Taka ciekawostka. Wagon artyleryjski zapewne improwizowanego pociągu pancernego (ale jakiego ?) prawdopodobnie Korpusu (Legionu) Czechosłowackiego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Korpus_Czechos%C5%82owacki
Z opisu zamieszczonego na zdjęciu (prawdopodobnie w j. słowackim) wynika, że zrobiono je na stacji Olovjanna (?) (daleki wschód Rosji ???). Co ciekawe w sieci dostępne jest jeszcze jedno zdjęcie z tej stacji. Z opisu na nim wynika, że zostało zrobione 27 października 1918 r. i przedstawia wrak pociągu - jak dobrze odczytuję japońskiego (???). Czy oba zdjęcia mogą być powiązane jakimiś wydarzeniami na dalekim wschodzie Rosji w trakcie Wojny Domowej, na w/w stacji kolejowej, w których brał udział Legion Czechosłowacki i ich improwizowany pociąg pancerny (na obu zdjęciach są podobnie umundurowani żołnierze)?
Historia czechosłowackiego pociągu pancernego "Orlik" jest dość dobrze znana, ale czy ktoś ma może jakąś wiedzę co takiego mogło wydarzyć się na wspomnianej stacji Olovjana ??? Coś mi świta, że doszło tam do starć oddziałów Korpusu Czechosłowackiego (walczącego po stronie Białych), z oddziałami Bolszewików. Kiedyś przeglądałem w internecie strony jakiejś czeskiej (lub słowackiej) książki na temat Wojny Domowej w Rosji i udziału w niej naszych południowych sąsiadów i coś mi świta, że tam była wymieniona owa stacja kolejowa, niestety nie mogę odszukać strony internetowej gdzie były skany tej książki, pomimo wpisywania różnych fraz zarówno w języku czeskim jak i słowackim