• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

tomlok

Użytkownik
Reakcje
78 2 1
wiem o co chciałem zapytać ;)
A to przepraszam :) Myślałem, że się pomyliłeś ze względu na omawiany tu słup
drewniany, który z racji swej nazwy oczywiście jest z drewna.;)
Co do betoniaka to do tej pory nie wiem z czego jest wykonany. Zachowuje się jak
sztywny plastik, albo coś podobnego. Materiał nie jest istotny bo słupy są świetnie
wykonane i zwaloryzowane. :)

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
A to przepraszam :) Myślałem, że się pomyliłeś ze względu na omawiany tu słup
drewniany, który z racji swej nazwy oczywiście jest z drewna.;)
Co do betoniaka to do tej pory nie wiem z czego jest wykonany. Zachowuje się jak
sztywny plastik, albo coś podobnego. Materiał nie jest istotny bo słupy są świetnie
wykonane i zwaloryzowane. :)
Zainteresowałem się ofertą OMKIA i stąd moje pytanie, zależy mi głównie na uzyskaniu informacji o łamliwości materiału. Wcześniej wykorzystywałem słupy betonowe wycięte laserem z tektury i nasączone glutem - to rozwiązanie okazało się mało trwałe - wystarczyło zahaczyć rękawem i po słupie :(

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak każdy element modelarski tego typu niezależnie od firmy. Moje betoniaki zakupione u w/w firmy,
mają się dobrze pomimo kilkukrotnego zwadzenia łokciem. Przechyliły się u podstawy w miejscu
mocowania. Wystarczyło tylko na nowo osadzić w otworze i jest prosto.;)
Nie każdy element modelarski tego typu tak się zachowuje!, z słupami plastykowymi czy metalowymi nie ma tego problemu - wykrzywi się, a się nie złamie.

Fakt faktem dużo zależy od sztywności osadzenia - te osadzone w styropianie się wyginają (na poniższym foto przykład z mojej makiety :D ) jednak te wklejone na sztywno w drewno poddają sią szybciej dlatego zależy mi na ustaleniu materiału z jakiego są wykonane jeśli tektura to sie na nie nie zdecyduje wezmę peronowe z rurek mosiężnych

patryk70

Aktywny użytkownik
Reakcje
120 0 0
Nie każdy element modelarski tego typu tak się zachowuje!, z słupami plastykowymi czy metalowymi nie ma tego problemu - wykrzywi się, a się nie złamie.
Fakt faktem dużo zależy od sztywności osadzenia - te osadzone w styropianie się wyginają (na poniższym foto przykład z mojej makiety :D ) jednak te wklejone na sztywno w drewno poddają sią szybciej dlatego zależy mi na ustaleniu materiału z jakiego są wykonane jeśli tektura to sie na nie nie zdecyduje wezmę peronowe z rurek mosiężnych
Też posiadam betoniaki marki Omkia. Myślę, że to plastik, albo bardzo fachowo zaimpregnowany kilkuwarstwowy karton.:)

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.924 47 1
2012-06-30-189.jpg
2012-06-30-186.jpg
2012-06-30-206.jpg
Heloł :). A ja dziś po raz pierwszy z oświetleniem sodowym, a przy okazji to jeszcze raz to samo ale z innymi lokusiami czyli OMKIA PANY ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.989 72 5
Michał, jakbyś tak machnął tło industrialne, albo miejskie, to na prawdę nie będzie można rozróżnić, czy to real, czy makieta....Demotywatorze Ty :p ;)
(y)

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.924 47 1
Dzięki wielkie! Już nie mogę się doczekać urlopu - mam zamiar ruszyć z segmentem 6 i 6A i dopiero wtedy wzajemny układ lokomotywowni względem stacji towarowej będzie prawdziwy (teraz są przesunięte względem siebie o prawie metr). Po takich miłych zachętach z Waszej strony wyrastają mi skrzydła.:) Muszę też się szykować do kolejnych zamówień od OMKA ;).

patryk70

Aktywny użytkownik
Reakcje
120 0 0
Ostatnio u naszych sąsiadów za Odry i Nysy powstała firma Schlesien Modelle.
Która postawiła sobie za cel, promowanie Polskich firm oraz pokazanie swoim
rodakom, że Polacy potrafią zawojować swymi produktami tamtejszy rynek.
Udowadniając tym samym fakt o doskonałej jakości wytwarzanych modeli. :)
W grupie szczęśliwców znajduje się OMKIA oraz Kluba.