• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Port Miejski Wrocław

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
371 5 1
Prawie dobrze! Pomyśl trochę co zrobiłeś źle! Podpowiem - spróbuj podbić krzyżownicę..... i co? Nie da się! Po pierwsze po co dwa przejścia na drugą stronę. Są dwie trasy pędniowe czyli cztery drutociągi. Spokojnie mogą być w jednym kanale pod torem. Zwykły załom ma cztery krążki czyli na dwie trasy, większy jest tzw. "fortepian" na cztery trasy. Zrób tak: z tymi dwoma trasami wyjdź ze zwrotni głównej w prawo tak ja idą inne trasy. Po minięciu zgrupowanych krzyżownic daj załom i między nimi a ostania krzyżownicą przejdź na druga stronę, tam daj zwrot rozgałęźny (czyli dwa zwroty załomowe we wspólnej skrzynce.

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Artur - zainspirowałeś mnie do zajęcie się moją nastawnią mechaniczną i pędniami.
Czytam z zaciekawieniem uwagi kolegów i próbuję się czegoś nauczyć.
W moim wątku naszkicowałem plan rozmieszczenia elementów tras pędni - ciekawe ile błędów ja popełniłem.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Mam prośbę do osób mieszkających we Wrocławiu. Jakbyście byli niedaleko portu podejdźcie pod nastawnię i zobaczcie czy jest jeszcze ta tarcza D1 na ścianie nastawni. Jak jest to zróbcie zdjęcia i spróbujcie określić kolor szkiełka latarni.

Czy jest czerwone czy może białe (przezroczyste)?

1628244413963.png

Nastawnia PORT.jpg

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Mam prośbę do osób mieszkających we Wrocławiu. Jakbyście byli niedaleko portu podejdźcie pod nastawnię i zobaczcie czy jest jeszcze ta tarcza D1 na ścianie nastawni. Jak jest to zróbcie zdjęcia i spróbujcie określić kolor szkiełka latarni.

Czy jest czerwone czy może białe (przezroczyste)?

Zobacz załącznik 829560

Zobacz załącznik 829561
Dziś bylem w porcie i w tarczy nie ma żadnej szybki, tylko otwór. Za nim jest stała lampa, też bez żadnej szybki. Gdyby dziś zapalić lampę to przy otwartej czy zamknietej tarczy świeciło by na biało. Ze starych zdjęć wynika jednak, że na tarczy byla jakaś szybka. Obstawiam, że była czerwona.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.907 527 30
Jest to bardzo możliwe że świeciła na czerwono
Nie rozumiem, skąd w ogóle wątpliwości. Tarcza D 1 zawsze musi w nocy świecić czerwonym światłem, nie ma innej możliwości. Pytanie tylko, czy było to zrealizowane białą latarnią i czerwoną przesłoną w samej tarczy, czy latarnia rzucała czerwone światło, a w tarczy był po prostu otwór bez szkła. Tarcza D 1 nie podaje żadnego innego sygnału, przy jej usunięciu (tak, że nie jest widoczna dla maszynisty) nie ma żadnego światła.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
Paweł Piotr
Gość

27 Styczeń 2010

Jest to bardzo prawdopodobne, że część urządzeń (szczególnie mechanicznych) jest pozostałością po kolejach niemieckich, których nie przerabiano, bowiem spełniały swoją rolę i były funkcjonalne, jak też odpowiadały naszym przepisom.
Jak wcześniej wspomniałem, niemieckie przepisy taki sygnał przewidywały (w przedwojennych przepisach: Signalbuch (SB) DV 301 der Deutschen Reichsbahn Gesellschaft von 1 April 1935 był to sygnał Ve1).
W tekście zaznaczono, że tarcza ta mogła być obracana o 90 stopni (równolegle i prostopadle do osi toru), a w przypadku równoległego ustawienia widoczne było tylko białe światło, w przypadku prostopadłego ustawienia tarczy w stosunku do osi toru widoczna była tarcza, a w porze nocnej czerwone światło.
Zrzut ekranowy ze strony:
http://www.bahnstatistik.de/Signale.htm

Załączniki

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Pytanie jest ponieważ ta tarcza się obracała o 90st. Ale czy robiła to razem z latarnią? Jeżeli nie to może po obróceniu tarczy było podawane białe światło?

