• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Remont parowozu Piko BR-38 HO

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
a ta gumka do której zamieściłem link jest zła ? chodzi o to że zamówiłbym szczotki węglowe w 1 sklepie.
To już musisz sam sprawdzić, natomiast nie polecam i odradzam Ci zakupy w tym sklepie. Makieciarz jest nie rzetelny i mówiąc krótko ma w szerokim poważaniu klientów. Toteż weż sobie do serca tą przestrogę.
Tak jak Ci już napisałem pytaj w Loklandzie. Komóra w dłoń i dzwoń i naświetl jak sprawa wygląda.
Może uda się też zdobyć szczotki i gumki razem :) Powodzenia
Jeśli tam nie będzie tych szczotek to spytaj gdzie ewentualnie możesz je kupić...może podpowiedzą.

OP
OP
luzak12
Reakcje
0 0 0
a te gumki przyczepnościowe są elastyczne ?,taka gumka na długo starcza ? tzn jak bym kupił gumkę na koło średnicy 9mm to na moje koło 10mm weszło by ? bo mój tender ma 2 pary kół zbierające prąd z szyn te zewnętrzne a 2 pary kół w środku z takim rowkiem pod gumkę , i by nie było sytuacjii że te gumki są za grube i 2 pary kół zewnętrznych zbierające prąd będą wisieć nad szynami.Dodaję poglądowe zdj napędu tendera pobrane z internetu.

Załączniki

OP
OP
luzak12
Reakcje
0 0 0
no tak , tyle że gdy puszczam kolejkę po torowisku zdarza się że silnik kręci a kolejka stoi w miejscu a na dzień dzisiejszy 1 gumka jest 100% OK a druga z ubytkami, a pozostałych 2 to w ogóle nie ma.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Próbowałeś całkiem bez gumek?
Puszczałeś kompletny tender razem z obciążeniem?
Jeśli koła kręcą się w miejscu trzeba lokomotywę dociążyć.
U nas większość lokomotyw jeździ bez gumek, a np. w Ty5 gumki usunęliśmy z premedytacją jak jedna się urwała.

OP
OP
luzak12
Reakcje
0 0 0
Próbowałeś całkiem bez gumek?
Puszczałeś kompletny tender razem z obciążeniem?
Jeśli koła kręcą się w miejscu trzeba lokomotywę dociążyć.
U nas większość lokomotyw jeździ bez gumek, a np. w Ty5 gumki usunęliśmy z premedytacją jak jedna się urwała.
próbowałem w takim stanie jaki opisałem tzn 1 gumka sprawna i 1 z lukami , lecz gdy zdejmę gumki to 2 osie kół będą wisieć w powietrzu, tender jest obciążony przez ołowiany odlew tak jak zaprojektował to producent.

OP
OP
luzak12
Reakcje
0 0 0
Witam,
od niedawna stałem się posiadaczem parowozu BR-38 i chciałem go wyremontować .Jedna strona parowozu ma kompletne wiązary natomiast druga nie bardzo i chciałbym je uzupełnić.W załączniku podaję zdjęcie ze zaznaczonymi cyferkami elementów wiązarów :
1-posiadam ten element
2-nigdzie nie mogę go znaleźć
3-znalazłem go w tym sklepie :http://modele-ad9bis.pl/akcesoria-do-parowozow/2704-drazek-kulisy-br38-piko-h0.html
4-posiadam ten element
5-znalazłem go w tym sklepie: http://modele-ad9bis.pl/akcesoria-do-parowozow/2705-wodzik-wahacza-br38-piko-h0.html
6-brakująca lampa od tendera -nie mogę jej znaleźć nie jestem pewny czy ta podejdzie:http://modele-ad9bis.pl/akcesoria-h0/785-obudowa-lampy-br-41-03-piko.html
Dodaję również stronę z katalogu Piko gdzie zamieszczone są informacje na temat części zamiennych.
Zdaję sobie sprawę że jest to parowóz sprzed 30 lat i części są nieprodukowane .Proszę o pomoc w odnalezieniu brakujących części.
BR 38.JPG

IMG_2834.JPG
IMG_2832.JPG
IMG_2833.JPG

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
Kolega michal-c74 zapodał spis części zamiennych do PIKO 50116 (nowa produkcja), natomiast Kolega luzak12 poszukuje części do PIKO 5/6333/010 (stara produkcja - jeszcze DDR). Zanim więc zacznie się pisać listy, niech się eksperci wypowiedzą i potwierdzą, że części są kompatybilne.

Ostatnio edytowane:

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
W ten sposób to budując makietę można założyć takie tematy:
1. Budowa blatu pod makietę.
2. Budowa nóg do makiety.
3. Łączenie blatu makiety z nogami.
4. Malowanie blatu makiety połączonego z nogami (ewentualnie można jeszcze nogi malować osobno).
.....
186. Montaż drzew na makiecie.
187. Stawianie figurki konia na makiecie.
....
355. Jak stawiacie składy na makiecie?
356. Postawienie składu na makiecie.
357. Pierwsza jazda składu po makiecie.
;)
Po prostu: nie utrudniaj sobie i innym korzystania z forum.

OP
OP
luzak12
Reakcje
0 0 0
W ten sposób to budując makietę można założyć takie tematy:
1. Budowa blatu pod makietę.
2. Budowa nóg do makiety.
3. Łączenie blatu makiety z nogami.
4. Malowanie blatu makiety połączonego z nogami (ewentualnie można jeszcze nogi malować osobno).
.....
186. Montaż drzew na makiecie.
187. Stawianie figurki konia na makiecie.
....
355. Jak stawiacie składy na makiecie?
356. Postawienie składu na makiecie.
357. Pierwsza jazda składu po makiecie.
;)
Po prostu: nie utrudniaj sobie i innym korzystania z forum.
ok zgłosiłem sprawę moderatorowi.

OP
OP
luzak12
Reakcje
0 0 0
OK ,zatem na dniach złoże zamówienie we wspomnianym sklepie z częściami do mojego parowozu , a lampę to sam nie wiem , spróbuję sam dorobić .Zostaje jeszcze kwestia gumek przeciwpoślizgowych i nie wiem co z tym tematem zrobić (zamówić komplet 4 gumek na tender czy zdemontować wszystkie i jeździć z 2 osiami w powietrzu ),więc proszę o podzieleniem się waszym zdaniem na ten temat.
Części do wiązara będę zamawiał w tym sklepię http://modele-ad9bis.pl/ , jestem początkujący w klocki kolei i co mi by się przydało jeszcze do tego typu parowozu ?, tzn co często ulega awarii i co zamówić w zapasie ,moje sugestie to; (żarówka do oświetlenia,klocek ścierny roco do torów) proszę o wasze propozycję .

Ostatnio edytowane: