• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Sebek 1974- postarałeś się- gratuluję. Ukazał się teraz numer czasopisma "Polska Zbrojna" Historia z cudowną okładką - śląski pociąg pancerny "Pieron" ("Kalina" to nazwa własna francuskiej armaty górskiej 65 mm w tym pociągu, a nie nazwa śląskiego pociągu pancernego!). Koloryzację zdjęcia wykonał Mikołaj Kaczmarek....

Załączniki

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
A ja bliżej spojrzałem na znaczki Poczty Polskiej z okazji bitwy pod Skoczowem w styczniu 1919 roku i co- oczywiście "byk" jak nie wiem co. Istniały trzy regularne pociągi pancerne o nazwie "Hallerczyk" ( 2 normalnotorowe- typu "krakowskiego" oraz typu "warszawskiego") i jeden szerokotorowy)- ten umieszczony na tym znaczku został zbudowany dopiero w czerwcu 1920 roku w Warszawie (typu "warszawskiego") a więc w styczniu 1919 roku fizycznie NIE ISTNIAŁ!

Załączniki

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Regularny pociąg pancerny P.P.4"Hallerczyk"(produkcji warsztatów krakowsko-nowosądeckich) istniał aż do jego zniszczenia w lipcu 1920 roku. w rejonie Równego. Załoga tej jednostki dotarła do Warszawy i obsadziła nowo zbudowaną tutaj jednostkę, nazywając ją ponownie"Hallerczyk"(typu "warszawskiego")....

Załączniki