• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Poligon doświadczalny/ ośla łączka/ przyszły plac zabaw ...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
Panowie, napiszę wprost...
Jak u licha poustawiać CVki przy programowaniu dekodera??
Niby teoretycznie wartości są prawidlowe: cv1-adres inny niż 3, bo już mam loka pod tym adresem;
cv2-minimalna prędkość, wiem, że najlepiej 0... chyba że się myle...
cv3- przyśpieszenie dałem na 10, choć może być mniej...
cv4- hamowanie też 10, choć może być mniej...
cv5- Vmax -255
cv6 V średnia dałem na 126 ( wartość połowiczna)

Z tego co się orientuje to reszty niema co tykać...
Po ustawieniu cvek i potencjalnym ustawieniu funkcji ( na F0 dałem tylko światła, choć jak z pc5, to muszę to ogarnąć) wciskam "dispatch" celem wysłania ustawień do dekodera...
W efekcie lok niereaguje, a ze światłami czołowymi też jest jakoś dziwnie, bo mam tylko dolne.reflektory.
Lok to Vectron Laude z HobbyTraina...

Dzięki za podpowiedz...

Pozdr,...

ps. operacja wykonywana na.torze.do programowania..., dekoder zimo.

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
Zapewne w tym Laude coś gdzieś złapałem łapą i musiałem sam sobie usterkę zrobić...
Jeszcze Vectrona PKPC ogarnę i chwilowo starczy ... Dodatkowo dwie lokomotywy kwalifikują się na "P4" ( BR101 z Fl. i ES64U4 Euro 2012 UA z H.T.), bo syfu nałapały...
Najciekawiej będzie finalnie z BR101 i Twindexami z Trixa... Tu docelowo 4 dekodery muszę dokupić, ale to za jakiś czas...

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
Szanowni..., mam zagwostkę...
Zasadziłem dekoder do Fleischmannowskiego Vectrona PKPCargo i jedynie mogę sobie włączyć lub wyłączyć światła w jednej kabinie.
Poza tym czy te przełączniki hebelkowe mają jakiś wplyw na dcc ( jakoś ścieżki na płytce mi się zaczynają mienić.w oczach)??

CVki teoretycznie są OK (od 1 do 6)... Reszta w porównaniu do reszty loków też...

Podziękował i pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
...finalnie Vectron z dekoderem trafiły do sprzedawcy, bo jakieś jaja wyszły...
Ale, że niesamym DCC człowiek żyje, to przy kawie machnąłem testowo kawałek wzgórza na zielono...
Materiał i efekt ( wg mnie całkiem nieźle to wygląda, nawet łączenie części ruchomej nie rzuca się tak.w oczy...).
IMG_20250111_152139998_HDR~2.jpg ...
IMG_20250111_151429002_HDR~2.jpg

Reszta działań.jutro jak odeśpię nockę na 31WEba...

Pozdr,...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.595 30 1
Jak u licha poustawiać CVki przy programowaniu dekodera??
Niby teoretycznie wartości są prawidlowe: cv1-adres inny niż 3, bo już mam loka pod tym adresem;
cv2-minimalna prędkość, wiem, że najlepiej 0... chyba że się myle...
cv3- przyśpieszenie dałem na 10, choć może być mniej...
cv4- hamowanie też 10, choć może być mniej...
cv5- Vmax -255
cv6 V średnia dałem na 126 ( wartość połowiczna)
CV1-ok
CV2-1 bo minimalny krok prędkości to pierwszy, nie zerowy.
CV3-jak Ci pasuje
CV4-jak Ci pasuje
CV5-jak Ci pasuje, choć powinien być wyskalowany do prędkości oryginału, a 255 maksymalny, to prawie na pewno za dużo.
CV6-powinna być 1/3 wartości ustawionej w CV5. (przy CV5=255 CV6=85, przy CV5=150 CV6=50.
W ZIMO np. ustawienie CV6=0 powoduje automatyczne dostosowanie prędkości średniej do ustawień w CV5.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.049 144 0
CV5-jak Ci pasuje, choć powinien być wyskalowany do prędkości oryginału, a 255 maksymalny, to prawie na pewno za dużo.
Jeszcze się nie spotkałem, żeby to CV było ustawione w modelu fabrycznym na realną prędkość.
Zawsze trzeba samemu, bo nawet ten sam model z rożnej serii produkcyjnej może jeździć inaczej (szybciej/wolniej) a już rzadko kiedy z realistyczną prędkością.

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
CV1-ok
CV2-1 bo minimalny krok prędkości to pierwszy, nie zerowy.
CV3-jak Ci pasuje
CV4-jak Ci pasuje
CV6-powinna być 1/3 wartości ustawionej w CV5. (przy CV5=255 CV6=85, przy CV5=150 CV6=50.
W ZIMO np. ustawienie CV6=0 powoduje automatyczne dostosowanie prędkości średniej do ustawień w CV5.
Podziękował:D

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
Dobra, pomału do przodu...
Zastosowane trawa z Noch'a, krzaki z WoodlandaScenica... IMG_20250111_152139998_HDR~2.jpg IMG_20250112_212306490~2.jpg ...,
Nocha fotki brak, a numeru nie pamiętam, ale był wcześniej.stosowany...
Efekt...
IMG_20250113_195121784~2.jpg

IMG_20250113_195140904~3.jpg ...
IMG_20250113_195204931~2.jpg ...

Jeszcze parę poprawek i dosadzeń i lece z kolejnymi segmentami...

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
...pomału do przodu, choć.prędkość nie powala...
Rzut ogólny...
IMG_20250117_002428766_HDR~2.jpg

...
IMG_20250117_002537314_HDR~2.jpg

...
IMG_20250117_002515204~2.jpg

No i lekka rozkmina:
1) na zboczu chyba muszę.coś zielonego dodać, bo z lekka łysawo...??:niepewny:
2) te pikowskie kontenery i ten furgon..., czy to się.nadaje do zastosowania i w jakim układzie, żeby nie zagracić ładowni
3) trochę starałem się zrobić lekką patyne na zboczu.i wydaje się być ok, ale czy aby napewno...
4) zagospodarowanie tego angielskiego trawnika... raczej jakieś płaskie zarośla czy kępy traw...:niepewny:

Pozdr,...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.752 52 5
Krzaki są mega.
A na placu może raczej jakieś kruszywo, albo jakieś szpule i skrzynie pod plandeką?
Co do auta, to się nie wypowiem, bo nie wiem, w jakim klimacie ma być makieta....europejskim, czy amerykańskim ?
Wóz jest amerykański....i taki kolorowy....chyba jednak nie :)

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.249 301 15
Mówisz o tym wielkim szarym? Zdecydowanie! Ja bym tam nawalił świerków, w tym pozwalanych pni, jakiegoś runa, krzewów.
1737102355541.png

Na tej skale po prawej dałbym wyrastające ze zbocza jakieś subtelne krzewy i drzewka. Dodałbym zielone porosty w miejscu spływu wody opadowej i ogólnie bym jeszcze zwaloryzował tę skałę beżami i czernią.
1737102108546.png

Trawnik - przede wszystkim dodałbym wyschnięte kępy + drobne liście, jakiś krzew na granicy trawy / placu
Kontenery - moim zdaniem psują fajny wyjazd z tunelu - dałbym raczej jakieś drewno w balach i ładowarkę do drewna+ pojazd dłużycę.

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
Dzięki Panowie za pomysły...

Kris, faktycznie ten amerykaniec trochę rozpirza to wszystko swą pstrokacizną - przed chyba 30 laty go skądś tam dostałem na początku swojej zabawy w Nce....
Misek, w sumie też jakieś rozwiązanie...:niepewny:
Astro, z tym wielkim szarym pomysł świetny, tylko zapomniałem cholera dopisać, że ta część jest zdejmowalna w razie problemów z taborem i poniekąd stanowi uchwyt za który się to wszystko da podnieść... Ale z tymi kłodami i ogólnie większym zazielenieniem tego ( miałem lekkie wątpliwości czy nie przesadze z ilością) pomysł całkiem całkiem... A z beżami i czernią będe musiał.zeobić poprawkę w takim razie...:niepewny:

Dzięki raz jeszcze za sugestie...

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.006 33 0
@Harry Potter na tym betonowym zboczu zrób niską trawkę pomieszaną z posypką w kolorze trocin i zrób kikuty ściętych drzew i jakieś pozostałości po drzewach. Będziesz mógł dalej tam mieć uchwyt do ściągania.... jednakże moja skarpa w garażu też jest ściągana.....w razie problemu...I ma zielenine
20241118_183436.jpg
Tak czy siak ten duży szary placek trzeba zlikwidować:)

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
...chwilowo siły przerzucone na segment obok...dosiane placki " trawy leśnej" pod drzewka ( niestety doszło do defektu zasadniczej sadzarki z muchołapki*).
Powstał nowy portal tunelu i wstępnie został on obsadzony zielonym ( krzaki z Woodlanda, te co pare postów wyżej było zdjęcie opakowania)... Warstwa druga pójdzie jak to oczywiscie wyschnie na klej w spreju... Dotychczasowy efekt...
IMG_20250120_155432402~2.jpg
IMG_20250120_155404898~2.jpg
IMG_20250123_112812906~2.jpg

Poza tym, jeszcze obsadzony jest kawałek zbocza poza kadrem, ale to takie tam...

Pozdr,...

*) w zwiazku z padnięciem muchłapki chyba będzie trzeba pobawić się lutownicą i zrobic sprzęt na bazie kaskady Viellarda:niepewny: