Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Jedna z lokomotyw manewrowych w siedleckim Mostostalu (w chwili wykonywania zdjęć: Polimex-Mostostal SA).
Ciężko pracuje, pcha wagony z profilami hutniczymi, cynkiem w sztabach i cysterny z kwasami ze stacji Siedlce do zakładu a potem stalowe konstrukcje z powrotem.
Koledzy, zmienię nieco temat: które z używanych w Polsce lokomotyw manewrowych i przemysłowych mają zabudowane i wykorzystywane zdalne sterowanie radiowe? Zanim Bumar-Fablok nie splajtował, to miał w ofercie Stonkę bodaj o oznaczeniu 6Dg ze zdalnym sterowaniem. Czy inne lokomotywy mają zdalne sterowanie radiowe? Nie chodzi mi o zdalne sterowanie przewodowe, jak w Tamarach. Podejrzewam, że Gravity mogą mieć takie wyposażenie w standardzie.
Jeszcze nie przejrzałem całego watku i być moze sie powtarzam ale sterowane radiem lokomotywy maja Zakłady Koksownicze w Zdzieszowicach. Mają na stanie SM42. Na pewno sterowane radiem SM42 to nie 6Dg bo tym oznaczeniem określa sie SM42 1200 czyli wynalazki, kioski, papamobile czy jak tam to przekleństwo nazywaja.
[DOUBLEPOST=1432928926,1432928328][/DOUBLEPOST]
Dzięki za ciekawą informację, nigdy nie śledziłem losów tych maszyn. Wiedziałem tylko, że lokomotywom tego typu przydzielono oznaczenie serii SM32, ale ile ich w rzeczywistości było, nie sprawdzałem.
Lokomotywa z katowic na PKP to jeśli dobrze pamietam to 401Da 414. Natomiast kojarze na jakimś folderze Kolmexu z Targów Poznańskich było zdjęcie 401D lub Da w oznaczeniu SM31 001
Kędzierzyn Koźle 2015 03 28 SM42 2587 z Huty Łabędy z wagonami 94A dla TOZK
Huta Łabędy Gliwice 2015 04 10 TEM2 124 z Kopalni Piasku Kotlarnia prowadzi skład wagonów TOZK do naprawy. Ja w ten dzień pracowałem na wynalazku SM24 1211
I jeszcze niezbyt polska lokomotywa 66 601 FPL Gliwice Łabędy 2014 09 21