• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
EN57 z 1 klasą był mniej komfortowy od ed72 (1 klasa) - gorsze wygłuszenie, pojedyncze szyby.
Ale przedział służbowy z jedynką w ed72 to był dopiero luksus - jedynie 4 fotele, nie kojarzę innego wagonu z taką przestrzenią na nogi i odległością od współpasażerów.
Tylko, że podróżni nie mieli do niego wstępu. Pamiętam kiedy taki ED72 kiedy kursował z Torunia Wschodniego do Ustki przez Trójmiasto...

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.293 93 9
Ciekawym ewenementem była jednostka EN71-07 :love:
Posiadała 1 klasę i jako jedyna EN71 posiadała EDkowe malowanie ED72
1669404687103.png

Spytałem pana Roberta odnośnie wyżej wymienionej jednostki :love:
Odpisali - cytuję: ''Witaj, tak przewidujemy takie malowanie, ale nie na początku''
Jest nadzieja :love:Takiego a`la EDka bym przytulił a co dopiero prawdziwą ED72...

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.730 37 4
Tak w ogóle to ma ktoś dostęp do galerii tego fotografa? Jerry D. Stawarz? Z tego co widzę w wyszukiwarce ma całkiem niezłe zbiory zdjęć z Polski. Z tym że są zmniejszone do jakiś 600 czy 800pix. Szkoda.

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 3 0
Bardzo możliwe, ale na moich zdjęciach jest jeden (a właściwie dwa, bo po lewej stronie widać kawałek drugiego) z ostatniej serii, z nowym czołem (numer 19xx), a na drugiej fotce są widoczne dwa ezt ze starszej serii, ale już bez ryfli - te mogą być z Częstochowy.
Tak, tak zgadza się, trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Pisząc o ezt z Czwy kierowałem się tylko tym drugim zdjęciem.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.730 37 4
Świetny ten film od kolegi @J1974H0 (y)Na tym tym profilu (Hist_PL), jest cała masa interesujących filmów. Jest i krótki materiał z Olsztyna z...Wittfeldem na olsztyńskim wiadukcie. Bajka. Dla samochodziarzy też ciekawe rzeczy, ogórki warszawskie z wyraźnymi numerami, detalami dachowymi...Będzie co oglądać, dzięki za link.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
W latach 90 był ogromny boom na graffiti i jak widzę takie czyściutkie składy to aż zdziwienie bierze. Na SKM w Trójmieście było tego pełno, było kilka czasopism o tematyce, takich podziemnych i były zdjęcia graffiti malowanych również wewnątrz jednostek, nie wspominam o rysowaniu swoich "tagów" na szybach, tzw. scratches. Chyba nie było składu czystego. Doszło do tego, że w późnych latach 90 PKP jeden skład udostępniło na legalne malowanie.
Jednak dla mnie to kompletna nowość barek w EN57. 1 klasa zresztą też, ale ja z kolegami młodzi byliśmy, i ciężko wyobrazić sobie, aby za kieszonkowe jeździć 1 klasą :)
Skąd pochodzą zdjęcia kolegi @Andrzej Harassek? Bardzo mi się podoba takie malowanie.
Jeśli chodzi o plagę graffiti to jesień 97,98 zaczęło się. I wtedy faktycznie en57 bardzo krótko jeździł czysty po wyjeździe z ZNTK.Zwijajaca się Kolej i służby nie radziły sobie z tym kilka lat .

SAXON0518

Aktywny użytkownik
Reakcje
312 6 3
Ciekawym ewenementem była jednostka EN71-07 :love:
Posiadała 1 klasę i jako jedyna EN71 posiadała EDkowe malowanie ED72
Zobacz załącznik 934827
Spytałem pana Roberta odnośnie wyżej wymienionej jednostki :love:
Odpisali - cytuję: ''Witaj, tak przewidujemy takie malowanie, ale nie na początku''
Jest nadzieja :love:Takiego a`la EDka bym przytulił a co dopiero prawdziwą ED72...
ja już mam dla siebie 2 wersje malowania ED72 / na pierwszej fotce / czekam na napędy do swoich modeli ...

Załączniki

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.296 33 7
Na obrazku załączonym jest projekt 3D (projekt CAD, nie wydruk!) prezentujacy, jak ma wyglądać wypraska z formy, czyli to co kupujemy jako model. Dopiero na jego (projektu 3d) podstawie powstaje projekt formy (w zasadzie w tym przypadku - form).