• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Panie i Panowie,
Czy jest tu radosny (i szczęśliwy) posiadacz/ka Analogowego EN57 (od Robo)?
Wykonałem testy bez dekodera, podając różne stałe napięcia na tory blisko miejsca, gdzie stał model.
  • Przy 12 V jeździ jak na egzaminie. Zapalają się białe światła czołowe, wnętrze, tablica relacji, a po chwili także czerwone końcówki.
  • Probowałem z coraz niższym napięciem. Nadal działa. Przy 6 V świeci słabiej, ale ładnie jedzie i nic nie mruga.
  • Ponizej 6 V można liczyć na świecące końcówki i płynną jazdę. Na inne funkcje brakuje napięcia.
  • Przy 1,5 - 3 V już tylko powoli jedzie, nic nie świeci. To zrozumiałe, biorąc pod uwagę napięcie, jakiego potrzebują LEDy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.320 504 30

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.588 120 86
Kiedyś w zestawach PIKO byl regulator napięcia na dwie baterie 3R12. To była taka wypraska z pokrętłem przełączającym skokowo napięcie.
Tu coś bardziej "złożonego" też na baterie, tyle, że 6 x R14.
Źródło: Violity.com

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.460 148 0
Tak było, sprawdzało się językiem. Kiedyś tak sprawdziłem kabel zasilający do magnetofonu szpulowego Tonette. Kabel niestety miał te metalowe dziurki na styku końcówki. Wrażenie 220V (wtedy było 220 nie 230) - bezcenne. o_O

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
No to zanim admin to przeniesie to moja przygoda zaczeła się z podłogową TT i miałem tego sporo . Ojciec wystał w Składnicy Harcerskiej. Miałem domki, latarnie, szlabany, semafory itd. No i kiedyś w swojej 7 letniej mądrości spróbowałem jak świeci latarnia podłączona bezpośrednio do kontaktu. Poniewaz latarnia była metalowa to ocknąlem się na szafie vis a vis kontaktu jakieś 2 metry. Bezcenne doświadczenie na przyszłość miałem :)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.378 111 11
No to zanim admin to przeniesie to moja przygoda zaczeła się z podłogową TT i miałem tego sporo . Ojciec wystał w Składnicy Harcerskiej. Miałem domki, latarnie, szlabany, semafory itd. No i kiedyś w swojej 7 letniej mądrości spróbowałem jak świeci latarnia podłączona bezpośrednio do kontaktu. Poniewaz latarnia była metalowa to ocknąlem się na szafie vis a vis kontaktu jakieś 2 metry. Bezcenne doświadczenie na przyszłość miałem :)
Toś chyba jednym z niewielu który doświadczył lotu z prędkością światła:ROFL: