• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Plany segmentowej makiety w skali H0 1:87

Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich serdecznie. Ponieważ jest to pierwszy mój post, to witam wszystkich użytkowników forum.
Tak jak w/w w temacie planuję zrobić makietę modułową. Plany powinny pojawić się jutro, późnym po południem.
W takim razie narzucę lekki schemat tego, Co planuję zrobić, nie sam, a z pomocnikiem. :)
Wymiary całości: max. długość 445cm, max. szerokość 235cm
Tory użył bym zwykłych, Piko A-Gleis. Po jednej stronie były by perony, i mini dworzec, + przejście nad ziemne, oraz dodatkowa za peronami, bocznica wagonowa, i dojazd do szopy, na ok.2-3 lokomotywy. Po drugiej stronie, znalazł by się tunel, który by miał myślę około 40cm-50cm, ewentualnie mogę wznieść tory, i zrobić most. :) To zależy Co doradzicie. Jutro dam plan, będzie można to bardziej rospracować. Teraz Pozdrawiam, i życzę miłej nocy wszystkich Modelarzom. :)

OP
OP
MKSamuel
Reakcje
0 0 0
Witajcie ponownie. Cały plan podam po 18 jakoś który jest robiony w Scarmie, z peronami, zwrotnicami itp.
A czy wiesz co to jest makieta modułowa i jakie są jej założenia? Gość prawdopodobnie gdzieś usłyszał o takiej makiecie i myśli, że każda makieta kolejowa to modułowa.
Powiem tyle, wiem Co to jest makieta modułowa. Będzie ona podzielona na 10 skrzynek (Modułów). Proszę graficzne podzielenie na skrzynki:

Załączniki

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.455 2 0
A czy skrzynki (moduły), będą miały znormalizowane czoła, by wybierać się na spotkania modelarskie? :)

Reakcje
1 0 0
A czy Wy chcecie go zniechęcić już na samym początku? Chłopak chce sobie zrobić makietę z modułów ( a ze jest powiedziane MODUŁ - wcale nie znaczy że ma mieć normy jakiekolwiek - on swoje skrzynki nazywa modułami i dobrze, bo jest to jakiś tam moduł ale nieznormalizowany .) i OK , niech sobie robi i życzę żeby mu ona bardzo ładnie wyszła. Samuel, bardzo trafnie zrobiłeś tytuł "Plan skrzynkowy" to może będziesz miał spokój z suszeniem głowy o normach itd....... ale to tylko przez jakiś czas.

OP
OP
MKSamuel
Reakcje
0 0 0
A czy Wy chcecie go zniechęcić już na samym początku? Chłopak chce sobie zrobić makietę z modułów ( a ze jest powiedziane MODUŁ - wcale nie znaczy że ma mieć normy jakiekolwiek - on swoje skrzynki nazywa modułami i dobrze, bo jest to jakiś tam moduł ale nieznormalizowany .) i OK , niech sobie robi i życzę żeby mu ona bardzo ładnie wyszła. Samuel, bardzo trafnie zrobiłeś tytuł "Plan skrzynkowy" to może będziesz miał spokój z suszeniem głowy o normach itd....... ale to tylko przez jakiś czas.
Dzięki że chociaż Pan jest za tym, by mi się to udało. Niektóre komentarze, nie napawają mnie optymizmem. Pracę zacząć powinienem od pierwszej skrzynki, czyli nr.1, plan z dworcem, torami, i przede wszystkim jakiś mniejszy dworzec. Tutaj wgrywam cały plan z początkowymi ustawieniami. Jeżeli będę miał już całość, stopniowo będę ją rozbudowywać. A Co do spotkań modelarskich, może mi uda się je przystosować, ewentualnie, zrobię 1, lub 2 takie na wystawy jeżeli je przymią zawodowcy. :) Pozdrawiam. ;) Wymiary widać, bo są metryczki z mm. :) A, i te szare paski na torach, które są w 3 miejscach, to planowane tam przejazdy.

