Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Panie @Andrzej Harassek w tym zestawieniu zabrakło mi tylko SU46 - moja niestety nie dostąpi tego zaszczytu - w barwach Cargo - nie wypada. Nawet mnie... Ale mezalians Silberlinga i Ryflaka chodzi mi po głowie.
SU46 to akurat raczej nie jeździły z ryflakami, choć mogło się zdarzyć przy pociągach dalekobieżnych osobowych (tzw. przyspieszonych). No ale oczywiście nie granatowa Cargo.
Jechałem helanką zarówno ryflakiem (1 klasy) w składzie z SU45 jak i bonanzą w składzie z SU46. Jest zatem pewne prawdopodobieństwo, że trafiło się też połączenie ryflaka z Suką.
Gdzieś w odmętach Internetu było zdjęcie EU05 z jednolitym składem „ryflaków”, w ilości co najmniej 5 sztuk, podobnie gdzieś na Forum fotka EU07 ciągnącej przez Warszawę sznurek dwuosiowych, drewnianych węglarek… człowiek widział a nie zachował
Najbardziej pasowałyby nieistniejące TKt48 czy Pt47 z kłodzkiej szopy
A z tych istniejących modeli lokomotyw, trochę na siłę pasują niedawno wydane SP42 z Jeleniej Góry albo ET22 z Kamieńca Ząbkowickiego. Pasują głównie pod kątem okolic i bliskich dat rewizji.
Przepraszam za pytanie (nie mam wiedzy na temat tej epoki), ale jaką najbardziej typową lokomotywę, najlepiej z tych wyprodukowanych już, można podpiąć do ryflaków?
Bo np. wschodnia DOKP (epoka IVb i IVc) to w ogóle nie było w tamtym czasie pokazywanej tu na dawnych zdjęciach np. SU46 z ryflakami (chyba, że przyjeżdżały tu z Warszawy - ale tego nie wiem). We wschodniej DOKP były używane w tamtych czasach do ryflaków:
Gdzieś w odmętach Internetu było zdjęcie EU05 z jednolitym składem „ryflaków”, w ilości co najmniej 5 sztuk, podobnie gdzieś na Forum fotka EU07 ciągnącej przez Warszawę sznurek dwuosiowych, drewnianych węglarek… człowiek widział a nie zachował
Super fotka. Ale skład aż taki jednolity to nie jest. Piąty wagon za lokomotywą to wagon przedziałowy, pewnie 1 klasy. Za nim jeszcze dwa "ryflaki", więc łącznie jest ich w składzie 6. EU05 z "ryflakami" to nic nadzwyczajnego, podobnie, jak EU07 czy starsze EU04. Natomiast raczej nie zdarzały się EP05.
Dlatego jak dobrze pójdzie zapraszam do gabloty na Targach Hobby w Poznaniu i na Katarzynki w byłym Technikum Kolejowym tydzień później też w Poznaniu, gdzie będą realistyczne składy w modelu H0 i zdjęcia ich oryginałów powyżej. Nawet takie cudo jak EN57 jako pociąg osobowy z Poznania do Wolsztyna!
Oczywiście wszystkich wagonów nie da się skompletować jak np bagaż w standardzie Y bo go nie ma, ale coś będzie w zamian - np. może poczta.
Dlatego jak dobrze pójdzie zapraszam do gabloty na Targach Hobby w Poznaniu i na Katarzynki w byłym Technikum Kolejowym tydzień później też w Poznaniu, gdzie będą realistyczne składy w modelu H0 i zdjęcia ich oryginałów powyżej. Nawet takie cudo jak EN57 jako pociąg osobowy z Poznania do Wolsztyna!
Oczywiście wszystkich wagonów nie da się skompletować jak np bagaż w standardzie Y bo go nie ma, ale coś będzie w zamian - np. może poczta.
Jutro jestem na Targach na stoisku Świat Kolei, więc jakby ktoś chciał na temat modeli i składów pogadać jestem do dyspozycji.
I to są realistyczne składy wg zdjęć, a nie fikcja.