• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Poznań – Salon modelarstwa HOBBY – XVII edycja – 5-6 września 2020 r.

Antez

Aktywny użytkownik
Reakcje
453 0 6
Andrzeju powinno mnie zelektryzować gdy to napisałem :LOL: ale dziękuję za Twoją czujność (y)
Wracając do makiet to kolejne dwie fajne włączone w cały układ. Pierwsza to Roszków Żwirownia autorstwa kol. Klaudiusza Dawida.
Bardzo klimatyczna bocznica szlakowa na której można sobie swobodnie prowadzić manewry.
Zobacz załącznik 753278
Zobacz załącznik 753279
Zobacz załącznik 753280
Zobacz załącznik 753281
Kolejna to bocznica na której formowano składy potocznie zwane eszelonami. Tutaj też nie podam autora :(
Zobacz załącznik 753282
Zobacz załącznik 753283
Zobacz załącznik 753284
Zobacz załącznik 753285
I jeszcze jakże klimatyczna wykonana z uwzględnieniem najmniejszych szczegółów stacja Lubosina naszego kolegi Przemka @Sello .
Takie makiety przyciągają oko i można przy nich stać dłuższy czas. Na Lubosinie można było zobaczyć wagon Gags zmodyfikowany przez Artura.
Zobacz załącznik 753294
Zobacz załącznik 753295
Zobacz załącznik 753296
Zobacz załącznik 753297
Zobacz załącznik 753298
Zobacz załącznik 753299
Zobacz załącznik 753300
Zobacz załącznik 753301
cdn....

Może to elektryzowanie to skutek uboczny znanej tabletki (niby) rozdawanej w szkołach

(Oczywiście taki żarcik)

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
To ja odpiszę na kilka pytań na szybko. Niedawno wróciłem ale na cześć mogę odpowiedzieć.

Bramki
To bramki najazdowe ich zadaniem jest przechwycić podniesiony pantograf tak żeby się nie ułamał. Dlatego nie są do żadnych podobne. Natomiast sieć jest zrobiona z produktów firmy Viessmann.

Palety
@xxx Dzięki za linki do filmów oba były pokazywane na pewno w wątku @Adama66. Jest też tam jeszcze kilka przydatnych informacji o magazynowaniu. A wszystko wyszło przy szukaniu materiałów do budowy magazynu w porcie.
Co do wózka na bruku to nie obronie. Lubosina po prostu najbardziej mi pasowała na tą scenkę.

Tak więc @KoVaL nie ma w tym grama SF. Dodatkowy wyznaję zasadę: "Pokaż mi zdjęcie że tak nie było". Staram się jednak szukać informacji i mieć jakieś poparcie w tym co odtwarzam. Co prawda nie zawszę się to udaje ale akurat tym tematem interesuję się od jakiegoś czasu i coś już tam zaczynam wiedzieć ;)

Moduły z siecią i polami są autorstwa Partyka z KMK Ostrów

Ostatnio edytowane:

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.376 10 0
Udało się w jednym kawałku dojechać wiec teraz krótkie podsumowanie ode mnie...
Dla mnie zawsze na takich spotkaniach są najważniejsi ludzie, bardo się ciesze, że udało się w tym roku poznać, oraz chwile osobiście pogadać z kilkoma kolegami z forum z którymi dotychczas jeszcze nie było okazji się poznać, @Zbigniew Gałczyński, @m_zntk , @Maciej1971 @Piotr Kozłowski. Oczywiście fajnie było zobaczyć stałych bywalców @Paweł R @newermind i wielu innych. Przez całe zamieszanie z wirusem też wielu znajomych twarzy w tym roku zabrało...:( Co do makiet cieszy mnie fakt, że w tym roku powróciła duża ogólnopolska makieta skoordynowana przez kolegów z Hazero, oraz było kilka mniejszych prezentacji, pierwszy raz zaprezentowana makieta w formie prezentacyjnej kolegów z ŁKMK, dobrze znana makieta kolegów z PKMK, satyryczne dioramy księdza Grygiera oraz moja Centrala Rybna. W dużej makiecie znowu moją uwagę przykuła bardo klimatyczna stacja kolegi @Sello ( świetna robota ;)) oraz moduł mostowy @Artur ( jeszcze sporo pracy, ale zapowiada się imponująca makieta ). Pod względem handlowym było bardo słabo jeden znany i lubiany sklep Świat Modeli Rybnik i na tym koniec...

