• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Reduced.pl - nowości, opinie, dyskusja

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
Zastanawia mnie tylko dlaczego z jednej i drugie strony wychodzą te same modele ??? Można było pójść w inny model chociażby w M11, i my modelarze bylibysmy szczęśliwi
Na FB i tutaj często słyszymy to pytanie. I chyba czas w tym temacie chwilę porozmawiać. Dzięki wszystkim, którzy przeczytają :)

Sprawdziliśmy pliki i ku naszemu zaskoczeniu mamy rozgrzebane około czterdzieści modeli. Osobówki, autobusy, ciężarówki, koparki i inne. Są w różnym stopniu ukończenia. Jeśli ktoś klepie modele na podstawie dwóch zdjęć to sprawa jest prosta, bo jeśli czegoś nie wie to sobie wymyśli. Widzieliśmy nie raz, że klienta nie obchodzi odwzorowanie czy zgodność z oryginałem a fajerwerki w postaci ładnego detalu czy cienkiego lusterka. Pomijam już fakt, w którym często detale są przekłamane i nielicujące z prawdziwym pojazdem (mamy swoją galerię hitów ;) ). U nas natomiast bardzo często szczegół podwozia decyduje o tym, że praca zostaje przerwana i zaczynamy szukać dokumentacji, zdjęć, pojazdu 1:1 żeby sprawdzić jak to faktycznie było. Ocalić od zapomnienia, rozumiecie. Taka też polityka firmy.
Przechodzimy do meritum. Tajemnicza firma X wrzuca model, który mamy ukończony w 80%. Mamy do wyboru dwie opcje. Opcja 1 - wpuszczamy informacje o swoim modelu żeby nie stracić tego, co już wypracowaliśmy. Opcja 2 - spuszczamy projekt i nigdy do niego nie wracamy tracąc bezpowrotnie dziesiątki godzin naszej pracy.

Szanujemy siebie i swój czas, dlatego opcja 2 nie wchodzi w rachubę. I to tyle.

Innym tematem na inną rozmowę jest fakt, że mamy spisany swój aktualizowany plan premier i dziwnym trafem kiedy już mamy kończyć projekt on pojawia się u kogoś innego. Tę sprawę badamy wewnętrznie i nie będziemy o niej informować. Jeśli jeszcze macie jakieś pytania odnośnie tego, że „powielamy” albo „liftingujemy” czyjeś modele, to można śmiało zadawać. Odpowiemy ;)

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
820 12 0
Tak trzymać, nie cofać się ani o jeden krok . Chyba macie u siebie "kreta" , to sprawa dla Antoniego... lub takiej jednej gry z pod znaku konia ze skrzydłami :cool:

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.072 68 0
Jesteście ostatnimi których bym posądził o plagiat, zważywszy na to że jest wiele zdjęć w sieci jak latacie z miarkami koło dawcy na model.
Co do "liftingowania"...., każdy model można zrobić lepiej, nawet ten własnego autorstwa.
Wystarczy popatrzeć na świat modeli kolejowych, tam jest wieczne starcie kilku producentów.
Pozostając tylko na rynku modeli produkowanych w Polsce prędzej czy później się wszystko zdubluje, "trza iść w Europę", przy okazji się
klientela powiększy ;)

Reakcje
235 0 0
To prawda co koledzy powiedzieli. Chłopaki nie siadają na jeden dzień czy dwa do modelu i nie robią modeli tylko ze zdjęć. Osobiście każdy z tych modeli mierzą i gromadza dokumentacje dzięki której można zrobić naprawdę świetny model. Przykładowo projekt Ursus przy którym miałem przyjemność uczestniczyć trwał dobre ponad pół roku. Sporo pomiarów i wizji lokalnych do znajomych, albo ludzi co takie traktory posiadają. Zbieranie dokumentacji technicznych i masa dosłownie masa osobiście przezemnie robionych zdjęć oryginalnych egzemplarzy. Myślę że efekt widać i to nie tylko w tym projekcie, bo chłopaki mają pełno świetnych modeli. Niekiedy idzie się na ustępstwa ponieważ nie da się niektórych elementów zrobić w skali. Chłopaki robią wspaniałą robotę a przy tym ciągle doskonalą swój warsztat. Z każdym modelem widać jak coraz lepsze modele robią. Nie wspominająć już że jakość druku jest na tym samym poziomie co u konkurencji.

