• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Plany segmentowej makiety w skali H0 1:87

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
110 części! :O Dziś podliczę koszty makiety, jutro rano decyzja, czy robimy 430 na 230 czy mniejszą...
A potem będzie płacz i zgrzytanie zębów.
Chłopaki...nie wiem, ile macie lat, ale zacznijcie sobie od dioramy 50x50cm...poćwiczcie techniki, później druga diorama.
Jak będziecie pewni, że sobie poradzicie z makietą, wtedy ją zaprojektujcie od nowa i róbcie POWOLI..... :rolleyes:
Święte słowa....
A nawet jak nie chcecie robić tzw. wprawek w postaci dioramek, tylko od razu makietę, to róbcie to JESZCZE WOLNIEJ niż POWOLI.
Szybkość to jest wskazana przy łapaniu pcheł (jak mówił klasyk).
My budujemy makietę już 7 lat i jeszcze nie skończyliśmy a ma "tylko" 2,60 x 1,70m.

OP
OP
MKSamuel
Reakcje
0 0 0
Nie będziemy się spieszyć, bo wiemy że pośpiech nas do niczego nie doprowadzi, może tylko do katastrofy. :) Ale jeżeli chodzi o skrzynki (moduły) z czego je zrobić? Myślałem nad płytą OSB, lub MDF. A Jako podstawę, myślałem nad koziołkami. I dać je na łączeniach modułów. I też pytam o jedną rzecz, jak łączyć moduły? Pozdrawiam

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
My mamy na kobyłkach (2 sztuki), ale na jednym blacie łączonym z kilku kawałków ze wzmocnieniami od spodu.
... Ale jeżeli chodzi o skrzynki (moduły) z czego je zrobić? Myślałem nad płytą OSB, lub MDF. A Jako podstawę, myślałem nad koziołkami. I dać je na łączeniach modułów. I też pytam o jedną rzecz, jak łączyć moduły?
I tu Cię mam robaczku;) Wyszło szydło z worka. Nie czytałeś i nawet nie pofatygowałeś się żeby poszukać:p Ja w 2 minuty znalazłem kilka tematów o budowie skrzynek i dlatego nie pomogę. Sorry, takie jest moje zdanie:);)
To jest temat rzeka. Poszukaj i poczytaj, a żarówka pomysłowego Dobromira (jeśli wiesz o co chodzi) sama się zapali:)

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Szuter:
Jak już,to ten brązowy.
Kępki:
Zrób samemu,będzie lepiej
Mata:
Lepiej zasiej trawę elektrostatyczną,no chyba że nie masz elektrosadzarki,to będzie ciężko.

OP
OP
MKSamuel
Reakcje
0 0 0
Tylko to koszt sporo. Chyba że zrobię tą za "20zł" z łapki na muchy. :) I ile gram potrzebuję tej trawki na wymiar dugość.100cm szerokość.65cm.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.677 50 5
A oni dalej swoje....Jeszcze plan nie zatwierdzony do końca, nie wie z czego podstawę (skrzynki) zrobi, ale już o trawę pyta...

Reakcje
1 0 0
Jestem za pomysłem Krisa. Sklejka 10mm i z tego róbcie skrzynki. I powoli. Zrobisz sobie skrzyneczkę jedną drugą.... i tak dalej. Z trawą dałbym sobie jeszcze spokój. Nie musisz od razu wszystkiego mieć. Róbcie to małymi krokami to mniej "zepsujecie" - nie będzie Wam się spieszyć. Jak teraz się zaopatrzysz w trawę to skrzynki dobrze jeszcze nie zrobisz a już trawę będziesz chciał sadzić ... i po co ten pośpiech ???

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
MDF jest do d....
Ani do tego wygodnie przykręcić, przybić i czy przykleić.
Ani w tym porządnego otworu nie da się wywiercić.
Sklejka lub płyta meblowa to jedynie słuszny materiał.
A oni dalej swoje....Jeszcze plan nie zatwierdzony do końca, nie wie z czego podstawę (skrzynki) zrobi, ale już o trawę pyta...
No właśnie. Niestety chłopaki prochu na razie nie wymyślą;) my przygotowywaliśmy się do budowy ponad rok.
Jeśli już pytacie o trawę (oczywiście grubo za wcześnie) to poczytajcie o metodzie "młotkowej" - w dobie sadzarek trochę zapomnianej. Wasze moduły będą stosunkowo małe, można popróbować z użyciem przemocy bezpośredniej:);)
Można też trawę elektrostatyczną zastąpić posypką z drobno mielonej gąbki (po amerykańsku).