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
Czerwone szkło było zamontowane na kole wyciętym w tarczy ,
tarczę obracano z wnętrza nastawni za pomocą cięgła ( trochę widać na zdjęciach wyżej)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.907 527 30
Pytanie jest ponieważ ta tarcza się obracała o 90st. Ale czy robiła to razem z latarnią? Jeżeli nie to może po obróceniu tarczy było podawane białe światło?
Jeżeli obracała się sama tarcza (co właśnie potwierdził kolega @Hoart), to białe światło było podawane przez nieruchomą latarnię, więc tarcza musiała mieć czerwoną przesłonę. Jeżeli latarnia obracałaby się razem z tarczą, to latarnia musiałaby mieć możliwość rzucania białego światła także pod kątem prostym w stosunku do głównego kierunku. Ale niezależnie od wszystkiego przypominam, że w polskich przepisach sygnalizacji, w odróżnieniu od przywołanych przez kolegę @Hoart (za Pawłem Piotrem) przepisów niemieckich, położenie uchylone tarczy D 1 (brak zamknięcia toru) nie jest sygnalizowane żadnym sygnałem czy światłem, więc to białe światło formalnie nie ma znaczenia sygnału. W naszych przepisach nie przewiduje się sygnalizowania zakazu i zezwolenia na jazdę tarczą D 1, zmieniającą położenie, a w nocy pokazującą czerwone lub białe światło - jest tylko jeden sygnał, podawany taką tarczą: właśnie sygnał D 1, oznaczający "stój, tor zamknięty". Tarcza D 1 jest w zasadzie przeznaczona do sygnalizowania doraźnego zamknięcia toru, a jej stosowanie na bocznicach np. na bramach wjazdowych do zakładu jest w pewnym sensie, nieformalnym rozszerzeniem stosowania przepisów.

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Jako że budowa magazynów portowych zajmuje podobną ilość czasu co budowa samej makiety powstał pomysł co zrobić żeby jeździć z makietą zanim zbuduję 6-cio kondygnacyjny magazyn nr 4. Miejsce na podpiwniczenia wypełniłem styrodurem. Dodałem szyny i będzie to miejsce gdzie tymczasowo znajdzie się drugi żuraw portowy. Za żurawiem znajdą się usypane kruszywa, kawałek płotu. Pod żurawiem jakiś plac i towary masowe. Jakiś plan w głowie na to mam. Czas pokaże jak to wyjdzie.

Żurwie 1.1.jpg
Żurwie 2.2.jpg
Żurwie 3.2.jpg
Żurwie 4.2.jpg
Żurwie 5.2.jpg

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Luzik ale nie. Bo w miejscu gdzie będzie magazyn teraz będzie skład kruszyw i drugi żuraw. Jak skończę magazyn to wtedy podmienię wystrój segmentu.
Natomiast tutaj w wątku zapewne będę pokazywał jak magazyn będzie powstał ;)

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Oczywiście dobrze jest zrobić wszystko samemu. Ale czasami bez zastanowienia można skorzystać z gotowców :) Na zdjęciach przymiarki dodatków od ModArt. Znaki drogowe, skrajnia i wskaźniki kolejowe, stojak na płozy hamulcowe.
Dzięki Grzesiu @gemol :)

Dodatki 1.jpg
Dodatki 2.jpg
Dodatki 3.jpg
Dodatki 4.jpg
Dodatki 5.jpg
Dodatki 6.jpg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.249 301 15
Wszystko ślicznie, ale ten znak stop i latarnia w środku chodnika to takie typowo polskie rozwiązanie... pamiętam gdy byłem w przedszkolu i szliśmy pewnie do jakiegoś ogródka "jordanowskiego", zafascynowany urodą pewnej Karoliny, nie bacząc przesadnie co się dzieje przede mną, a mając pełne zaufanie do pracy inżynierów drogowych, przydzwoniłem łbem w taki znak. Podobno huk słychać było na przedzie kolumny...

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Ja tak zaliczyłem kiedyś rowerem znak przystanku autobusowego. Drugim razem ograniczenie prędkości do 50 mnie ograniczyło i kwieciście sobie z nim porozmawiałem a mój rower pojechał dalej :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 11
Buduję makietę 75