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
820 12 0
Mam taką małą sugestie do chłopaków z Reduced, może warto pomyśleć o nowych zakładkach na Waszej stronie, coraz więcej modeli wypuszczacie a wrzucane są do jednego worka, przydała by się zakładka np. - Autobusy , - Rolnicze, - Specjalistyczne itp. ,

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
Wielkie dzięki wszystkim Wam za utwierdzenie nas w przekonaniu, że to co robimy - robimy dobrze.
Co do zakładek - obgadamy to :)

A na teraz wjeżdża Goździk 2s1 :) https://reduced.pl/2s1-gozdzik

goździk 2s1 samobieżna haubica 9.jpg

Załączniki

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0

Załączniki

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
820 12 0
Model cieszy, już zamówiony :) szkoda tylko że fotele są jako całość z podłogą, na tym tle konkurencja wypadła lepiej bo fotele zrobili osobno, ale mówię tu tylko o fotelach, chociaż pewnie osobne fotele podniosły by cenę bo idzie więcej materiału, modeli do porównania nie mam więc nie będę się wypowiadał na temat merytoryczny .
Zamówienie złożone i opłacone więc jak to bywa w moim przypadku zaraz wyskoczą z promocją :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.603 120 86
Każdy fotel trzeba było podeprzeć oddzielnie (czas, material na podpory) Z drugiej strony te które są takie same można zrobić hurtowo (ctr c -> ctr v). Pisze tu o przygotowaniu do druku.

Wykonawcy zapewne chodziło o prostotę montażu - jeden elemen a nie kilkanaście.

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
szkoda tylko że fotele są jako całość z podłogą, na tym tle konkurencja wypadła lepiej bo fotele zrobili osobno,
Z doświadczenia powiemy tak:
Zobaczymy kto pierwszy będzie klął jak mu się zaczną łamać rurki, oparcia i inne filigranowe elementy. Czy to przy usuwaniu podpór czy przypadkowo w trakcie montażu lub przy upadku. Stawiamy na kompromis między modelarzami, którzy chcą mieć model sztywniejszy a tymi, którzy chcą widzieć model wysoce szczegółowy. Ale opinię rozumiem, szanuję, cenię zwłaszcza Twoją bo jeśli o autobusy chodzi to chyba ciężko o kogoś z większą pasją ;)

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
820 12 0
Nie zrozum mnie źle, nie krytykuję modelu, bo pewnie będzie (jest) petarda tak samo jak autosany, z tymi rurkami kruchymi to wiem o co chodzi, ja np. nie używam żadnych drukowanych lusterek z zestawów, dokupuje trawione, mam pewność że się nie pokruszą .
A wiecie kto pierwszy wypuścił koziołka w 1/87 ? Ja, wydłubany od podstaw , wyszedł jak wyszedł, później Michał z MK-Projekt, jego był o wiele lepszy .
Czekam na dalsze Wasze autobusy, bo materiały macie na kilka ciekawych pozycji .

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.072 68 0
Pierwsze koty za płoty, egzamin przed produkcją dłuższych "peerek" zaliczony celująco.
Wybraliście opcję z krótszymi świetlikami bocznymi, to z mojej strony tylko prośba aby w serii M/L11 zrobić tą drugą.
Dołączam zdjęcie 080 z Waszego podwórka, macie może wiedzę jak on wyglądał z boku i w jakich kolorach był ?
080 bka.jpg

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
482 5 0
Mój pierwszy kit Jelcza 080 był zakupiony u Michała z MK Projekt. Model bardzo udany! Natomiast model z Reduced, również wygląda bardzo starannie wykonany. Na pewno szyby są dużym plusem Kitu.

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0

Załączniki