wierzę, że to sam Pan Robert, we własnej osobie, w ten sposób się wypowiada. Tak czy owak, powyższe słowa zostały wypowiedziane przez przedstawiciela producenta, który jest bądź co bądź renomowany w Polsce, a dopiero co wchodzi na inne rynki. Pomijam to, że fundamentalnie nie zgadzam się z tym co w kilku postach powyżej robo napisało (inni już komentowali). Natomiast jak dla mnie osobiste uwagi, oskarżenia, pod adresem poszczególnych Kolegów na forum (i w ogóle klientów), są poniżej wszelkiej krytyki. Tak jak ktoś pisał, tak źle ze strony Robo jeszcze nie było. Czy czasem reakcja Wasza nie jest przesadzona? Po co to robicie? Przecież pewnie większość zignoruje posty krytykujących i kupią Wasze modele, bo mają tę krytykę gdzieś.
Czym Kolega Arek tak sobie "zasłużył" na takie traktowanie? Kolega @am-70 jest przeze mnie (i przez wielu z nas) bardzo cenionym członkiem tego forum. Warto np. spojrzeć na ilość pozytywnych ocen! Nie biorą się one znikąd. Ile z nas ma tyle? Dostał za nic, za czytanie forum czy za wnoszenie coś do tego forum? Nieważne "co zrobił (w dosłownym tego słowa znaczeniu) w modelarstwie kolejowym". Zamiast "robienia" dostarcza informacji o modelach - tak, to też jest udział w modelarstwie kolejowym. Ilu z nas jest tutaj zamieszcza tyle wartościowych postów o mdelalach co Kolega Arek? Jeden składa modele z blaszek, drugi siedzi w sieci i wygrzebuje informacje, które są cenne dla wielu tutaj z nas. Wkład do tego forum może być różnoraki. Wolno chwalić i krytykować modele, ale nie ludzi osobiście i publicznie. Mało tego, jeden czy drugi Kolega może mieć taką a nie inną opinię (i może nawet nie mieć racji!). Natomiast większość może mieć inne zdanie, a producent w najlepszym razie powinien wziąć na siebie krytykę i ją zweryfikować, a na pewno nie obrażać się i nie zastraszać.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.952 483 99
I na koniec. Wystarczy robić dobrze, a nie będzie krytyki. Proste.
Dobra poszukałem o co ta afera i znalazłem kolegi wpis z „tygryskiem” model/oryginał. A może kolega doprecyzować o co chodzi koledze dokładnie, bo w późniejszym wpisie kolega napisał „by robić dobrze”… O kolory? Bo jeśli tak to czegoś nie rozumiem, gdyż po wpisie kolegi gdzie kolega napisał że „bez komentarza” i wrzucił zdjęcie model/oryginał, @rprail wrzucił inne zdjęcie w innym świetle i tam kolory wyglądają podobnie, co demontuje pańską argumentację związaną w tym wypadku z wyciąganiem wniosków ze zdjęć wykonywanych w różnym świetle.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
2.229 70 1
Kiedyś z P. Robertem można było bezpośrednio porozmawiać i było to lepsze niż ktoś kto obecnie zajmuje się profilem ROBO na fb. Nie wiem kto pisze na forum ale widać nerwy puszczają :ostrozny: Modele są naprawdę fajne tylko wykonanie przez fabrykę w Chinach nieco kuleje.

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.307 158 15
Pominę merytorykę filmu, która kuleje.... Warto również zwrócić uwagę, że po raz kolejny tablice kierunkowe zamontowane w modelu są niepoprawnym, odgrzewanym kotletem. Jamnik 016 nie posiadał tablic klapkowych, w których klapki były zielone, a na modelu ewidentnie takie są. Diody na tablicach były pomarańczowe.

Pozdrawiam!
M

Ostatnio edytowane:

robo

Znany użytkownik
Reakcje
790 13 6
Pominę merytorykę filmu, która kuleje.... Warto również zwrócić uwagę, że po raz kolejny tablice kierunkowe zamontowane w modelu są niepoprawnym, odgrzewanym kotletem. Jamnik 016 nie posiadał tablic klapkowych, w których klapki były zielone, a na modelu ewidentnie takie są. Diody na tablicach były pomarańczowe.

Pozdrawiam!
M
Wyświetlacze w modelu nie są „starego typu” — imitują wersję diodową i wyraźnie różnią się od tych stosowanych w modelach z wcześniejszych epok. Wystarczy uważnie porównać detale, żeby to zauważyć.

Jeżeli widzisz tam coś innego, wskaż proszę konkretny element — ogólne hasła bez odniesienia do faktów trudno traktować poważnie.

A przy okazji: określenie „jamnik” nie wiem do czego się odnosi. Ten typ jednostki potocznie nazywa się „góralem”. Warto używać właściwej terminologii, szczególnie gdy próbuje się kogoś poprawiać.

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.307 158 15
Szanowny Panie @robo.

Wyświetlacze w modelu nie są „starego typu” — imitują wersję diodową i wyraźnie różnią się od tych stosowanych w modelach z wcześniejszych epok. Wystarczy uważnie porównać detale, żeby to zauważyć.
Obecnie stosowana imitacja tablic ma się nijak do prawdziwych tablic LED, a stanowi kontynuację odgrzewania kotleta. W poprzednim wpisie napisałem, że kolor bardziej przypomina tablicę klapkową, niżeli pomarańczowe punkty świetlne. Posiadałem model gdyńskiej 716 i byłem tym faktem zniesmaczony, jednocześnie licząc, iż taki błąd zostanie poprawiony. Oczywiście, uważnie porównałem detale, aby to zauważyć. Powiem więcej, zrobiłem to z pomocą zdjęć!

Jeżeli widzisz tam coś innego, wskaż proszę konkretny element — ogólne hasła bez odniesienia do faktów trudno traktować poważnie.
To zależy. Chyba jasno określiłem, że chodzi o kolor tablic SIP.

A przy okazji: określenie „jamnik” nie wiem do czego się odnosi. Ten typ jednostki potocznie nazywa się „góralem”. Warto używać właściwej terminologii, szczególnie gdy próbuje się kogoś poprawiać.
To też zależy. Jamnik jest jak najbardziej poprawny.

Szkoda, że w żaden sposób nie odniósł się Pan do przedstawionych niedokładności lakierniczych, przedstawionych przez kolegów w postach powyżej.

Pozdrawiam!
M

Ostatnio edytowane: