• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Reduced.pl - nowości, opinie, dyskusja

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.510 35 0
Jak uda się Wam skończyć modele - pochwalcie się koniecznie :)
Skoro tak napisaliście to jako pierwszy wkleję.
Problem w tym, że moje wykonanie może być antyreklamą no ale trudno.
Zdjęcia przez pogodę robione w pomieszczeniu ale nawet lepiej, że wyszły takie mroczne. Powrót legendy polskich szos powinien być mroczny :)
Jak już wcześniej pisaliśmy o uwagach to kierownica ma mały kłopot bo od połowy jest cieńsza i się odkształca. Ja zostawiłem sobie środek a obwód dorobiłem z drutu. Poruszany był temat otworów na lampy. Ci jasne jak pisałeś macie powody do pełnych. Ja jednak sobie to rozwierciłem i wyszlifowałem. Zrobiłem z kloszem.
Na wielki plus doskonałe dopasowanie wypraski szyb. Nic nie trzeba docinać itp. Ja zauważyłem na zdjęciach, że te maszyny miały dość specyficzny przesuwny układ otwierania szyb bocznych. Wyciąłem więc z tej wypraski taki układ aby było widać te zachodzące szybki i jedna jest otwarta. Taki układ był też w Żuku i Nysie z tego co pamiętam.
Jakiś czas temu uważałem, że Jelcz to powrót legendy bo i to prawda ale Wy wracacie z legendą lat wcześniejszych. Ja Żubra widziałem może ze 3 razy na żywo. W Kaliszu jeden pracował jako węglarz w latach 80. Jednego widziałem na PSK koło dworca. Obecnie żubrów ze 20 można zobaczyć koło Kalisza w Gołuchowie ale na 4 nogach :), tych na gumach ostały się ponoć 3 albo 4.
Nigdy nie miałem nadziei, że taka miniaturka będzie do zrobienia. Do teraz :)
Tego Ziła 130 powinniście zrobić bo kitów nie ma. Mimo trudności jakie były wymieniane wyżej.
100_1208.JPG
100_1209.JPG
100_1207.JPG

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.261 1 0
Ładne wykonanie, natomiast mam pytanie co do farby użytej do pomalowania lodówki. Składam taki model w skali N, ale w wersji malowania z niebieskim pasem. Czy w tej sytuacji zawsze powinien być to metalizowany czy jasny szary?

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.510 35 0
Na tych zdjęciach może nie widać ale oprócz pasa szarego na środku lodówki na reszcie jest aluminiowy metalizer. Spotkałem się ze zdjęciami gdzie na środku był szary pas a sama lodówka była biała. Ja szarym kolorem malowałem tylko ten pas reszta budy ciemne aluminium. Tych malowań było wiele ale tutaj akurat jest chyba to podstawowe.

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.510 35 0
Powinien to być jakiś metalizowany. Chłodnie z Mielca wykonane były z aluminium.
Tak jest aluminiowy kolor dla budy firmowej, mieleckiej. Jednak na wielu zdjęciach lodówka była malowana na biało z wieloma dodatkami a to ryby, mięso a to Baltona. Kolor bazowy to aluminiowy metalizer ale jest wiele przykładów gdzie ten aluminiowy kolor pokrywano różnymi schematami nazwijmy to reklamowymi.

szifo30

Znany użytkownik
Reakcje
4.525 3 0
Witam
Zrobiłem kilka modeli z tej firmy i uważam że są godne uwagi .
Mam kilka Staròw 28 i Jelczy .
Zabudowy i ramy w Starach jak dla mnie są rewelacyjne poprawiłbym sam przòd a dokładniej logo (star) jest za duże i szpeci.
W Jelczu mogły by być mniejsze te uchwyty pod szybami z przodu.
..... (1).JPG
..... (8).JPG
..... (11).JPG
..... (14).JPG
..... (24).JPG
..... (15).JPG

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
Skoro tak napisaliście to jako pierwszy wkleję.
Problem w tym, że moje wykonanie może być antyreklamą no ale trudno.
Absolutnie nie traktujemy tego jako antyreklamę - wręcz przeciwnie! Kawał świetnego modelu! Wykonanie, malowanie, przeróbka szyby (!). Wielki szacun! Waloryzacja dodała mu uroku :D

Zrobiłem kilka modeli z tej firmy i uważam że są godne uwagi .
Mam kilka Staròw 28 i Jelczy .
Dzięki za opinię! :) Widzieliśmy gdzieś na FB Stary z Twojego warsztatu. Mega robota!

Zabudowy i ramy w Starach jak dla mnie są rewelacyjne poprawiłbym sam przòd a dokładniej logo (star) jest za duże i szpeci.
W Jelczu mogły by być mniejsze te uchwyty pod szybami z przodu.
Logo faktycznie jest nieco przekłamane. Tak samo jak uchwyty. Być może dokonamy przeróbki na przyszłość, jeśli nie spowoduje to, że części będą bardziej łamliwe. Wielkie dzięki za podpowiedź!

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.597 387 20
Uchwyty na podszybiu proponuję robić z cienkiego drutu, a w modelu zrobić otwór lub zagłębienie do wklejenia drutu. Będzie dużo lepiej wyglądało.

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.510 35 0
Zapomniałem dodać, że druk jest na tyle precyzyjny w układzie rama-koła, że nie ma tego efektu "wiszenia" koła co zdarzało mi się czasami widzieć w modelach. Wygląda to dość śmiesznie. Nie trzeba kombinować tylko zwyczajnie zamontować i jest dobrze.

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.510 35 0
Dzięki firmie udało się pozyskać coś z ZOMO. Pomyślności w Nowym Roku dla firmy :)
100_1263.JPG

Edytuję bo przypomniało mi się pytanie.
Czy Reduced planuje nawet w dalszej przyszłości Hydromila-2?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
Dzięki firmie udało się pozyskać coś z ZOMO. Pomyślności w Nowym Roku dla firmy :)
Edytuję bo przypomniało mi się pytanie.
Czy Reduced planuje nawet w dalszej przyszłości Hydromila-2?
Bardzo dziękujemy za życzenia!
Co do pytania - tak, planujemy Hydromila-2, ale rozgrzebanych modeli jest na tyle dużo, że sami nie wiemy kiedy znajdziemy na to czas :D

Dzięki. Tak te modele mają szyby bez smug i zamglenia. To chyba jest vacu ale jest to bardzo cieniutka folia i idealnie wpisuje się w przeznaczone miejsce.
Dokładnie tak. To wypraska vacu. Mamy własny patent na docinanie szyb, żeby nie męczyć tym modelarzy. Sami wiemy, że to często problem :/ No i z racji tego, że mamy cienką folię łatwo to docinanie zepsuć. Wolimy zrobić to samodzielnie :)

Dzięki Reduced udało się odtworzyć parę wymarłego (na szosach) gatunku :).
Te Żubry wyglądają nieziemsko :love:

Reakcje
2.542 79 2
Te docinane szybki to była droga przez mękę :p obecnie mam Jelczydło pożarnicze na warstacie i przyznam że model bardzo sympatyczny. W tle Hydromil i jeszcze coś ciekawego. Musicie popracować nad kalkami do swoich modeli. Dodatkowo jakieś trawionki i będzie super.

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.510 35 0
Co do pytania - tak, planujemy Hydromila-2, ale rozgrzebanych modeli jest na tyle dużo, że sami nie wiemy kiedy znajdziemy na to czas :D
Taka wiadomość już jest dobra. Oczywiście nie pytałem w sensie powstania modelu na dniach bo wiadomo, że to wymaga czasu i jak sam piszesz macie troszkę innych zadań. Cierpliwość u mnie wyrobiła się od kiedy o pewnych modelach marzyłem od 35 lat, czekałem na nie od 30 i polowałem od 20 :) na spokojnie i do przodu.

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
Nowość na dzisiaj ;)

Waryński K-406. Ruchomy korpus, całkowicie ruchome ramię. W dwóch skalach - 1:87 i 1:120 ;)

Już dostępny na https://reduced.pl/koparka-k-406

k4066_optimized.jpg

Załączniki

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
Jeszcze jeden Waryński ;) Tym razem K-408, czyli koparka gąsienicowa. Jak poprzednio - ruchome ramię, obrotowy korpus ;)

Może jutro uda się pokazać coś dla przełamania tematu Waryńskiego :D

Tymczasem dostępny w H0 i TT na https://reduced.pl/koparka-k-408

4084_optimized.jpg

Załączniki