• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Remont parowozu Piko BR-38 HO

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
posiadam kolejkę z analogowym zasilaniem ,nie wymagam cudów ,proszę o schemat i ew jakie diody kupić na prąd stały wraz z elektrycznymi elementami by wyszło to dość niedrogo, jaki byłby najbardziej korzystny wariant oświetlenia by miało to ręce i nogi ?
http://allegro.pl/modul-led-3x5050-smd-reklama-do-kasetonu-bialy-i5065050976.html te są fajne tylko napięcia wymagają 12V
a sam wagon wygląda tak :

Zobacz załącznik 277527

Do tego wagonu to jakiś czas temu na alledrogo ,za 18 zł czy coś takiego , były dostępne gotowe wytrawione ,polutowane z diodami i nawet gość daje kawałek blaszki mosiężnej na odbieraki.Ile on ma cm?

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
zadałem pytanie sprzedającemu, tak wiem że jest taki zestaw , lecz narazie go nie ma na allegro, a to oświetlenie przez mnie zaproponowane jest dobre ? jaki kondensator pod takie diody ?
http://allegro.pl/listwa-led-10-cm-z-regulacja-jasnosci-i5145803595.html
Już prościej to zwykłą taśmę led ,to jakieś diody w ciut większych obudowach są w tym module. A jak działa na 12V to przy ilu zacznie świecić ? 8-9V ledwo co .Jaka długość tego wagonu jest ?

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na dzień dzisiejszy zastosowałem 2 żarówki choinkowe i świecą bardziej wydajnie niż te co mam zamontowane w BR 38,reagują od 3 V i nie palą się na maksymalnych 16V ,domyślam się że kosztem tego są proądożerne ??
OK ale jaka konkretnie dioda i jaki kondensator jak bym włożył w wagonik 3 takie diody .
IMG_3054.JPG

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mógłby mi ktoś zaproponować konfiguracje oświetlenia tzn jakich diod użyć i jakiego kondensatora pod owe diody ? interesuje mnie coś nisko woltarzowego, by diody świeciły od około 3-5V i nie paliły się przy 16 V

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Mógłby mi ktoś zaproponować konfiguracje oświetlenia tzn jakich diod użyć i jakiego kondensatora pod owe diody ? interesuje mnie coś nisko woltarzowego, by diody świeciły od około 3-5V i nie paliły się przy 16 V
Na Alledrogo jest taśma samoprzylepna z mostkiem prostowniczym i stabilizatorem napięcia i miejscem do podłączenia kondensatora około 22,5 cm z możliwością skrócenia za 28 zł + koszty przesyłki nie wiem jak dodać link do aukcji. Sprzedaje użytkownik Bogos_75 odszukaj jego aukcje i rzuć okiem na ten produkt

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
http://allegro.pl/oswietlenie-wagonow-led-h0-i5163589696.html zapewne o tą aukcje Ci chodzi lecz szukam rozwiązania -> pójść do sklepu elektrycznego kupić diody LED za groszowe koszty do tego kondensator za kilka zł i po sprawie a nie bawić się na leniwca w gotowe zestawy i bulić kupę kasy.,Lutowanie to dla mnie przyjemność nieziemska i chce sam sobie zbudować taki modulik w uproszczonej wersji rzecz jasna ;)

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
http://allegro.pl/oswietlenie-wagonow-led-h0-i5163589696.html zapewne o tą aukcje Ci chodzi lecz szukam rozwiązania -> pójść do sklepu elektrycznego kupić diody LED za groszowe koszty do tego kondensator za kilka zł i po sprawie a nie bawić się na leniwca w gotowe zestawy i bulić kupę kasy.,Lutowanie to dla mnie przyjemność nieziemska i chce sam sobie zbudować taki modulik w uproszczonej wersji rzecz jasna ;)
Do twojego wagonu , 2- 3 diody białe ciepłe lub żółte wystarczą , kupujesz mostek S380 smd (ok. 2 zł ) , 3 szt. diada smd 1206 (ok. 2,5 zł ), kondensator 1000 uf /25 V ( ok. 1,5 zł ) , 3 szt. rezystor 2 kohm ( przewlekane lub smd 100 szt. ok. 1 zł + Vat ) Podane ceny są zależnie od sklepu mogą się różnić ,ale raczej tylko taniej .

