• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Reakcje
212 87 35
Tak, tylko tu chodziło o to, aby jak najwięcej osób czekających na opóźniający się model konkurencji, zrezygnowało z niego i zarezerwowało sobie model od ROBO, mimo że ten jest jeszcze nie gotowy i wymaga poprawek. Przedsprzedaż ma napędzić klientów, a także pokazać ilu jest zdecydowanych. Niezdecydowani i tak się teraz nie zdecydują. Nakład nie będzie duży, bo tylko po 250 sztuk każdego z numerów/przydziałów, a i tak podejrzewam, że w przedsprzedaży pula modeli dostępnych do zamówienia nie wyczerpie się, więc usatysfakcjonowani powinni być również Ci, którzy chcą najpierw model obejrzeć - poczekają do czasu premiery, a gdy gotowy model zostanie już zaprezentowany, podejmą decyzję, czy zamówić któryś z dostępnych jeszcze w sklepie ROBO, czy po prostu poczekać na kolejną edycję/inny numer/przydział/malowanie lub też kupić model od konkurencji.
Bzdura, teraz czekam tylko na wypust Robo i takie będę kupował tylko niech pokaże dobrą finalną wersję, właściwie to nie ma znaczenia i tak kupię tylko Robo

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.400 137 19
@hobbystah0 i @Remaj12 co takiego śmiesznego jest w moim wpisie?
Śmieszne jest pytanie oraz jego forma ;) :
To będzie wyświetlany ten Wodzisław Śląski jako stacja docelowa czy nie?
Ten temat był już poruszony :gwizd: ... dlatego nie dałem ponownie tej samej odpowiedzi :cenzura: , ale skoro Kolega się dopomina, to proszę :X3: : odpowiedź na pytanie brzmi - tak, będzie :) , bo co innego miałoby być :LOL: ?
Ciekawe po ile będzie sprzedawał na giełdach, po 1500 czy jeszcze taniej?
Jeśli wierzyć Robertowi, to dwa pierwsze zapowiedziane niedawno modele, będą dostępne wyłącznie przez internet i tylko w sklepie ROBO - nie będzie można ich nabyć w innych sklepach, ani na giełdzie - ktoś już go o to zapytał i dostał negatywną odpowiedź.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.052 114 11
Panowie, już chyba siódma strona leci o tej przedsprzedaży. Czy rozsądny to był krok czy nie czas pokaże. Jak to w życiu są ludzie za i nawet przeciw takiego sposobu dystrybucji. Nie ma nic ciekawszego do omówienia?

hobbystah0

Znany użytkownik
Reakcje
558 21 1
@hobbystah0 i @Remaj12 co takiego śmiesznego jest w moim wpisie? Zapytałem tylko, bo na stronie Robo jest tak pokazane, no chyba że ten element będzie tylko czarną dziurą w d.... Liczyłem na normalną odpowiedź, a nie durne emotikony.
Choćby to, że post jest sformułowany tak, jakoby to była dla Kolegi informacja pierwszej potrzeby, na już, niecierpiąca zwłoki :gwizd: A wystarczyłoby napisać do producenta jak to będzie odwzorowane, bo już ustaliliśmy, że jest bardzo otwarty na sugestie i pytania.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Ten temat był już poruszony :gwizd: ... dlatego nie dałem ponownie tej samej odpowiedzi :cenzura: , ale skoro Kolega się dopomina, to proszę :X3: : odpowiedź na pytanie brzmi - tak, będzie :) , bo co innego miałoby być :LOL: ?
Widzisz, wystarczyło odesłać mnie do tego wpisu gdzie ten temat był poruszany. Gdzieś przeoczyłem ten wpis w całym tym szajsie przedpłat, wpłat i przedsprzedaży.
Dziękuję za informację.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.205 156 7
Panowie, już chyba siódma strona leci o tej przedsprzedaży. Czy rozsądny to był krok czy nie czas pokaże. Jak to w życiu są ludzie za i nawet przeciw takiego sposobu dystrybucji. Nie ma nic ciekawszego do omówienia?
Dokładnie, nie można już tych "byznysowych" tematów czytać. Skupmy się na następnych dniach i na tym czy i jak Robo poprawi zauważone mankamenty.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
A wystarczyłoby napisać do producenta jak to będzie odwzorowane, bo już ustaliliśmy, że jest bardzo otwarty na sugestie i pytania.
A wystarczyłoby napisać do producenta dlaczego chętnie przyjmie całą sumę przy przedsprzedaży, to by nie było pitolenia przez kilka stron o tym samym.
Podobno jest bardzo otwarty na pytania.

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.400 137 19
Widzisz, wystarczyło odesłać mnie do tego wpisu gdzie ten temat był poruszany. Gdzieś przeoczyłem ten wpis w całym tym szajsie przedpłat, wpłat i przedsprzedaży.
Dziękuję za informację.
Nie ma za co ;) . Zaproponowałem moderatorowi wydzielenie dyskusji do osobnego tematu, a tu zostawienie tylko wybranych informacji, bez całej "otoczki", ale... "Niestety, Twoje niedawne zgłoszenie zostało odrzucone: Wpis w wątku 'ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71"
Zbigniew Gałczyński napisał(a):
Jaki jest sens wydzielania wpisów skoro wciąż panuje w temacie pisanie o wszystkim. Jest to jak "syzyfowa praca".
Sens jest taki, że wówczas luźna dyskusja może toczyć się w odrębnym temacie, choćby i 100-stronicowym (Na razie idzie nam nieźle! Mamy już 30 stron...), a wówczas w zasadniczym temacie będą tylko wyłuskane wartościowe informacje.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Jak dla mnie, to nie ma jakiegoś wiekszego znaczenia, ale Wodzisław Śl. jak najbardziej może być i to jest dobry wybór (y)
Ale samo w sobie dla niezorientowanych nie było to takie oczywiste do tej pory, jak widać. Ja bynajmniej takiej informacji w gąszczu bardziej lub mniej słusznej dyskusji n/t "deweloperki producenta" nie wyłapałem.

A możliwości jest sporo i Robo akurat ma tutaj duże pole do popisu. Relacji może zrobić przynajmniej po jednej na 10 sztuk modelu.

Wodzisław Śląski, Chałupki, Racibórz, Rybnik, Cieszyn, Wisła Głębce, Zwardoń, Żywiec, Bielsko-Biała, Tychy, Tychy Miasto, Lędziny, Mysłowice Wesoła.

Gliwice, Zawiercie, Częstochowa,
Oświęcim, Lubliniec, Kluczbork, Tarnowskie Góry, Fosowskie,

Kraków, Kielce, Charsznica, Sędziszów, Kędzierzyn-Koźle, a nawet Zakopane.

Nie jestem pewien na 100%, ale być może jeszcze było Busko-Zdrój. No i wszystko oczywiście w rel. powrotnej Katowice. ;)

Ostatecznie można zostawić białe tło i puścić jednostkę "esem" (S), bez (pasażerów i) "wykręconej" na rolce stacji docelowej.:)

Z taką różnicą, że mnie to nie interesuje, a Kolegę Wodzisław Śląski już tak :)
To podobnie jak mnie daty rewizji z dokładnością do dnia i godziny oraz bardziej lub mniej słuszna , wielostronicowa dyskusja dotycząca "deweloperki producenta".
Aczkolwiek po to jest forum, zeby na nim poruszać zagadnienia, nie zawsze te ktore nas mogą osobiście zainteresować.

A zagadnienie Wodzisławia może być akurat dla jednych zagadnieniem nie mniej interesującym od daty rewizji na pudle dla drugich i równie interesującym co przydział dla trzecich (ja:)).

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Ogólnie jest się z czego cieszyć, bo wreszcie mamy kolejny długo wyczekiwany model, typowo polskiego taboru(y), ale tak swoją drogą, to trochę szkoda, że będziemy mieli jak by nie patrzeć ten sam model, tej samej serii EN57/EN71 od dwóch producentów, a EN57-1900/ED72 od żadnego...
Trochę lipa....(n)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.205 156 7
A możliwości jest sporo i Robo akurat ma tutaj duże pole do popisu. Relacji może zrobić przynajmniej po jednej na 10 sztuk modelu.
Zaraz, zaraz. Kolega sugeruje, że co dziesiąty produkowany model Robo ma zmieniać nazwy miejscowości na tablicach kierunkowych, aby uzyskać cały kalejdoskop możliwości? Jak można arbitralnie z góry założyć, że popyt na wszystkie kieunki będą jednakowe? Chyba Kolega poszedł zdecydowanie za daleko z takim życzeniem. Co by można było zrobić to w najlepszym przypadku przygotować małą kartkę z naklejkami z różnymi miejscowościami i załączyć do modelu, żeby każdy sobie sam nakleił co chce, oczywiście, jeżeli będzie umożliwiony dostęp od wewnątrz do tej "skrzynki" z kierunkiem miejscowości. Inaczej tego nie widzę. Jak np. miałaby wyglądać sprzedaż modeli, gdzie co dziesiąty ma inną miejscowość na czole? Niektóre sklepy w ogóle by nie dostały konkretnego modelu (w przypadku przyszłych edycji). Nie ma co kontynuuować tej dyskusji, szkoda klawiszy na klawiaturze, projekt science-fiction :). Na miejscu Robo zrobiłbym stację końcową danego DOKP (zadowoli wszystkich, jako, że kierunek powrotny) albo inny następny w kolejności najpopularniejszy kierunek.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.205 156 7
Nie wiem czy było to tutaj już podane, ale "na chwile obecną tak prezentuje się spis funkcji" w modelu z dźwiękiem:

