• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK REDUKCYJNY BUDOWA MODELI

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.922 47 1
Semafory są przepiękne. Gratuluję kunsztu umiejętności.. Tylko przez szacunek dla Autora chciałbym zwrócić uwagę na ich opis. Zarówno A jak i B powinny mieć 1/2/4 a nie 1/2. Cyfry te pokazują wyświetlane na semaforze dozwolone prędkości: maksymalna, 40km/godz i 60km/godz. (odpowiednio 1, 2 i 3). Zauważyłem, że na najnowszych semaforach już nie podaje się na tabliczkach tych danych, najpewniej dlatego, że pomarańczowy pas, w zależności dołączonego wskaźnika może wskazywać inne prędkości w zakresie 60-90 km/godz. Proszę nie odbierać tego jako czepialstwo. Po prostu ten detal przy tak wspaniałym wykonaniu semafora jest potrzebny, aby z zachwytu nie tylko zemdleć ale wręcz stracić przytomność :)

OP
OP
R

Redukcyjny

Znany użytkownik
Reakcje
1.668 1 0
Semafory są przepiękne. Gratuluję kunsztu umiejętności.. Tylko przez szacunek dla Autora chciałbym zwrócić uwagę na ich opis. Zarówno A jak i B powinny mieć 1/2/4 a nie 1/2. Cyfry te pokazują wyświetlane na semaforze dozwolone prędkości: maksymalna, 40km/godz i 60km/godz. (odpowiednio 1, 2 i 3). Zauważyłem, że na najnowszych semaforach już nie podaje się na tabliczkach tych danych, najpewniej dlatego, że pomarańczowy pas, w zależności dołączonego wskaźnika może wskazywać inne prędkości w zakresie 60-90 km/godz. Proszę nie odbierać tego jako czepialstwo. Po prostu ten detal przy tak wspaniałym wykonaniu semafora jest potrzebny, aby z zachwytu nie tylko zemdleć ale wręcz stracić przytomność :)
Bardzo dziękuję za ocenę. A myślałem że nikt się nie dopatrzy braku czwóreczki Tak oczywiście zgadzam się w 100% ze brakuje 4. Nawet na jednym ze zdjęć oryginału widać właściwe oznaczenie . Wykorzystałem arkusik oznaczeń zaprojektowany przez Pana Pawła Adamowicza dla skali 1/87. Niestety jest dużo oznaczeń ale tego oznaczenia z 4 nie było.
Oczywiście na segmencie będzie poprawne oznaczenie . Naklejka juz sie robi z właściwą czcionka oczywiście Tabliczka jest przyklejona na klej magic w celu łatwego oderwania i podmiany .
Pozdrawiam serdecznie .

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
401 5 1
Gwoli wyjaśnienia szczególnie dla Michała. Na tabliczkach na semaforach po za literą umieszcza się tylko 1/2, 2 lub ... nic. Pozostałe indeksy prędkościowe umieszcza się na planie schematycznym urządzeń srk i w kartach przebiegów lub w tablicach zależności. Semafory wykonane super(y).

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.429 16 0
Czapki z głów.
Niesamowita precyzja i dokładnie pokazane, jak wszystko budowałeś od podstaw.
Szacun.

OP
OP
R

Redukcyjny

Znany użytkownik
Reakcje
1.668 1 0
Czapki z głów.
Niesamowita precyzja i dokładnie pokazane, jak wszystko budowałeś od podstaw.
Szacun.
Bardzo dziękuję. Nie mam żadnych problemów z dzieleniem się wiedzą. Nie jest to także żadna wiedza tajemna . Dlatego staram się podczas budowy robić zdjęcia , chociaż jest to czasami nie wygodne . Nie jestem Alfą i Omega to co wiem z miłą chęcią pomogę i podpowiem każdemu. Może co nie którzy koledzy skorzystają i spróbują podłubać samamemu . W końcu forum jest też między innymi do dzielenia się informacjami i technikami modelarskimi .
Pozdrawiam serdecznie

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
249 0 0
Dzień dobry,

Na tabliczkach na semaforach po za literą umieszcza się tylko 1/2, 2 lub ... nic.
Aktualna instrukcja Ie-4 (dostępna na stronie PKP PLK: https://www.plk-sa.pl/klienci-i-kon...ii-kolejowych-sa/automatyka-i-telekomunikacja) kwestię tabliczki na semaforze przedstawia w następujący sposób:
"
§ 8. Oznaczanie sygnalizatorów przytorowych
1. Semafory na posterunkach ruchu należy oznaczać kolejnymi dużymi literami alfabetu
(bez konieczności oznaczania prędkości) zgodnie z kierunkiem kilometrowania linii od
strony lewej do prawej patrząc w kierunku sygnalizowanej jazdy
"

Z poważaniem,
Maxxc

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.254 663 30
Semafory na posterunkach ruchu należy oznaczać kolejnymi dużymi literami alfabetu
(bez konieczności oznaczania prędkości)
Kluczowe słowa to "bez konieczności", co należy interpretować, że nie ma obowiązku, ale nie ma też zakazu. Natomiast gdy mimo to stosuje się oznaczenia prędkości, to należy używać tylko oznaczeń "1", "1/2" lub "2" i o tym pisał kolega @Tomek K. "1" oznacza największą dopuszczalną prędkość (i chyba prędkość 100 km/h), a "2" oznacza prędkość zmniejszoną. Nie stosuje się dalszych liczb, jak 3 czy 4, niezależnie od tego, do jakiej wielkości jest prędkość zmniejszona.