• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

plan modułowej stacji kolejowej

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.646 519 30
Czy nowy plan to ten z poprzedniej strony (post #38)? Chyba nie widać na nim całości, ale robi wrażenie przeładowanego - trudno tu mówić o szlaku.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.646 519 30
No ale Kolega pytał w tym wpisie, stąd moje przypuszczenie. Tak czy tak, moje zdanie się nie zmieniło, choć żeby ocenić trzeba widać całość, na wklejonym obrazku widać, że część rysunku z prawej strony jest niewidoczna.

OP
OP
P
Reakcje
0 0 0
W prawdziwym układzie torowym tego rozjazdu nie ma, ale by to ułatwiło manewry. Ta niby mijanka to tory odstawcze dla pociągów osobowych, więc nie wydaje mi się aby była potrzeba zastosowania tego rozjazdu.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Rozjazdy 6°30' to już przerost formy nad treścią - modelarstwo to sztuka kompromisu - szczególnie jeśli chcesz odwzorować coś więcej niż małą stacyjkę z dwiema głowicami która zajmie Ci dobre kilka metrów
Nie sądzę, aby te rozjazdy były przerostem formy nad treścią. To są po prostu modele rozjazdów i tyle. Równie dobrze można pisać, że wagon Bautzen89 Tilliga to przerost formy nad treścią bo jest w 1:87 a nie w 1:100. Ale rozumiem to jedynie w kontekście wyboru rozjazdów do makiety domowej, gdzie nie ma miejsca (wtedy kompromis). Dobrze, że jest wybór. Tyle. Ale nie przerost formy nad treścią.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Ciężko dyskutować nad planem, skoro nie wiemy właściwie nic o przeznaczeniu tych torów.
Na planie trzeba chociaż zaznaczyć które to są tory szlakowe, bocznicowe, umieścić perony, budynki. Im dokładniejszy plan, tym łatwiej wyłapać błędy.
Ale jeszcze wcześniej przydałoby się zbudować segmenty szlakowe ;)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
338 2 3
Nie sądzę, aby te rozjazdy były przerostem formy nad treścią. To są po prostu modele rozjazdów i tyle. Równie dobrze można pisać, że wagon Bautzen89 Tilliga to przerost formy nad treścią bo jest w 1:87 a nie w 1:100. Ale rozumiem to jedynie w kontekście wyboru rozjazdów do makiety domowej, gdzie nie ma miejsca (wtedy kompromis). Dobrze, że jest wybór. Tyle. Ale nie przerost formy nad treścią.
To pokaż mi kolego dioramę/makietę która wykorzystuje rozjazdy 6°30' i posiada wszystkie pozostałe elementy w dostosowanej do nich skali. A najlepiej zademonstruj taką makietę. Być może ktoś zrobi małą mijankę, ale coś większego? Dlatego właśnie uważam, że jest to przerost formy nad treścią. Zbudowałeś kiedykolwiek jakąś stację w modelu? Choćby na rozjazdach 15°? Rozłożyłeś choćby na stole głowicę z rozjazdów 6°30' ? Jeśli nie to może to zrób i wtedy porozmawiamy.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
338 2 3
Może skonczylibyśmy dyskutować na temat zwrotnicy 6,5 stopnia, a porozmawialiśmy na temat układu torowego mojej stacji?
Tu nie ma o czym dyskutować. Brak budynków sygnalizacji, etc. Tory na stacji znajdują się w jakimś celu - ich układ nie bierze się z "hmm to może tu dam ze dwa rozjazdy bo to będzie fajnie wyglądało".

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 61
Planuję 18
Planuję 74
Planuję 8
Planuję 52