Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
To były najprostsze, najtańsze przyciski impulsowe ze sklepu elektronicznego... Kupiłem tego paręnaście sztuk i zabudowałem parę lat temu, więc niestety chwilowo nie pomogę ( chyba, że znajdę coś, co pomoże w odpowiedzi na pytanie).
To były najprostsze, najtańsze przyciski impulsowe ze sklepu elektronicznego... Kupiłem tego paręnaście sztuk i zabudowałem parę lat temu, więc niestety chwilowo nie pomogę ( chyba, że znajdę coś, co pomoże w odpowiedzi na pytanie).
...cóż..., data ostatniego wpisu trochę mnie zaskoczyła - zasuwa ten czas.
Przez ten czas wizja mi się lekko zmieniła...
Ten moduł będzie zdeka mieszanką Flesia i Kato z opcją wjazdu na /zjazdu z potencjalnych dodatkowych modułów (ok 4,5-5,5 mb z uwzględnieniem przejazdu "w tunelu" za szafą), które już będą na Kato ( coś na modłę Ttrack'a) oraz zjazdem w tory postojowe - stacja z trzema torami ogólnie okazała się za ciasna - brak miejsca na dodatkowy tabor.
Po zaoraniu i zeszlifowaniu powierzchni pod tory wygląda to tak...
...
...
...na dolnym zdjęciu brak jeszcze toru prowadzącego ze stacji na "dużą pętle" jaka będzie dodatkowo po podpięciu przyszłych modułów - muszę dokupić rozjazd krzyżowy podwójny ...znaczy się anglika
Pozdr,...
ps. wstyd przyznać, ale brat zapowiedział nalot po trasie z Białegostoku do Wrocławia i zrobił reklamę swemu Juniorowi ( lat 3), że wujek ma makietę i pewnie puści jakiś pociąg... Trochę by była wiocha jakby nic niepojechało...
ps. wstyd przyznać, ale brat zapowiedział nalot po trasie z Białegostoku do Wrocławia i zrobił reklamę swemu Juniorowi ( lat 3), że wujek ma makietę i pewnie puści jakiś pociąg... Trochę by była wiocha jakby nic niepojechało
...cóż..., lekka wiocha wyszła, bo zapomniałem sprawdzić czy po dwóch latach coś będzie w stanie pojechać po torach które zarosły syfem, a IPA niedał rady... honor poratowała HGe 4/4 w 0m...
A poza tym prace drgnęły...
...układ torowy po pomalowaniu akrylami...
...ze wstępnie machniętymi pagórkami ( jeszcze mokry wikol)...
Także tak, z kronikarskiej powinności...
Rozpuszczalnik ekstrakcyjny, benzyna ekstrakcyjna... Niektóre firmy nie używają tej nazwy bo się "boją" akcyzy od słowa "benzyna".
Polecam do czyszczenia tworzyw i różnych powierzchni (malowanych proszkowo). Ładnie schodzą tłuszcze, idealnie czyści z wszelkiego rodzaju klei z butelek (etykiety). Czyści tesztki klejów po taśmach (brązowych, przezroczystych, itp.). Lepsza od acetonu w wielu przypadkach.
Rozpuszczalnik ekstrakcyjny, benzyna ekstrakcyjna... Niektóre firmy nie używają tej nazwy bo się "boją" akcyzy od słowa "benzyna".
Polecam do czyszczenia tworzyw i różnych powierzchni (malowanych proszkowo). Ładnie schodzą tłuszcze, idealnie czyści z wszelkiego rodzaju klei z butelek (etykiety). Czyści tesztki klejów po taśmach (brązowych, przezroczystych, itp.). Lepsza od acetonu w wielu przypadkach.
Trzeba tylko uważać bo ma intensywny zapach i nie przesadzać z ilością. Szybko paruje (może nie tak szybko jak aceton). Dobrze jest mieć dobrą wentylacje.
Trzeba tylko uważać bo ma intensywny zapach i nie przesadzać z ilością. Szybko paruje (może nie tak szybko jak aceton). Dobrze jest mieć dobrą wentylacje.
Tak z kronikarskiego pitolenia...
Elektryka ogarnięta ( docelowo już pod DCC, więc bez nadmiernej ilości sekcji zasilania), rozjazdy działają ( muszę je poopisywać i skorygować podłączenie przycisków - ale po podpięciu zasilania jest ok, kontrola rozjazdów wpięta w wago z myślą o uzależnieniu semaforów( raczej świetlnych) - do tego jeszcze daleko), zwarć w torach niestwierdzono...
Na rzucie ogólnym widać zarys grupy postojowej ( te dwa rozjazdy z fleksami)....
Pozdr,...
ps. w fazie gdybologii stosowanej jest odbicie na dodatkowe moduły "mobilne"...
Wyjazd ze stacji będzie po "angliku" z odbiciem w prawo...
Rzeźby ciag.dalszy..., zaczyna się kształtować grupa postojowa... Na święta w wersji "byle by coś mozna.było wepchnąć"...
Dokupić muszę jeszcze ze trzy rozjazdy i anglika do docelowego układu...
Na.chwilę obecną tory elektrycznie podpięte, pozostaje jeszcze sterowanie.napędów do rozjazdów. Z napędami też będzie ciekawie, bo pod rozjazdami ciasno będzie...
...
Dzisiejszy zakres prac, to kawałek z gołym korkiem...
Takie tam znów kronikarskie...
Trochę mi odbiło i sam chyba sobie robię pod górkę i po piachu...
W ramach głowicy rozjazdowej nastawianie przebiegu (manewrowego) odbywać się będzie jednym przyciskiem na przebieg.
Do tego celu zastosowane będą przekaźniki ( relpol w podstawce na euroszynę, w razie defektu wymiana zajmuje dosłownie chwilę) z cewką na 24Vdc - tu będzie dodatkowo mostek z kondensatorem, co dodatkowo podbije napięcie do 22-24Vdc, a zasilanie z obwodu rozjazdowego 16Vac.
Z racji lokalizacji grupy postojowej , konieczne było zrobienie wiązki przewodów do sterowania odrębnym pulpitem - finalnie zalutowane zostało 25 żył ( takie złącze wyszperałem złącze w szpargałach) wyprutych ze skrętki - przewód linkowy, coś koło 0,25mm². Może na początku wydawać się za dużo, ale jak coś, to mam rezerwę pod sygnalizację nastawienia rozjazdów.
Finalnie, roboty wyszły mi jak w PKP PLK, czyli totalnie w plecy, ale czasem trzeba się zwyczajnie poopierniczać od czasu do czasu...
Niestety, ale będę musiał dokupić przyciski impulsowe, bo została mi tylko jedna sztuka, co powoduje dodatkowe opóźnienia
...
pajęczyna - dodatkowo założone są już napędy...
...
ostatnia sztuka na magazynie...
Przyciski znalezione, tylko jeszcze zamówić... Poza tym, coś tam pomału grzebie. Finalnie sterowanie rozjazdami będzie indywidualne ( 2 przyciski na rozjazd) - 16 sygnałów, do tego 5 sygnałów sterujących przekaźnikami załączającymi zasilanie w poszczególnych torach - obwód 24Vdc (zostają 2 rezerwy). Czy jakoś uzależnie podanie napięcia na tor od przebiegu - jeszcze nie.myślałem nad tym, ale wydaje mi się to nadmiernym kombinowaniem...
Narazie pajęczynka coraz gęstsza...
Pozdr i lepszego 2024 niż obecny 2023...
ps. układ zasilania przekaźników najprostszy z możliwych - mostek Gretz'a z kondensatorem ( na multimetrze wyszło mi około 25Vdc).