OP
OP
MKSamuel
Reakcje
0 0 0
Dziękujemy za porady Co do trawy, dodam że my też będziemy trochę się przygotowywać. Wprowadziłem kilka zmian do naszego planu, który zamieszczę po 17 dzisiejszego dnia. :)
Planujemy jak narazie zrobić wszystkie zaplanowane skrzynie, dopiero zająć się torami, i w następnym kroku szutrowaniem. Dalej będzie modelowanie terenu, później trawienie. :D Dalej zaplanowane budynki, drogi, przejazdy itp.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.677 50 5
Samuel, oto kolejność, która powinna być dla was wyznacznikiem prac:
1. planowanie
2. budowa skrzynek
3. korekta planu
4. zakup korka
5. korekta planu
6. ułożenie korka na skrzynkach
7. ułożenie torów na korku
8. ostatnia ewentualna korekta planu
9. docięcie korka
10. przymocowanie korka do skrzynek, przymocowanie torów do korka (klejem, NIE gwoździami)
11. podłączenie torów do przejezdności
12. podłączenie rozjazdów
13. sprawdzenie przejezdności
14. szutrowanie
15. szczegółowe planowanie "dekoracji"
16. rozrysowanie 'dekoracji' na skrzynkach
17. wykonanie budynków
18. przymiarka budynków na skrzynkach
19. ewentualna korekta rysunków dekoracji
20. wykonanie dekoracji (w tym momencie możecie się pytać o trawę)

Koledzy pewnie jeszcze coś dołożą (punkty związane z SRK), ale mniej więcej tak to wygląda.

Więc radzę zacząć od dioramy, w celach ćwiczebnych, żeby pokazać, jak wam to idzie. Żebyśmy mogli wam pomóc i nakierować, jeśli zbłądzicie. Bo na makiecie będzie bardziej boleć... ;)

OP
OP
MKSamuel
Reakcje
0 0 0
Zrobimy ze sklejki. Zresztą sam tata mówi że MBF to słaby materiał na Coś takiego. Polecił OSB, albo tak jak mówicie sklejkę. I tak zrobimy. A na nogi, proponuję zwykłe badylki o grubości około 5 centymetrów jakoś lub koziołki, by można to było w miarę szybko złożyć/rozłożyć, nie na stałe, z powodu że zajmie nam cały pokój. :) Zaraz podam ostateczny plan, jaki zaplanowaliśmy. Najpierw zrobimy 3 skrzynki, czyli 300 centymetrów na 70 centymetrów i dalej boczne moduły, dolne, kolejny boczny itp. Jak zrobimy wszystkie skrzynki (moduły), położymy wszędzie tory, no i zobaczymy jak się to potoczy. Z jeden strony planujemy tunel, krótki bo 40-50 centymetrów, i z drugiej strony most taki mały, żeby pod spodem była dróżka do stacji, i do nastawni. Załączam plan, mniej więcej jakoś tak to widzimy, mniej więcej budynki jak pokazuję na planie. Wczoraj trochę czytałem forum, analizowałem jak kto zaczynał. I znalazłem sporo nowych pomysłów do naszej makiety. Mniej więcej wymyśliłem rampę dla towarów, razem z magazynem, oraz port przeładunkowy z kontenerami. Dodałem lekko dłuższy tor do lokomotywowni, oraz wydłużyłem bocznicę. Dodałem dwa dodatkowe tory na wagony, trochę pomodziłem. Podliczyłem ceny torów i tak to wygląda: 1870,20zł jeżeli użyję sporo flexów, zamiast zwykłych łukowych czy prostych. 1898,70zł jeżeli wszystkie tory będą łukowe i proste, bez flexów. Nie wiem czym się kierować, żeby było taniej, czy drożej a lepiej? Jak ta sytuacja wygląda tutaj?
Pierwszy plan jest z większością flexów, a drugi z większością zwykłych, G231, G239, R3, R4 itp.

Załączniki

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Tak chciałem zwrócić uwagę,że tak psioczycie na płytę MDF że zła,niedobra słaba,do d**py, a u nas w klubie wszystkie moduły są wykonane z płyty MDF, i nic z modułami się nie dzieje,także śmiało mogę polecić MDF-kę

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Podliczyłem ceny torów i tak to wygląda: 1870,20zł jeżeli użyję sporo flexów, zamiast zwykłych łukowych czy prostych. 1898,70zł jeżeli wszystkie tory będą łukowe i proste, bez flexów.
Takie pytanie. Skąd wzięła się ta kwota?
Tory flex Piko kosztują ~16 zł/szt. Za 1870 zł kupisz ~116 torów, a u Ciebie do wykorzystania będzie ~30 szt. (~500 zł).

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.677 50 5
Makieta, to nie prezentacja do szkoły, czy catering na imprezę. Tu koszty się podlicza na koniec, a nie przed :) A często się nie podlicza, bo co innego jest ważne ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 7
Planuję 121
Planuję 12
Planuję 70
Planuję 8