Po pierwsze, normy NEM określają generalnie minimalne i zalecane promienie łuków, nie ma to niczego wspólnego z problemem pchania wagonów. Po drugie, producenci modeli podają minimalne dopuszczalne promienie łuków i w większości wypadków podaje się wielkość 360 mm, co jest dla wielu dłuższych modeli wartością sporo mniejszą od wartości wynikających z NEM. Nie wiem, jak należy rozumieć te rozbieżności, ja to interpretuję tak, że NEM podaje swoje zalecenia, dotyczące budowy makiet, ale nie oznacza to, że modele nie mogą jeździć po łukach o jeszcze mniejszych promieniach, o ile producent modelu dopuszcza taką możliwość.
Ale nawet trzymając się NEM 111 w powiązaniu z NEM 103, to mamy następujące wartości: długość
pudła (Wagenkastenlänge) wagonu silnikowego modelu EN57 w wielkości H0 wynosi ok. 250 mm, co wg NEM 103 kwalifikuje model do grupy
B (wartość graniczna 278 mm). Dla grupy B wg NEM 111 minimalny promień powinien wynosić
25x16,5=
412,5, a nie 30x16,5.
Robo nie podaje informacji o minimalnym promieniu łuku, przynajmniej w opakowaniu modelu takiej informacji nie znalazłem.