• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Poligon doświadczalny/ ośla łączka/ przyszły plac zabaw ...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 78 12
No to ja chyba miałem szczęście. Zamówione rozjazdy ręczne i flexy w poniedziałek, przyszły w czwartek. No ale na stronie przy produktach pisało ile jest na stanie więc mieli od ręki.
...kiedyś potrafili podzielić zamówienie i jak coś miało długi okres oczekiwania na dostawę, to dosyłali później... W transporcie było podwozie z Rokuhana (shorty), więc pewnie o to chodziło..., a z oszczędności przysłali wszystko razem...

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 78 12
Jak w większości przypadków, temat nie umarł, zmieniło mu się kontinuum czasoprzestrzenne...
Układ torów odstawczych w końcu ułożony.
Teraz zejście pod powierzchnię i kablologia...
IMG_20240607_221005602~2.jpg

Wymiary dla przypomnienia: 2 x 0,25 m

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 78 12
Cóż..., wpis z kategorii " to jeszcze żyje...".
Pierwotny pulpit okazał się totalną klapą z racji zastosowania łączników impulsowych niebędących do tego typu zastosowań zaprojektowanych ( bo były dużo węższe).
W efekcie tego trzeba było temat zacząć od nowa... Dodatkowo zostanie wlutowane dodatkowe złącze DSub25 ( wiązka będzie puszczona.pod modułami i dopinany będzie do tego pulpit)...
Jeszcze z anglikiem będzie trzeba pokombinować ( napęd z Trixowskiego na Conrady muszę przerobić).
Jak na razie wygląda ten bajzel jak w załaczeniu...
IMG_20240716_223845581~2.jpg
( tu w trakcie przekładki...)

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 78 12
...słuchajcie, odwaliło mi przy porannej kawie i teraz mam zgryza...
Z czego możnaby było zrobić rynny do tego budynku?
Zasadniczo, ma to być hala magazynowa do grupy postojowej / " zaplecza technicznego".
Dach ogólnie ma być "papiany", żadna blacha...
IMG_20240801_184917826~2.jpg

Ogólnie będzie na to szła warstwa farby akrylowej...
Dzięki z góry...

Pozdr,...

ps. większy zgryz tyczy się rynien przy krawędzi dachu, spustowe jakiś pomysł ogólnie mam...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 78 12
...dobra, wyszło jak wyszło, rynny może dorobię jak znajdę sensowny materiał - wszystko poprostu przeskalowane do granic możliwości albo i bardziej...
Geometria dachu może "trochę" odbiegać od norm..., cóż może zrobi się następny, a ten zostanie jako rudera...
IMG_20240803_203048911_HDR~2.jpg ...
IMG_20240803_203111432_HDR~2.jpg ...

Pozdr,...

ps. może jeszcze dorobi się wywietrzniki, ale to już muszę się zorientowac w temacie żeby resztki przyzwojtości to trzymało...

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.861 33 0
@Harry Potter, ja bym do rynny użył tego co mam pod ręką... zwykłą folię "ameliniową" z czekoladki lub taką od żony jaką ma do pieczenia. Łatwiej to wygiąć na rurce, ale łatwo też uszkodzić. Można kroić ostrą żyletką ;)

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 78 12
...jak tu się niezajeżyć... ze trzy miesiące zmarnowane, zamiast zastosować "gotowce" latajace po internetach...
Jeden problem z głowy - trixowski anglik już z działającymi napędami... Można iść dalej z robotami...
IMG_20240810_201722239~2.jpg IMG_20240810_201649374~2.jpg ...
Zastosowane szprycha z rowerowego koła, złączki instalacyjne, drut stalowy 0,6mm...

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 78 12
...z kronikarskiego obowiązku...
-pulpit polutowany, niestety zabrakło mi miejsca na kilka sygnałów na wtyczce ( Dsub25) więc trzeba było kombinować z diodami ( 1N4007)- powinno zadziałać.
Po załączeniu 16VAC rozjazdy na tym segmencie daly znać, że żyją...
Przekaźniki załączajace poszczególne tory niegadają..., diagnostyka może jutro po pracy...
Reszty segmentów jeszcze niepodłączałem z braku czasu - powinienem się szykować do roboty...:ostrozny:
Takie tam poglądowe na mój bajzelek..., tak, niestety jeszcze kable nie są poukładane jak trzeba...
IMG_20240822_213726598.jpg ...
IMG_20240822_213713919~2.jpg ...

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 78 12
...z kronikarskiej powinności...
Obwody trakcyjne zrobione. Skoro mam tak czy siak w.najbliższych miesiącach przechodzić na cyfrę ( w końcu ) to wywaliłem przekaźniki od zasilania poszczególnych torów - dzięki temu zwolniły się piny na wtyczce w pulpicie...
Jeszcze tylko sterowanie rozjazdami uporządkować i można się brać za teren i przy okazji lekką przeróbkę wyjazdu ze stacji - wstawienie anglika zamiast zwykłego rozjazdu ( wyjazd na dostawiane moduły - opcja rozwinięcia układu torowego)...
IMG_20240830_201028448~3.jpg

Pozdr,....

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 78 12
..."mordernizacji"* ciąg dalszy...
Głowica wyjazdowa stacji po demol...przeróbce, segment wyjazdowy z tunelem poprowadzonym ( docelowo) za szafą w transformacji... Tu dojdzie tor wyciagowy / ładownia... Naroża segmentów w miejscu, gdzie będzie wzgórze wycięte ze sklejki 4'ki i wklejone ( częściowo)... To tyle z kronikarskiego obowiązku...
IMG_20241002_140746671~2.jpg
IMG_20241002_140731024~2.jpg

( tunel lezy obok torów - zdejmowany do celów konserwacyjno "ratunkowych" jak coś wylezie z toru...)

Pozdr,...

*) krzyżówka mordowania się ( z tematem, ...) i modernizacji...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 78 12
...elektyka prawie gotowa, został do zamontowania napęd rozjazdu łukowego i jego sterowanie. Po tym fakcie będzie można ruszyć z częścią "artystyczną...
Zdjęcie bez stelaża pod górę w której "wydrążono" tunele i ze stelażem...
IMG_20241009_214655407~2.jpg
IMG_20241009_214734862~2.jpg

To tyle na chwilę obecną...

Pozdr,...

ps. wszystko robione już pod.DCC które niebawem tu zapanuje...