Jako, że w
temacie z nowościami nie chciałem wrzucać wszystkich zdjęć. Tutaj reszta fotek ostatniego setu wagonów EN Jan Kiepura produkcji Pi.R.A.T.A.
Miła ciekawostka: ostrzeżenie po polsku, że to nie zabawka dla dzieci
Podwozie. Wózki wydają się lepiej wykonane niż w poprzednim zestawie, tj. sprawiają wrażenie odlewanych, a nie drukowanych. Wyposażenie podwozia natomiast wygląda na druk. Zresztą niskiej jakości.
We wnętrzu restauracyjnego (DB) widać wyposażenie, niestety również wygląda na druk podobnie niskiej jakości, jak wyposażenie podwozia.
Podobnie z wnętrzem sliperetki. Tutaj chociaż kratka na bagaż z blachy trawionej, a reszta wygląda na wspomniany wydruk. Jest pozytywna rzecz względem poprzedniego setu - składany schodek pod drzwiami jest już pomalowany.
Oznakowanie wagonu Bdhmnu - identyczne jak w zestawie ACME 55054 w skali H0.
Oznakowanie wagonu WRkmz 858 - identyczne jak w zestawie ACME 55054 w skali H0. Co ciekawe, ten wagon nie miał również w H0 naniesionego "DB".
Pierwsza strona: sliperetka z oknami od toalet, a restaracyjny bez okien na wysokości zaplecza.
Zmiana strony - sliperetka bez okien w toaletach (korytarz) wagon restauracyjny ma okna na całej długości.
Dachy.
Nie zrobiłem zdjęć ścian czołowych, ale wyglądają prawie tak samo, jak w H0. Różnica jest tylko w oznaczeniach (niewielka), a data rewizji pewnie identyczna jak w wersji H0. Rewizja zresztą zrobiona w Pesie. Dotyczy to oczywiście sliperetki, bo na restauracyjnych brak oznaczeń na czołach.
Jest postęp względem poprzedniego setu, ale do jakości kuszetek L.S. Models z tego pociągu jeszcze brakuje. W każdym razie - koniec! Więcej wagonów do tego pociągu mi nie potrzeba. Jak tylko będę miał okazję, to strzelę zdjęcie całego, 6-wagonowego składu w tych barwach.