• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Poligon doświadczalny/ ośla łączka/ przyszły plac zabaw ...

OP
OP
Harry Potter
Reakcje
2.738 78 12
Dobra, nakładka vel zbocze z tunelem się robi...Standardowo, styropian z odzysku, oraz mieszanka szpachli z wikolem ( fotka poglądowa ponizej)...
IMG_20241013_202637769~2.jpg
IMG_20241015_113805253~2.jpg
IMG_20241015_113952975~2.jpg

Przyznać muszę, że co do faktury wyglada fajniej jak na akrylu, więc jakaś surowa skała będzie lepiej wygladać i mniej trzeba będzie się nacertolić z nią...
Dla jasności, część tego będzie chlapnięta farbą akrylową ( tu się zastanawiam nad rodzajem górotworu... iść w piaskowce czy granity), mur oporowy ( raczej lany beton) i zarośla ( myślałem o piance morskiej z Woodland Scenics)... To tak w ramach kronikarskiego obowiazku i wolnych przemyśleń nad poranną kawą...

Pozdr,...

ps. wikol i szpachlę kupiłem akurat w C.

OP
OP
Harry Potter
Reakcje
2.738 78 12
Masa z wikolem wygląda fajnie. Jednak góra to tu powinna być bardziej lita jak piaskowiec ;) Ja ostatnio murowałem mur u siebie z produktu od HEKI czy NOCHA :)
https://forum.modelarstwo.info/threads/makieta-półka-dookoła-garażu-dla-torów-h0-tt-i-n.59685/page-5
Szymon, generalnie większość zbocza będzie "na od...ol" potraktowana Woodlandem ( zarośla), mur oporowy będzie w technologii lanego betonu ( coś jak na warszawskiej linii średnicowej lub zbliżone do muru z przyporami), no i pewnie ten tor wyciagowy zostanie.przerobiony na jakąś ładownie...
Ale najpierw zbocze musi doschnać, a ja odbębnić nockę ( + pewnie nadgodziny bo dla świętego spokoju się zapisałem - zwyczajnie nie ma komu jeździć i jest ciśnienie od przełożonych)...

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter
Reakcje
2.738 78 12
...coś tam mimo "zap...u" w robocie staram się robić.dla podratowania psychiki. Choć w robocie kolej i po godzinach kolej, to chyba..., dobra...
Góry wstępnie zronione, brakuje tylko jednego wzgórza osłaniającego wlot do tunelu od strony ściany...
Wyglada to narazie, jak wyglada...
IMG_20241021_215950609~2.jpg
IMG_20241021_220023273~2.jpg

Spokojnosci, ja tymczasem kładę się, bo rano znów za nastawnik...

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.738 78 12
Coś tam do przodu, po baaardzo małemu posuwa się na przód...
IMG_20241031_164125412~2.jpg
...poziom gruntu w międzytorzu zrobiony z wykorzystaniem szpachli do drewna na bazie żywic akrylowych ( za opisem produktu) nabytej w "tym niebieskim markecie na C."... Znów zrobili rebranding, więc weź znów czytaj te "specyfikacje"...
Generalnie, w odbiorze złe to nie jest, zobaczymy jak zaschnie i będzie się na tym sadzić zielsko.... Są wersje w różnym wybarwieniu ( drewna)...
IMG_20241031_164408602~2.jpg
...
IMG_20241101_232947560~2.jpg

Pagórek chlapnięty podkładem z farby akrylowej ( ze sklepu dla plastyków)...
Po.wyschnięciu brąz do poprawki... Wyszedł zbyt czekoladowy.
Poza tym z.mocno.przesianej mieszanki bentonitu, czegoś tam jeszcze ( ogólnie żwirki dla kota w różnawych kolorach - funkiel nówki, nieużywane) i kilku szczypt fugi do glazury powstało coś majacego imitować zbieraninę materiałów sypkich jakie transportuje się w węglarkach rozsypaną.w torze przy ładowni...
Powierzchnia ładowni utwardzona "płytami budowlanymi" z jakich robi się drogi tymczasowe ...
Teraz niech to schnie...

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.738 78 12
Ogólnie prace się toczą, ale efekty są jak narazie symboliczne...
Ogólnie szpachla jako taka ( wspomniana we wcześniejszym wpisie) może być. Faktem jest, że położyłem odrazu dość grubą warstwę, co jednak spowodowało spękania struktury ( kurczliwość materiału ze względu na wysychanie powierzchni)...
Po doszpachlowaniu pęknięć i posianiu trawy będzie OK - klej dodatkowo zespoi materiał.
Poza tym powstał portal wjazdowy do tunelu ( spienione pcv plus trochę żłobienia).
Wklejony...
IMG_20241106_144735734.jpg

...i pomalowany...
IMG_20241106_192236236.jpg

Jak widać czeka go jeszcze powtórka z malowania ( białe plamy) i dopiero
"fugowanie"...

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.738 78 12
Przyjdzie wash, przyjdą trawy i krzaki, wiele niedociągnięć zniknie :)
...o to to...:cool:
Choć jedna rzecz nie zniknie... Trochę źle osadziłem portal... o jakieś 3 milimetry za wysoko, co dobrze widać na zdjęciu z Twindexem...
Ale powiedzmy, że tego tak nie widać...;)
Pozdr,..

Ostatnio edytowane: