• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.245 25 2
Poeksperymentowałem jeszcze i spróbowałem przełożyc koła od wagonów ROBO i jeździ nawet lepiej jak na rivarossi ale...jest jedno ale..... koła od "igreków" mają minimalnie krótszy trzpień osi i wchodżą zbyt luźno w wózek. Natomiast już na makiecie jazda jest bardzo dobra i tak mogłoby zostać. Skąd ten eksperyment? Otóż po założeniu osi od Rivarossi pudło członu A i B leżało lekko niżej (róznica marginalna ale jednak) od pudła członu napędowego. Koła ROBO prawie zlikwidowały tą różnicę. Muszę napisac do ROBO o komplet kół :) 8 sztuk. Problem jest tylko taki, ze nie rozwiązuje to tematu członu napędowego. I tutaj już tylko walor estetyczny wchodzi w grę.
Zainwestuj w precyzyjną suwmiarkę i ścisk do regulacji zestawów kołowych. Przyda się jeszcze nie raz.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.268 225 2
Muszę napisac do ROBO o komplet kół :) 8 sztuk. Problem jest tylko taki, ze nie rozwiązuje to tematu członu napędowego. I tutaj już tylko walor estetyczny wchodzi w grę.
Zanim zaczniesz pisać do Robo proponuję zmierzyć rozstaw wewnętrznych powierzchni kół w zestawie kołowym i porównaj to z kołami z bipy. Może źle są koła osadzone na osi.
Ma sens tak jak piszesz, ale czy przy cały czas włączonym F0, oświetlenie kabiny (w kierunku jazdy) może samo zgasnąć, bez wyciśnięcia F8? U mnie tak się działo.
Innych przycisków od świateł w tym czasie nie naciskałeś?
Chyba jednak wymienię ten głośnik
Głośnik "kostka" dodawany do dekoderów ESU znacznie poprawia głośność EN57.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Oświetlenie tablicy kierunku oraz światła krótkie. Świeciło też cały czas wnętrze. Nie było włączonego dźwięku.

Zaczynam się zastanawiać, czy to nie gaśnie „samo” po jakimś czasie. Popróbuję różnych opcji.

Ostatnio edytowane:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Oświetlenie tablicy kierunku oraz światła krótkie. Świeciło też cały czas wnętrze. Nie było włączonego dźwięku.

Zaczynam się zastanawiać, czy to nie gaśnie „samo” po jakimś czasie. Popróbuję różnych opcji.
daj mi chwile zacznę randomowo włączać oswietlenie i zobaczę czy coś się dzieje
edit: wszystko ok u mnie

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Zanim zaczniesz pisać do Robo proponuję zmierzyć rozstaw wewnętrznych powierzchni kół w zestawie kołowym i porównaj to z kołami z bipy. Może źle są koła osadzone na osi.

Głośnik "kostka" dodawany do dekoderów ESU znacznie poprawia głośność EN57.
Jak dla mnie to tylko Zimo 13x18 stosuję go przeważnie w parowozach. Radzi sobie w średnich i wysokich tonach, wstawiłem go do EN 57 i jestem zadowolony, umieściłem tego kolosa na przeciwko kondesatatorów , dzwięk jest donośny i bez zakłóceń co słychać na filmie.Post 1255 20230801_180457.jpg

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
277 34 8
Czy ktoś jeszcze zgłasza jakieś uwagi do właściwości jezdnych? Zauważył coś ciekawego w kwestii odbioru prądu i pokonywania np DKW i brudnych odcinków torów przy małej prędkości

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Czy ktoś jeszcze zgłasza jakieś uwagi do właściwości jezdnych? Zauważył coś ciekawego w kwestii odbioru prądu i pokonywania np DKW i brudnych odcinków torów przy małej prędkości
Skład liczy podkłady.

W razie problemów technicznych radzimy kierować wszystko na kontakt@robo.eu.com - tam każdemu odpowiadamy.

Jeśli ktoś nie pisze reklamacji do producenta, tylko na forum modelarskim, to nie zawsze możemy pomóc

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Skład liczy podkłady.

W razie problemów technicznych radzimy kierować wszystko na kontakt@robo.eu.com - tam każdemu odpowiadamy.

Jeśli ktoś nie pisze reklamacji do producenta, tylko na forum modelarskim, to nie zawsze możemy pomóc
ROBO delikatna kontra z mojej strony. To bardzo dobrze, ze reagujecie i dajecie możliwość kontaktu, tym niemniej przy nowym produkcie po prostu muszą wyjść pewne "choroby wieku dziecięcego" i forum jest po to,żeby wymienić informacje, posprawdzać co jest do posprawdzania, rozwiać wątpliwości itd. Dopiero później zwracać się do producenta. Chyba nawet lepiej, żeby zamiast 15 wiadomości ode mnie dostać jedną ale podsumowującą co się ustaliło jakie kroki przedsięwzięło itd. , niż zamieszczenie poniższego, stwierdzenie, że 100% mojego taboru czyli 12 lokomotyw i jakieś 70 wagonów jeździ bez problemów, a E57 wypada na zewnętrznym okręgu (wewnętrznego nawet nie wspominam) i radźcie sobie z tym problemem. Tak ja to rozumiem. Teraz już wiem, ze musze coś zrobić z zestawami kołowymi. Jeszcze nie wiem co i z tym pewnie już zwrócę się bezpośrednio do Was :)

1691056820497.png

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Jak nie wiesz co jak już kilka osób napisało co z tym zrobić? Fajnie że jesteś czujny i masz odwagę pytać, ale jprdl ile można… :D:D
Pozdrawiam
Jeżeli piszesz do mie to ja już wiem co mam robić ale kontrowałem trochę wpis ROBO na temat tego, ze ludzie piszą tutaj a nie do nich i uzasadniałem dlaczego to robią. POdałemprzykład jak by to wyglądało jakby KLient stwierdził.Mam to w d...e ma jeździć a nie jeździ radźcie sobie. Mam standardowe tory standardowego producenta i tyle ,ma hulać :)

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
To tu są w większości malkontenci? Skoro nie mieści się na krzyżownicy a dokładniej między nią a odbojem to jak ktoś wcześniej podał, wyjąć zestaw i na tulejce izolacyjnej rozsunąć delikatnie koło. Ośkę z kołem postawić pionowo na klapce drewnianej i te koło co ma tulejkę lekko docisnąć w dół aby się przesunęło i tyle. Koło osadzone jest najprawdopodobniej na użebrowanym kawałku ośki bo takie są rozwiązania lub na czystej powierzchni bez żłobków. I po rozsunięciu sprawdzić samą oskę jak przechodzi w tym miejscu torowiska. To jest pikuś do wykonania. Gorzej by było jakby ośka była wygięta czy pęknięte jakieś koło zębate. To jest do wykonania przez laika.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
To tu są w większości malkontenci? Skoro nie mieści się na krzyżownicy a dokładniej między nią a odbojem to jak ktoś wcześniej podał, wyjąć zestaw i na tulejce izolacyjnej rozsunąć delikatnie koło. Ośkę z kołem postawić pionowo na klapce drewnianej i te koło co ma tulejkę lekko docisnąć w dół aby się przesunęło i tyle. Koło osadzone jest najprawdopodobniej na użebrowanym kawałku ośki bo takie są rozwiązania lub na czystej powierzchni bez żłobków. I po rozsunięciu sprawdzić samą oskę jak przechodzi w tym miejscu torowiska. To jest pikuś do wykonania. Gorzej by było jakby ośka była wygięta czy pęknięte jakieś koło zębate. To jest do wykonania przez laika.
Ok nie jestem fachowcem w tym zakresie ale zestawy, w które wyposażone jest EN57 sa jakies "wyjątkowe" i według mnie nie można ich w żaden sposób ruszyć. No chyba, że używajac jakiejś wyjątkowej siły lub specjalistycznych narzędzi. Tego samego nie można powiedzieć o zestawach z "igreków" ROBO o czym przekonałem się dzisiaj i w tym przypadku regulacja na osi jest banalna. Ciągle eksperymentuję ale powoli poddaję się. Nie jestem aż tak dużym majsterkowiczem. Widocznie moja makietka nie nadaje się do tego modelu i trzeba to przełknąć. Spróbuję jeszcze przy okazji z EN57 PIKO dla zwykłego "przekonania się" jak to jest.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.460 148 0
Dokładnie, nie chciałem tego wcześniej sugerować (bo zaraz jakiś chłop by wchrzanił mi swoje "nudne" lub "czerwony X"), ale sprawdź jak tam przejeżdża EN57 Piko....

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.475 443 99
Widocznie moja makietka nie nadaje się do tego modelu i trzeba to przełknąć.
O widzisz... w końcu to napisałeś.

