• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Przedstawiam wszystkim ursusa 902 w skali 1/15

OP
OP
M

martryb

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 0 0
Witajcie , oto po wykonaniu skrzynki rozdzielczej zamontowałem tymczasowy silnik bo docelowo będzie silniejszy i o mniejszej liczbie obrotów około 250- 256 obrotów na wyjściu z przekładni. Nastąpiło pierwsze dziewicze uruchomienie kirowca.

OP
OP
M

martryb

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 0 0
Witajcie. Dzisiaj postanowiłem czekając na silniejszy silnik i zastanawiając się czy samemu wykonać opony czy zakupić na ali. gotowe , włożyłem serwo do skrętu ,założyłem koła od scanii i postanowiłem zrobić pierwszą próbę jazdy , układu napędowego 4x4 i skrętu.

OP
OP
M

martryb

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 0 0
Witajcie. Dzisiaj wystrugałem pierwsze z kół szerokość 43mm wysokość 108, opona to pełna guma a waga to 0.5 kg czyli na same koła będzie 2kg i jestem ciekawy jak wytrzymywać to będą przekładnie
zastanawiam się czy na układ kierowniczy wystarczy serwo 35kg domówiłem też BEC zewnętrzny do 6A Najwyżej jak będzie coś nie tak to wstawię siłowniki i hydraulikę. Wstawiam fotki potworka z jednym kołem i ursusa 1604 w tej samej skali dla pokazania jakie to są różnice i jaki to grzmot wielki

Załączniki

• 68,8 KB Wyświetleń: 29
  • 70,5 KB Wyświetleń: 32
  • 74,9 KB Wyświetleń: 31
  • 72,9 KB Wyświetleń: 32
OP
OP
M

martryb

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 0 0
Witajcie dzisiaj sprawdziłem siłę uciągu gada K-700 i wycisnął 30 kg bez większych problemów i to na tym małym silniczka to co będzie jak mu zafastryguje silnik od wkrętary 550 który przewinąłem z drutu 0.8 i 27 zwojów na drut 0.3 i 55 zwojów gdzie wyszło mi 6100 obr/ na minutę i do tego dam przekładnię 1:20 zobaczymy jak wtedy to wyjdzie , w każdym razie trochę się przy okazji pobawie w przezwajanie silnika.

OP
OP
M

martryb

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 0 0
Witajcie. Postanowiłem wykonać model klasyk ursus c385 RC w skali Tamiya 1:13.2 aby można było kiedyś podjechać na jakiś placyk pojezdzić razem z ciężarówkami w tejże skali. Prace idą następująco:

Załączniki

OP
OP
M

martryb

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 0 0
Tak. wydłubałem tylne błotniki z blachy i cholerny że tak skwituje blaszany z łukiem dach który niezle dał mi do wiwatu plus rynienka która wyszła jakby ciągnik był użytkowany od 69 roku.

Załączniki

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.799 65 3
Witajcie. Postanowiłem wykonać model klasyk ursus c385 RC w skali Tamiya 1:13.2 aby można było kiedyś podjechać na jakiś placyk pojezdzić razem z ciężarówkami w tejże skali.
Kawał fajnej roboty. Natomiast zastanawiam się nad podziałką 1:13,2 to trochę dziwna skala. Ciężarówki Tamiya z tego co znalazłem w necie to są podobno wykonane w podziałce 1:14. No chyba że czegoś nie wiem ;). W ogóle to ilość stosowanych podziałek w modelarstwie może przyprawić o ciężki ból głowy. Ja na przykład mam dwie ciężarówki RC w skali 1:16 stosowanej w dużej mierze do pojazdów wojskowych. Na tle tych różnic i przyjętych norm Twoja skala 1:15 wydaje się być czymś optymalnym do wspólnej zabawy z miłośnikami zarówno 1:14 jak i też 1:16. Różnica może będzie widoczna ale nie będzie raczej w drastyczny sposób przeszkadzać.