Na koniec się pochwale, moja rozbudowana Centrala Rybna zdobyła pierwsze miejsce w kategorii C3 oraz tytuł Polski Model Roku 2020. Również pierwszy raz wystartowałem w kategorii C5 z magazynem kolejowym mojego projektu i otrzymałem za niego drugie miejsce. :cool:;)

Fotkami was nie będę zanudzał bo wszystko co chciałem pokazać pokazał Zbyszek, jedynie pozwolę sobie wstawić fotki ,, pływającego Holendra” który gościnnie zawitał na Centrali.

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za miłe spędzony czas i miłe słowa, do zobaczenia za rok... mam nadzieje że już w szerszym gronie i ,,normalnych czasach”. :)
F630084F-10A9-4184-8DFA-FF90CF1EDAE3.jpeg
D9AE5EAB-1B2C-4505-8D29-463F443522F4.jpeg
0777915C-2AE0-4B2C-ACC2-FDAB33DEB0A2.jpeg
E46619C6-B63D-4FE7-AB37-1AD5DEEF7EA3.jpeg
F8F38848-FE77-49DD-B710-534E96377DF0.jpeg
5F4415D1-E2E0-4854-A49E-0C872117D864.jpeg

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.240 30 1
Kończę to swoje przynudzanie , i na koniec wypada napisać coś o modelach tych w skalach większych aniżeli H0.
Można było zobaczyć w ruchu modele skali 1, które to świetnie wykonuje kol. Adam @spur 1
skala 1 d.jpg

skala 1 e.jpg

skala 1 f.jpg

skala 1.jpg

skala 1 b.jpg

skala 1 c.jpg

Z tych większych to również makieta kolejowa z klocków Lego wystawionej przez stowarzyszenie "Zbudujmy To" na której były też prace naszego kolegi z forum Dawida @Pyrus86
lego 6.jpg

lego 2.jpg

lego 3.jpg

lego 4.jpg

lego 5.jpg

lego 7.jpg

lego 8.jpg

lego 9.jpg

lego 10.jpg

lego.jpg

Pozdrawiam wszystkich z którymi mogłem się poznać i porozmawiać.
GRATULUJĘ WSZYSTKIM NAGRODZONYM W MISTRZOSTWACH POLSKI !
SZACUNEK PANOWIE ZA TAK FAJNE MODELE (y)

Ostatnio edytowane:
Reakcje
113 0 0
Ja także odwiedziłem Hobby, w sobotę :) Pomimo epidemii, odniosłem wrażenie, że udało się "odbić od dna" (dnem było Hobby rok temu) jeżeli chodzi o makietę modułową. Nie było to co prawda to samo, co Hobby 2011 albo choćby 2014, ale jest nadzieja, że teraz będzie tylko lepiej :) W tym roku my jako ekipa ze Szczecina, odpuściliśmy Hobby, z wiadomych powodów (czego w sumie żałuję :( ), ale mam nadzieję, że za rok, także dołączymy do wspólnej makiety :) Fajnie było także spotkać kolegów @maciekk , @Artur czy @fazer0001 i zamienić kilka słów :)

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
431 25 1
Firma EFC idzie za ciosem i nie "zasypuje gruszek w popiele "
Taka ciekawostka :)

Nie "zasypuje", tylko "zasypia" (od czasownika "zasypiać")
Powiedzenie pochodzi z czasów, w których chleb wypiekano w domostwach. W gorącym popiele, który został po upieczeniu chleba, suszono gruszki. Jeśli ktoś nieuważnie ich pilnował, by się nie spaliły (np. zasnął przy piecu), mówiono, że "zasypia gruszki w popiele"

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.714 62 3
Grupa SMK Katowice również dziękuje za udaną imprezę. Wszystkim którzy odwiedzili nasze stoisko serdecznie dziękuję. Zdjęć tradycyjnie nie robiłem. No może jedno, żeby się pochwalić.
20200906_141127.jpg

Zbychu,
Teraz kilka modeli wystawionych na stoisku SMK Katowice. Znane już zapewne z tego forum ale godne uwagi modele autorstwa Krzyśka Śliwińskiego @DJs
Zobacz załącznik 753396
[...]
Pozdrawiam Leszka @Elvis ;) - dziękuję za gościnność.
Krzysiek robi piękne modele, ale akurat ten nie jest jego autorstwa. To produkcja Elvis-model. Za ten model dostaliśmy w zeszłym roku I miejsce.
20200907_063907.jpg
Nie odbieraj tego jako przytyk. Po prostu mogłeś nie wiedzieć, a chciałbym żeby była jasność w papierach.

kotebi

Aktywny użytkownik
Reakcje
63 0 0
Palety
@xxx Dzięki za linki do filmów oba były pokazywane na pewno w wątku @Adama66. Jest też tam jeszcze kilka przydatnych informacji o magazynowaniu. A wszystko wyszło przy szukaniu materiałów do budowy magazynu w porcie.
Co do wózka na bruku to nie obronie. Lubosina po prostu najbardziej mi pasowała na tą scenkę.

