• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
Może i tak. Ale jak na zdjęciu nie widać niczego, to chyba nie bardzo jest sens takie zdjęcie wstawiać na forum. Rozumiem, że takie archiwalne zdjęcia są często bardzo złej jakości, ale może jednak warto dokonywać jakiejś selekcji? Ale przede wszystkim zdjęcie wielkości znaczka pocztowego nawet, jeżeli oryginał był dobrej jakości, jest praktycznie zupełnie nieczytelne.

Reakcje
38 0 1
Muszę się z z tym zgodzić. Niestety nie ma to żadnej wartości.

Ale za to mam dla pana Kamo (i innych) pytanie.
Jak ten obszar wyglądał?

40 SK.jpg

pp_zdobycz_z_kwietnia_20.jpg

Pytam bo mam takie coś:
Pancerz prawie gotowy, tender też ale lokomotywa do poprawy
lokomotywa.jpg

Wagon gotowy:
wagon.jpg

Reakcje
38 0 1
To jest na pewno wieża typu Sormowskiego. Pytanie z jakiego pociągu. Jeżeli okaże się że to z Marszałka to spadnę z krzesła.
Tylko oczywiście widać jak mocno zdewastowana jest. Prawie nic oryginalnego nie zostało.

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
"Ale jak na zdjęciu nie widać niczego, to chyba nie bardzo jest sens takie zdjęcie wstawiać na forum". Niestety, panowie, nie mogę się z tym zgodzić- jest to informacja, że takie zdjęcie istnieje, tylko trzeba do oryginału dotrzeć, by była odpowiednia jakość!
Pancernik tak pisze: [Ale za to mam dla pana Kamo (i innych) pytanie. Jak ten obszar wyglądał?]. A zajrzałeś do publikacji: Maksym Kołomyjec "Sowieckie pociągi pancerne" vol.1, Warszawa 2006? Ciekawy ten model w 3 D, gratuluję.
Szwed 1987 napisał: [Zdjęcia P.P. Halerczyk z załogą lata 1918 - 20.]. Pociąg pancerny P.P. 4 "Hallerczyk" na stacji kolejowej w Hołobach wiosną 1919 r. Pozdrawiam K.....

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
jest to informacja, że takie zdjęcie istnieje, tylko trzeba do oryginału dotrzeć, by była odpowiednia jakość!
To chyba wypadałoby jeszcze napisać, gdzie tego oryginału szukać? Takie wrzutki "mam, ale nie pokażę, teraz się oblizujcie i szukajcie sobie sami" jest moim zdaniem mało eleganckie.

Reakcje
38 0 1
"Ale jak na zdjęciu nie widać niczego, to chyba nie bardzo jest sens takie zdjęcie wstawiać na forum". Niestety, panowie, nie mogę się z tym zgodzić- jest to informacja, że takie zdjęcie istnieje, tylko trzeba do oryginału dotrzeć, by była odpowiednia jakość!
Pancernik tak pisze: [Ale za to mam dla pana Kamo (i innych) pytanie. Jak ten obszar wyglądał?]. A zajrzałeś do publikacji: Maksym Kołomyjec "Sowieckie pociągi pancerne" vol.1, Warszawa 2006? Ciekawy ten model w 3 D, gratuluję.
Szwed 1987 napisał: [Zdjęcia P.P. Halerczyk z załogą lata 1918 - 20.]. Pociąg pancerny P.P. 4 "Hallerczyk" na stacji kolejowej w Hołobach wiosną 1919 r. Pozdrawiam K.....
Bardzo dziękuje. :)
Właśnie mam tą książkę, niestety fotografia na 5tej stronie nie odpowiada mi na pytanie. Nie wiem jak te blachy są ukształtowane, jaki (przybliżony) kąt mają, i co za nimi jest. Te pionowe wyglądają na to że ostawiają, ale czy to dlatego że są otwarte (jak by drzwi do lokomotywy) a może coś innego.

Reakcje
38 0 1
Niestety. Nawet w książce Kołomyjeca poświęconej pociągów w wojnie domowej nie ma tak naprawdę zdjęć wagonów i lokomotyw Sormowo.
Niestety wyprawa do archiwów w Moskwie nie jest mi po drodze. :)