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dokładnie to te elementy , z tego co się orientuję to dioda biała napięcie max. 3 ,2 V masz tam napisane ,a od ilu ona świeci ?? 2,5 V może trochę więcej , jeszcze jest pytanie czy lepiej jest połączyć te diody szeregowo czy równolegle ?? Nie mam zdolności malowania schematu na kompie ,przynajmniej tak na szybko a teraz już nie mam czasu , jak nikt nić nie domaluję ,to coś sklecę w późniejszym terminie.

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
no to jutro czeka mnie wypad na miasto do elektryka ;) a diody te wytrzymają napięcie 16V ?
Swoją drogą doszły mi dziś gumki z Czech , sprzedawca super kontakt extra a Towar swoją droga bez zastrzeżeń nick allegro : trains420
1.Podczas montażu wystąpiły komplikacje ; gumki delikatniutko sa większe od kół zew (zbierających prąd) przez co sam tender nie zbiera dobrze prądu i trzeba konieczcie dopinać lokomotywę która wspiera odżywianie silniczka
2.gdy ciufa ma ciut tory pod skosem to tender wiesza się i wisi na 2 zew osiach a te środkowe z bandażami są w powietrzu (oczywiście silnik i koła kręcą) w związku z tym z 1 str przyblokowałem zbieraki prądu i w je miejsce wstawiłem 1 oś z bandażem (zamieniłem kolejność kół) w rezultacie tender kompletnie nie zbiera prądu silnik jak by coś hamowało ...czyżby zmiana osiek tendera ??
Proszę o radę co w tej sytuacji robić /

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
no to jutro czeka mnie wypad na miasto do elektryka ;) a diody te wytrzymają napięcie 16V ?
Swoją drogą doszły mi dziś gumki z Czech , sprzedawca super kontakt extra a Towar swoją droga bez zastrzeżeń nick allegro : trains420
1.Podczas montażu wystąpiły komplikacje ; gumki delikatniutko sa większe od kół zew (zbierających prąd) przez co sam tender nie zbiera dobrze prądu i trzeba konieczcie dopinać lokomotywę która wspiera odżywianie silniczka
2.gdy ciufa ma ciut tory pod skosem to tender wiesza się i wisi na 2 zew osiach a te środkowe z bandażami są w powietrzu (oczywiście silnik i koła kręcą) w związku z tym z 1 str przyblokowałem zbieraki prądu i w je miejsce wstawiłem 1 oś z bandażem (zamieniłem kolejność kół) w rezultacie tender kompletnie nie zbiera prądu silnik jak by coś hamowało ...czyżby zmiana osiek tendera ??
Proszę o radę co w tej sytuacji robić /
Diody musisz zasilić przez rezystor 2 kohm ,bo inaczej jak przekroczysz 3,2 V spalisz je ,będą się nadawały do śmietnika .

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
to dobrze że diody będą świecić jednakowym światłem bez zależności od wysokości napięcia panujących na torach ,jak zaopatrzę się w elektrykę oświetleniową dam znać.Wracając do moich gumek ,jakieś koncepcje ?

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Takie pod zespoły dostałem u elektryka, problem był z diodami zamiast których dostałem zamienniki, z niecierpliwością czekam na schemat połączeń elektrycznych.
IMG_3071.JPG

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Takie pod zespoły dostałem u elektryka, problem był z diodami zamiast których dostałem zamienniki, z niecierpliwością czekam na schemat połączeń elektrycznych. Zobacz załącznik 279105
Te diody mają kąt świecenia jak się nie mylę 30 stopni ,będą świeciły w podłogę ,chyba ,że w poziomie je zamontujesz :Montaż zaczynasz od podłączenia mostka (~~) do tych wyprowadzeń podłączasz prąd z torów (z odbieraków) polaryzacja nie ma znaczenia , do wyprowadzeń mostka + i - podłączasz kondensator ( przy tej nóżce co pionowy pasek to jest minus ) drugi to plus , od plusa kondensatora i mostka ( bo są już razem połączone ) podłączasz rezystor ( obojętnie którą stroną ) do jego drugiej końcówki podpinasz + diody ( dłuższa nóżka ) ,krótsza to minus ,łączysz minus diody z minusem mostka i kondensatora . Podepnij napięcie do mostka do tych wyprowadzeń ~~ i zobacz czy świeci i weź na maksymalne napięcie i sprawdź czy się dioda nie spali. CDN...

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
i podświetlanie zrobione , lecz musze sie uporać z diodami które świeca wprost siebie a nie we wszystkie str, i przebijająca poświata światła przez sufit wagonika.
[DOUBLEPOST=1426800802,1426800162][/DOUBLEPOST]nie iwem jak sobie poradzić z podświetloną podsufitką ...jakieś pomysły ?