F0 - Światła białe zmienne kierunkowo
F1 - Włączenie / wyłączenie dźwięku
F2 – Trąbka długa
F3 – Tryb jazdy manewrowej ( zredukowane czasy zwalniania i przyspieszania, zredukowana prędkość ) + światła białe dolne z obu stron
F4 – Światła czerwone zmienne kierunkowo
F5 - Oświetlenie kabiny zmienne kierunkowo
F6 – Światła mocne / słabe
F7 – Sprężarka główna
F8 – Trąbka #2
F9 – Gwizdek konduktora ( 4 różne wybierane losowo )
F10 – Rozmowy przez radio
F11 – Dźwięk sprzęgu
F12 – Hamulec pociągowy
F13 – Tarcie kół o szyny
F14 – Brzęczyk + zamykanie drzwi
F15 – Zapowiedź stacyjna
F16 – Trąbka #3
F17 – Hamulec
F18 – Hamulec awaryjny
F19 - Piasecznica
F20 – Stukot kół (cztery różne do wyboru)*
F21 – Wydmuch powietrza
F22 – Wyciszenie dźwięku ( tryb tunelu )
F23 – Przycisk automatycznego hamowania ( po włączeniu tej funkcji model się zatrzymuje, po wyłączeniu rusza i rozpędza się do pierwotnej prędkości )
F24 – Rozmowy przez radio
F25 – Rozmowy przez radio
F26 – Hasler
F27 - Czuwak
F28 - Otwieranie / zamykanie drzwi kabiny maszynisty

Wygląda na to, że idą na maksa :) Wszystkie 28 funkcji obsadzone.

Źródło: https://en57.robo.eu.com/

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
262 13 9
Zaraz, zaraz. Kolega sugeruje, że co dziesiąty produkowany model Robo ma zmieniać nazwy miejscowości na tablicach kierunkowych, aby uzyskać cały kalejdoskop możliwości? Jak można arbitralnie z góry założyć, że popyt na wszystkie kieunki będą jednakowe? Chyba Kolega poszedł zdecydowanie za daleko z takim życzeniem. Co by można było zrobić to w najlepszym przypadku przygotować małą kartkę z naklejkami z różnymi miejscowościami i załączyć do modelu, żeby każdy sobie sam nakleił co chce, oczywiście, jeżeli będzie umożliwiony dostęp od wewnątrz do tej "skrzynki" z kierunkiem miejscowości. Inaczej tego nie widzę. Jak np. miałaby wyglądać sprzedaż modeli, gdzie co dziesiąty ma inną miejscowość na czole? Niektóre sklepy w ogóle by nie dostały konkretnego modelu (w przypadku przyszłych edycji). Nie ma co kontynuuować tej dyskusji, szkoda klawiszy na klawiaturze, projekt science-fiction :). Na miejscu Robo zrobiłbym stację końcową danego DOKP (zadowoli wszystkich, jako, że kierunek powrotny) albo inny następny w kolejności najpopularniejszy kierunek.
Tym się firma Robo nie powinna przejmować. Tu jest pole do popisu dla jakiegoś forum owego amatora czy manufaktury.
Wystarczy wydać arkusz kalkomani z nazwami różnych miejscowości i jak dla kogoś yo ważne ti sobie naklejki co mu pasuje. Na starych folkowych tablicach kierunkowych było chyba sporo wariantów

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
270 10 2
Może nie koniecznie co oferuje dekoder z seryjnej produkcji bo oferuje on dużo dużo więcej tylko, że jest to selektywny/subiektywny wybór producenta modelu który proponuje takie a nie inne ustawienia dla dekodera instalowanego w produkcji seryjnej, dla srednio ograniętej z dcc osoby zmiana ustawień bedzie trywialna i tym samym spełnienie własnych upodobań. Producent modelu w niczym nas nie ogranicza.