Załączniki

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.455 2 0
Ja bym polecił, jakąś mijankę chociaż, czy bocznicę na dole, by można jakieś składy wysyłać, czy jeździć w jakimś celu :)
Miejsca jest dużo, czasu z tego co widzę też, może warto by dodać troszkę rozjazdów? :) Czyli np. druga stacja na dole.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.674 50 5
Ja nie robiłbym drugiej stacji, ale mijankę jak najbardziej. Taką na 3 tory (1 główny i 2 postojowe).
Lub pokusiłbym się o szlak 2torowy.

Samuel, działaj, nie zrażaj się. Działaj i pokazuj. Ale przede wszystkim, przed każdym krokiem: CZYTAJ FORUM. ;)

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Ja nie robiłbym drugiej stacji, ale mijankę jak najbardziej. Taką na 3 tory (1 główny i 2 postojowe).
Lub pokusiłbym się o szlak 2torowy.
Samuel, działaj, nie zrażaj się. Działaj i pokazuj. Ale przede wszystkim, przed każdym krokiem: CZYTAJ FORUM. ;)
Tak jak napisał Kris: CZYTAJ FORUM. Z każdym przeczytanym wątkiem będą nowe pomysły. Ten plan jest zbyt prosty na taka powierzchnię. Można zmieścić bardzo dużo fajnych rzeczy.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.455 2 0
Warto też odwiedzić jakąś wystawę :) Tam to można pogadać, popytać i podpatrzeć, ludzie z chęcią pomagają, jak widzą zainteresowanie :)

OP
OP
MKSamuel
Reakcje
0 0 0
Przeanalizowałem wszystkie wasze komentarze i wpadłem na pomysł, lekkiej modernizacji mojego planu, i dorobić drugą bocznicę, po drugiej stronie, razem ze stacją towarową-przeładunkową, i do tego mały przystanek osobowy. Do tego do planowałem mini most, sami oceńcie. Ewentualnie spróbujcie Coś samemu zrobić z moim planem i mi go zaprezentować. Myślę że za taką sumę jaką na to przeznaczę z kolegą jakoś damy radę. Mogę powiedzieć że na wstępie mamy zestaw startowy, traxxa elektrycznego PIKO z zestawem analogowym i torami. Oczywiście stopniowo będziemy dokupywać nowe lokomotywy i wagony. Przewidziany budżet na całą makietę ok.5000 tyś złotych, ustaliliśmy że na 2 lata pracy, przeznaczymy około 2500 tyś złotych, więc w ciągu tych 4 lat powinniśmy się uporać z pracą nad makietą, może i wcześniej. Oczywiście wszystko powoli, bez pośpiechu, by nic nie zepsuć, ani wydać w błoto naszych pieniędzy oraz, naszej pracy i cennego nam czasu. Mój plan jak widać powiększyłem, o bocznicę towarową, tunel, miejsce na lokomotywy, oraz stację towarową, oraz jeden tor przeładunkowy, + mały przystanek osobowy. Myślałem trochę też nad lokomotywownią, lub jakąś szopą na lokomotywy. Oceńcie, i podajcie rady bo już niedługo chcemy zacząć, więc musimy zdecydować się na ostatni plan, jaki ustalimy. :) Coś takiego uchaliłem w Scarmie. :p Wymiary są na metryczkach.

Załączniki

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Przede wszystkim,dłuższy peron przy głowicy z nastawnią jest zdecydowanie za dlugi,gdy przy tym peronie,przy wskaźniku W4 zatrzyma się lokomtywa,to nie będzie możliwości wjazdu na peron pierwszy,gdyż lokomotywa stojąca przy peronie drugim będzie już za ukresem.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Jeszcze za mało czytałeś i oglądałeś;););)
Spróbuj zaprojektować szlak dwutorowy:)
Co to znaczy niedługo? Za tydzień, miesiąc czy kwartał?
Jak się długo projektuje to się potem nie żałuje :)

OP
OP
MKSamuel
Reakcje
0 0 0
Narazie nie jestem w stanie zrobić dwu torowego. Jak zrobię całość, to wtedy będę myślał o dwu torowym. A Co do peronów, to nie ma problemu, zmiejszy się. :) Właśnie oglądam też makiety modułowe, innych i trochę się dowiem. Mając na myśli tą sobotę, lub następną BORUCH. :)

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 7
Planuję 121
Planuję 12
Planuję 70
Planuję 8