PS. Czytam te wasze kombinacje alpejskie i zastanawiam się, czy ktoś tu chce na silę "dostosować model" do torów na makiecie na której się wykoleja? Przecież to niedorzeczne... Sama ochota na takie kombinowanie to tak naprawdę przyznanie faktu, że "moja makieta się nie nadaje". Inaczej każdy zdroworozsądkowy gość skorzystał by z gwarancji na ten model, a nie myślał o przerabianiu zestawów kołowych czy innych takich... w modelu na gwarancji - a szczególnie po fakcie publikacji filmu przez ROBO, gdzie widać, że fabryczny wypust nie ma problemu nawet z dość szybką jazdą na zabawkowych rozjazdach.

Zamiast wyciągnąć prosty wniosek to produkujecie tylko bezsensowne posty zawalające temat po jakimś wykolejeniu na jakimś zabawkowym torcie.

Ostatnio edytowane:

Karol

Użytkownik
Reakcje
10 2 0
W mojej opinii model jest dobry, a dlaczego tylko dobry? A no dla tego, że rewelacyjnie wykonane wnętrze psują widoczne kabelki, nie mówiąc o głośniku! Jak chodzi o właściwości jezdne, są przeciętne. Sugerowanie, że model nie nadaje się na zabawkowe torty jest dziwne ponieważ model ma robić pieniądze, czyli się sprzedawać gdyż po to jest. W moim egzemplarzu zauważyłem niedostateczny luz pionowy w kinematyce i to powoduje problemy, jest po prostu za sztywno, minimalnie większy luz i wszystko się poprawia, wiec kinematyka jest na mój gust do poprawki.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
O widzisz... w końcu to napisałeś.

PS. Czytam te wasze kombinacje alpejskie i zastanawiam się, czy ktoś tu chce na silę "dostosować model" do torów na makiecie na której się wykoleja? Przecież to niedorzeczne... Sama ochota na takie kombinowanie to tak naprawdę przyznanie faktu, że "moja makieta się nie nadaje". Inaczej każdy zdroworozsądkowy gość skorzystał by z gwarancji na ten model, a nie myślał o przerabianiu zestawów kołowych czy innych takich... w modelu na gwarancji - a szczególnie po fakcie publikacji filmu przez ROBO, gdzie widać, że fabryczny wypust nie ma problemu nawet z dość szybką jazdą na zabawkowych rozjazdach.

Zamiast wyciągnąć prosty wniosek to produkujecie tylko bezsensowne posty zawalające temat po jakimś wykolejeniu na jakimś zabawkowym torcie.
Lubię takich miłych i sympatycznych gości. Dziękuję za ta wypowiedź. Budująca. Poważnie

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Lubię takich miłych i sympatycznych gości. Dziękuję za ta wypowiedź. Budująca. Poważnie
Taki rzucik na śmieszny, zabawkowy tort na którym EN57 wywala się na zakrętach, zwrotnicach itd. I tak wiem co to jest gwarancja tym niemniej każdy zdroworozsądkowy człowiek najpierw zrobiłby wszystko , żeby zweryfikować co się dzieje szczególnie jeżeli jeden na suedemdziesiąt modeli nie daje rady z przejazdem. Zaczynam rozumieć dlaczego niektórzy nie wiedzą co oznacza słowo forum dyskusyjne. Koniec tematu dla mnie.
20230804_092919.jpg
20230804_092919.jpg

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.263 21 0
@mjasinsk, bardzo ładna makieta, piękna prezentacja, pełen szacun za nakład pracy. Ale moim zdaniem problemy jakie masz to problem z makietą. Wiem, bo też buduję i układam tory. Nie posiadam składu EN57-Robo wiec go nie testowałem, ale miałem podobne doświadczenia z taborem innego producenta. Wózki często są tak konstruowane, że mają obrót w płaszczyźnie podłużnej i poprzecznej, a niektóre głównie w podłużnej a poprzecznej prawie wcale.
EN57 jest długi i jeśli sprzęgi dość sztywno spinają człony a wózki mają mały wychył poprzeczny to na takiej długości przy nawet małej nierówności torów na dodatek na łuku, i nie musi to być na rzeczonym rozjeździe, będzie coś z torów wyskakiwać.
Chętnie podzielę się doświadczeniami ale na PW, nie tutaj, bo moim zdaniem masz problem z torami a nie modelem. Na prezentacji Robo, na płaskim stole skład śmigał jak "szatan" ;)

Ostatnio edytowane: