• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Rivarossi - modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp

1986Andy

Użytkownik
Reakcje
56 5 0
Ja swego czasu kupiłem czteroczłonową bipę tylko z myślą o konwersji na "jajecznicę", ale zrezygnowałem z pomysłu.
Jak tylko pojawi się taka, najlepiej z przydziałem Chojnice (tu wiem, że była) albo Toruń/Bydgoszcz (tutaj nie wiem), to biorę w ciemno! Jeśli ktoś będzie tworzył petycję, albo jakąś inną akcję skutkującą wydaniem takiego zespołu, to dołączę.
Dokładam się do petycji o 4 członową jajecznicę z Chojnic w ep. Va.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.764 56 5
Dotychczas z wyjątkiem wypustu pierwszego tj. Gdynia ep.IVc wychodziły modele parami ,czyli takie samo malowanie dwa przydziały. Po ustaleniu malowania należało by podać dwa przydziały ,ułatwiło by to Byniowi rozważenie propozycji. Może wprowadzić przed sprzedaż ,kasa by wpłynęła na pokrycie choć w części zamówienia.

matiszef

Użytkownik
Reakcje
131 5 0
Petycja do prywatnej firmy to trochę kula w płot ;)

Jednak chyba wysyłanie e-maili w dzisiejszych czasach ma największą siłę przebicia.

1 sierpnia 2022 roku po postach w tym wątku napisałem osobiście mejla do SK Model o propozycji wydania jakiejś IV epoki, również bez odpowiedzi jak w przypadku @Arekmiz

Jak się później okazało, w 2023 roku wyszły dwie edycje z późnej epoki IVc, do których Pan Koj zrobił dokumentację już w... 2020 roku ;)

Także moja rada - pisać mejle i uzbroić się w modelarską cierpliwość, 2025 i nowości nadchodzą :D

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.459 28 1
Moim zdaniem forma tej petycji jest zbyt urzędowa, jakby pisać do Starostwa Powiatowego o załatanie dziury w drodze.
Trzeba chyba inną formę przyjąć, bardziej przyjazną.
Kiedyś Kolega @PP1970 pisał do Piko o coś (nie pamiętam czego dokładnie to dotyczyło) i ta forma była moim zdaniem właściwsza.
Ja jajecznicy nie trawię, więc nie podpisuję, ale wielkopolska oliwka z IV, to już inna sprawa.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.485 512 30
ten skład raczej w drugą stronę jechał ( widać na innym zdjęciu)
Trudno powiedzieć, ten skład stoi chyba w ogóle bez lokomotywy, a na tablicy jest relacja Tczew - Braniewo (do góry nogami jest odwrotnie), wygląda, jakby skład był już przygotowany do następnego kursu. A na tym samym torze, trochę dalej w stronę wyjazdu w kierunku Malborka i Bydgoszczy widać drugi skład Bipa. Ale faktycznie:
Tak czy siak nie chodzi o relację a o przydział.

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
125 3 0
No ja już swoje zrobiłem, i odpowiedniej osobie podesłałem zdjęcia poglądowe oraz dane (data naprawy, numery boczne) jednego piętrusa, ale po tym zrobiła się cisza w temacie. A szkoda, bo jedyne "jajecznice" jakie mamy to dwuczłonowe ogryzki, plus ewentualne konwersje we własnym zakresie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.535 443 99
Ile osob, tyle wersji. Wiec te sławne "500szt na pewno się rozejdzie" to tylko pobożne życzenia
Racja. Dlatego najlepiej wziąć posiadany model i sobie przemalować (i przeznakować) za pomocą kalkomanii na tzw. własną wersję. Przynajmniej nudy nie będzie i tracenia czasu na klepanie w klawiaturę. Gdyby firma SK Model miała wydawać edycje z danych stacji i epok dla każdego osobno czytając pobożne życzenia tutaj.... to przy założeniu (już to tutaj słyszeliśmy) opłacalności, że musi być ileś set sztuk danej edycji, musiało by wyjść tego kilka tysięcy.... kto to kupi... Ja tego nie widzę. SK model to nie manufaktura na zamówienia osobiste dla danej osoby, oni zlecają edycję do producenta na kilkaset sztuk. A tutaj koledzy licytuję się, co by chcieli, jak by każdy miał nadzieję że ktoś to przeczyta i zrobi.
No ja już swoje zrobiłem, i odpowiedniej osobie podesłałem zdjęcia poglądowe oraz dane (data naprawy, numery boczne) jednego piętrusa, ale po tym zrobiła się cisza w temacie.
No właśnie...

MlodyS53

Nowy użytkownik
Reakcje
15 0 0
Czy jest szansa aby ktoś z szanownych kolegów podrzucił na priv paczkę informacji?
1. Jaki zestaw czteroczlonowy idealnie pasuje na przemalowanie (numer HRxxx)
2. Jakie oznaczenia zamówić?
Datę rewizji, numery wagonów, stację macierzystą itd itd.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.535 443 99
Czy jest szansa aby ktoś z szanownych kolegów podrzucił na priv paczkę informacji?
1. Jaki zestaw czteroczlonowy idealnie pasuje na przemalowanie (numer HRxxx)
2. Jakie oznaczenia zamówić?
Datę rewizji, numery wagonów, stację macierzystą itd itd.
Ja wiele, wiele czasu szukałem informacji o numerach składów ze stacji Lublin.... i nie znalazłem nic konkretnego, a jedynie zakresy numeracji z przydziałów do poszczególnych DOKP w jakiejś publikacji na łamach Świata Kolei chyba i podobnych czasopism. Ciężko jest zdobyć takie informacje jaki konkretnie numer wagonu był przydzielony (szczególnie kiedyś) do danej stacji w konkretnym okresie. Przynajmniej mi ciężko. Też nie wiem gdzie tego szukać... Jedynie czasem trafi się na fotkę pojedynczego wagonu z epoki gdzie widać numery. Ale to przypadki są.
Robiąc skład Bhp w skali TT do takiej jednej dioramy zrobiłem go ze stacji Lublin, ale numery to wziąłem z kalkomanii na inne przydziały (numery przypadkowe), nie wiem czy nie z kalkomanii dot. wagonów z Radomia. Po prostu co do numerów wagonów, to trzeba mieć dojście do jakiejś wiedzy, której w Internecie to raczej nie ma (przynajmniej ja nie wiem nic o tym).... Zresztą kupując kalkomanię też nie mamy pewności czy te numery wagonów dla np. epoki IVb czy IVc na tych kalkach nie są zmyślone...

Kiedyś kupiłem kalkomanie od firmy OSTBAHN gdzie dla piętrusów były na kalkomanii 4 opcje (4 stacje do wyboru), Oczywiście na kalkach numery wagonów. Na zapytanie e-mailem nie dostałem odpowiedzi. I teraz weź bądź mądry i dojdź, jaki numer wagonu pasuje do danej stacji. Instrukcji do kalkomanii przecież nie dołączają.... Z lokomotywami w sensie oznaczeń jest łatwiej.

Ostatnio edytowane:

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
288 35 1
plus ewentualne konwersje we własnym zakresie.
Tylko na jakiej podstawie zrobić numery i przydziały? Na razie druk cyfrowy na modelach się nie udaje. Nawet gdyby powstała partia pomalowana i częściowo opisana, to jednak numery boczne, stacje macierzyste i rewizje trzeba namalować zgodnie z oryginałem.

Ostatnio edytowane: