Czy jest szansa aby ktoś z szanownych kolegów podrzucił na priv paczkę informacji?
1. Jaki zestaw czteroczlonowy idealnie pasuje na przemalowanie (numer HRxxx)
2. Jakie oznaczenia zamówić?
Datę rewizji, numery wagonów, stację macierzystą itd itd.
Ja wiele, wiele czasu szukałem informacji o numerach składów ze stacji Lublin.... i nie znalazłem nic konkretnego, a jedynie zakresy numeracji z przydziałów do poszczególnych DOKP w jakiejś publikacji na łamach Świata Kolei chyba i podobnych czasopism. Ciężko jest zdobyć takie informacje jaki konkretnie numer wagonu był przydzielony (szczególnie kiedyś) do danej stacji w konkretnym okresie. Przynajmniej mi ciężko. Też nie wiem gdzie tego szukać... Jedynie czasem trafi się
na fotkę pojedynczego wagonu z epoki gdzie widać numery. Ale to przypadki są.
Robiąc skład Bhp w skali TT do takiej jednej dioramy zrobiłem go ze stacji Lublin, ale numery to wziąłem z kalkomanii na inne przydziały (numery przypadkowe), nie wiem czy nie z kalkomanii dot. wagonów z Radomia. Po prostu co do numerów wagonów, to trzeba mieć dojście do jakiejś wiedzy, której w Internecie to raczej nie ma (przynajmniej ja nie wiem nic o tym).... Zresztą kupując kalkomanię też nie mamy pewności czy te numery wagonów dla np. epoki IVb czy IVc na tych kalkach nie są zmyślone...
Kiedyś kupiłem kalkomanie od firmy OSTBAHN gdzie dla piętrusów były na kalkomanii 4 opcje (4 stacje do wyboru), Oczywiście na kalkach numery wagonów. Na zapytanie e-mailem nie dostałem odpowiedzi. I teraz weź bądź mądry i dojdź, jaki numer wagonu pasuje do danej stacji. Instrukcji do kalkomanii przecież nie dołączają.... Z lokomotywami w sensie oznaczeń jest łatwiej.