Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Jeżeli to wina aparatu, to oddaj go do naprawy, albo zmień aparat. Ale najpierw może spróbuj miękką szmatką, najlepiej taką do czyszczenia okularów przetrzeć obiektyw. Może jest brudny. Poza tym warto wziąć do ręki instrukcję obsługi aparatu i przeczytać jaka jest minimalna odległość pomiędzy aparatem, a fotografowanym przedmiotem tak, żeby był ostry. Następną sprawą jest dobre oświetlenie przedmiotu. Wtedy aparat ustawi krótki czas naświetlania i wyeliminuje drżenie rąk. Spróbuj zrobić fotki modelu z większej odległości i w pełnym słońcu, zobaczysz wtedy czy aparat dobrze wyostrzy, czy nie.
Jakbyś miał jakieś problemy to pisz, a spróbuję Ci pomóc.
Dzięki Mafo za rady.Obiektyw jest czysty ale może rzeczywiście oświetlenie jest kiepskie.Popróbuję dzisiaj jeszcze raz a jeśli nie wyjdzie to będę pisał do Ciebie
Oświetlenie masz dobre, to już widać, ale robisz zdjęcie z ręki i za blisko przedmiotu.
Postaw model ok 10-15 cm od aparatu, który również stawiasz na płasko ( w twoim przypadku na dioramie) i włącz tryb makro w aparacie (chyba że ma automatyczne przechodzenie w ten tryb, tak jak moje lustro). Jeśli masz kit z obiektywem z zoomem, wtedy lepiej ustawić aparat dalej, dać trochę zoomu.
Tutaj masz przykładowe foty zrobione tą techniką, niestety w nie najlepszym oświetleniu (zimą jednak mamy popołudniu dużo ciemniej...)
Jeśli robisz kilka ujęć, tak jak ty wyżej, wtedy łapiesz ostrość tylko w poszczególnych partiach modelu- witać to na moich fotach - chciałem by w pierwszym ciągnik i kawałek naczepy był ostry, w drugim - przód, grill, w trzecim ciągnik i kawałek naczepy.
Wszystko idzie dość łatwo osiągnąć, jednak decydującym czynnikiem jest światło - sztuczne we wnętrzach do w 90% nieudane zdjęcie. Najlepsze jest naturalne światło dzienne. Pozdro
[DOUBLEPOST=1424269200][/DOUBLEPOST]Pozwoliłem sobie powtórzyc fotki MANa.Dostałem kilka wskazówek od Was za które dziekuje.Myślę ze jest trochę wyrazniej
Ciesze się, że poprawiły się twoje zdjęcia
A co do składaka - nie myślałem, że tak fajnie może "siedzieć"ta naczepa Rietze, mimo że jestem wielkim fanem wyrobów ciężarowych tej firmy.