Tak więc @KoVaL nie ma w tym grama SF. Dodatkowy wyznaję zasadę: "Pokaż mi zdjęcie że tak nie było". Staram się jednak szukać informacji i mieć jakieś poparcie w tym co odtwarzam. Co prawda nie zawszę się to udaje ale akurat tym tematem interesuję się od jakiegoś czasu i coś już tam zaczynam wiedzieć ;)
System paletownia był rozpowszechniony, i stosowany w PRL, stosowano w Polsce głównie palety ISO (większe od EURO). Systemy paletownia opisywane są w wielu publikacjach z lat 1950 i 60. @Artur będąc u mnie widział książki dotyczące między innymi wózków widłowych WW1202 i ich wersji specjalnie przeznaczonej pod GAGS-y. Tak więc jestem nie jest to SF

Moje gratulacje dla @Elvis , Pawła i @maciekk za zdobyte jedynki, oczywiście gratuluję również pozostałym osobom startującym w konkursie.

Pozdrawiam
Stefan Stachowicz
KoTeBi

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.499 5 0
Dzięki Zbyszek za fajną fotorelację! Dla wszystkich nieobecnych jest to ciekawy materiał, który chociaż trochę pozwala się poczuć, jakby było się tam obecnym.
Gratuluję zdobytych miejsc uczestnikom mistrzostw!

fazer0001

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
153 7 2
Wiem Maciek, że jesteś wyczulony w tym względzie ;) ja miałem na myśli to co wokół toru np. zewnętrzne naprężacze itp.
A z tym lusterkiem to i w rzeczywistości różnie bywało - wiem ,bo za młodziaka byłem kierowcą w GS-ie a magazyny z częściami zamiennymi świeciły pustkami. No cóż takie były czasy- ale jakoś lepiej je wspominam niż teraźniejszość.
Wracając do mojej relacji, teraz zdjęcia różnych scenek z całej dużej makiety.
Zobacz załącznik 753373
Zobacz załącznik 753374
Zobacz załącznik 753375
Zobacz załącznik 753376
Zobacz załącznik 753377
Zobacz załącznik 753378
Zobacz załącznik 753379
Zobacz załącznik 753380
Zobacz załącznik 753381
Zobacz załącznik 753382
Zobacz załącznik 753383
Dla wyjaśnienia to jest kombajny marki Massey Ferguson, a nie jak słyszałem Vistula, tejże marki maszyna stała na innym module nieopodal.

Ostatnio edytowane:

fazer0001

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
153 7 2
Ja także odwiedziłem Hobby, w sobotę :) Pomimo epidemii, odniosłem wrażenie, że udało się "odbić od dna" (dnem było Hobby rok temu) jeżeli chodzi o makietę modułową. Nie było to co prawda to samo, co Hobby 2011 albo choćby 2014, ale jest nadzieja, że teraz będzie tylko lepiej :) W tym roku my jako ekipa ze Szczecina, odpuściliśmy Hobby, z wiadomych powodów (czego w sumie żałuję :( ), ale mam nadzieję, że za rok, także dołączymy do wspólnej makiety :) Fajnie było także spotkać kolegów @maciekk , @Artur czy @fazer0001 i zamienić kilka słów :)
Zatem widzimy się w Kobylnicy, mam nadzieję że również nasz wspólny kolega ze Słupska się pojawi :)

Ostatnio edytowane:

SAXON0518

Aktywny użytkownik
Reakcje
312 6 3
Mnie niestety nie było na targach HOBBY w Poznaniu :cry:
Mnie niestety nie było na targach HOBBY w Poznaniu :cry:
Czy była premiera prawie seryjnych modeli EN57/ED72 ?
Bo jakaś cisza o tych modelacho_O ...?
Czy była premiera prawie seryjnych modeli EN57/ED72 ?
Bo jakaś cisza o tych modelacho_O ...?
Tak były wystawione modele EN57 z ryflami oraz EN57 bez ryfli ,
po za tym model ED72 / do tuby ekspozycyjnej weszły 3 wagony , 4- ty wagon był oddzielnie pokazany /

za model EN57-1901 / tzw. Telewizor / zdobyliśmy III miejsce

tak jak wspomniał kolega Robert , mamy jeszcze do poprawienia kilka elementów / głównie szyby oraz oświetlenie -tu kolega Krzysztof z BGM opracowuje nowy układ płytek , który powinien być gotowy do końca października 2020

Załączniki