• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

plan modułowej stacji kolejowej

OP
OP
P
Reakcje
0 0 0
Układ torowy ma jak najbardziej odwzorowywać stację Hel. Jaki program polecasz żeby można było w nim rozplanować budynki i sygnalizację? Piotrze miło, że zajrzałeś tutaj, to może ty odnośnie tego mi doradzisz ?

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
To pokaż mi kolego dioramę/makietę która wykorzystuje rozjazdy 6°30' i posiada wszystkie pozostałe elementy w dostosowanej do nich skali. A najlepiej zademonstruj taką makietę. Być może ktoś zrobi małą mijankę, ale coś większego? Dlatego właśnie uważam, że jest to przerost formy nad treścią. Zbudowałeś kiedykolwiek jakąś stację w modelu? Choćby na rozjazdach 15°? Rozłożyłeś choćby na stole głowicę z rozjazdów 6°30' ? Jeśli nie to może to zrób i wtedy porozmawiamy.
Robię na 6°30'... dioramę (EW6 Tilliga), stąd mój wpis wyżej. Jeden rozjazd ma długość prawie 40cm, więc rozumiem o czym piszesz. W swoim czasie pokażę. Nie ma co się pienić Corwin. Każdy ma prawo do swojego zdania. Nadmienię, że jest kilka makiet, które wykorzystują te rozjazdy, więc dziwne jest że pytasz o takie. Nawet jeden z kolegów tu na forum takie zastosował: http://forum.modelarstwo.info/threads/przystanek-wrocki.15150/

Zgadzam się z tobą, że w przypadku "czegoś większego" kompromisy są niezbędne. Moja wypowiedź dotyczyła jedynie stwierdzenia, że zastosowanie ich to przerost formy nad treścią (ogółem - a w tym pojęciu miałem na myśli nie tylko duże projekty).

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
P
Reakcje
0 0 0
Rozpocząłem prace nad modułem szlakowym. Wstawiam zdjęcia z szutrowania torów i formowania terenu. Pytanie, jaką farbę użyć do pokrycia terenu, tą jaśniejszą( dark sund, czy ciemniejszą ( flat earth) ?
20150423_203521.jpg
20150423_203454.jpg
20150423_203445.jpg

OP
OP
P
Reakcje
0 0 0
Rozpocząłem próbne mocowanie torów do podłoża krokowego. Niestety braknie miejsca na tor boczny( W planie najbardziej na dole) . Tor główny jest pośrodku moduł. Jeżeli mam zmieścić ten tor to bym musiał przesunąć tor główny bardziej w górę. Co o tym sądzicie?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 61
Planuję 18
Planuję 74
Planuję 8
Planuję 52