• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK REDUKCYJNY BUDOWA MODELI

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.207 136 86
Ja dopiszę, że do tego co napisał @Rokstedi , że warto mieć wyrobione umiejętności manualne jeszcze zanim się cokolwiek zacznie robić w 3D. A to dlatego, że ma się wtedy pojęcie, że nie wszystko z komputera da się zrobić w realu przy błędach projekowych. Często widzę model 3D sprzedawane jako jednolite bryły. I co z tym zrobić w realu? Czasami warto model podzielić na mniejsze elementy. Choćby po to żeby się je łatwiej malowało. A to można osiągnąć ucząc się wykonywać modele manualnie.

OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.293 1 0
Bardzo dziękuje koledzy za tak motywujące komentarze. Jest to największa nagroda dla mnie.
Model jeździł parę tygodni temu po makiecie modułowej Piotra Kamińskiego na Madalinie w czasie trwania Nocy Muzeów w Poznaniu. Udostępnił mi parę zdjęć które zrobił.
Pozdrwiam
1.png
2.png
3.jpeg

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 125 22
Jak to? Kiedy i gdzie? Liczyłem na próbę zakupu i dołączenie tego pięknego i wyjątkowego modelu do mojej kolekcji lokomotyw PKP CARGO.

OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.293 1 0
Jak to? Kiedy i gdzie? Liczyłem na próbę zakupu i dołączenie tego pięknego i wyjątkowego modelu do mojej kolekcji lokomotyw PKP CARGO.
No przykro mi . Za jakiś czas SM na pewno wyda piękny model Dragona . Jest tyle świetnych malowań . A jak komuś będzie mało seria to zawsze może sobie stuningować .
Pozdrawiam

OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.293 1 0
Witam serdecznie
Tak sobie pomyślałem że na forum będę pokazywał w skali 1/87 nie tylko tabor , samochody , infrastrukturę , statki , samoloty ale i dorabianie części. Temat pewnie mniej ciekawy ale budując lub dorabiając części też się świetnie bawiłem.:)
Może bardziej chciałem pokazać że mając hips , ostry skalpel , pilniczki i klej można zbudować każdy model i dorobić każdą część.
Zrobienie tej burty do wagonu RS zajęło mi 40 min. Wiem wiem pewnie jakiś dobry konstruktor 3D zrobił by to szybciej no i można drukować w nieskończoność .Jednak ja jestem starej daty i lubię obrabiać plastik w rękach. Idziemy na przód z drukiem 3D i super , ale zatracamy przez to stare techniki modelarskie używane kiedyś. W czasach kiedy żeby zwaloryzować model używało się wszystkiego co było pod ręką a plastik pozyskiwało się z wieczka po margarynie. Popłynąłem trochę nostalgicznie sorry.:)
Dobra dorobiłem burtę wagonu RS , trochę armatury do SM32 , zbiornik pary i piasecznicy w jednym Pt47 , jeszcze tylko rurki zostały do dołożenia , SHP pt47 został tylko kabelek do dołożenia. Dwa zdjęcia Pt47 pochodzą z Internetu
Pozdrawiam :)
1.jpg
2.jpg
3.jpg
3a.jpg
3b.jpg
3c.jpg
3d.jpg
3e.jpg
3f.jpg
3g.jpg
3h.jpg