• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Plan Makiety

OP
OP
popi39

popi39

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję bardzo kolegom za pomysły, na jeden z nich jestem zdecydowany w okrojonej wersji, kolegi Marqusa teraz tylko do realizacji zaczynam pracować 30 lipca.Później zdam relacje z prac jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
451 8 0
Można pokusić się jeszcze o dodatkowy tor do jakiegoś małego zakładu, tartaku, młyna etc.
popi39-4.jpg
Zawsze to urozmaici jazdy. A nie tylko w "kółko". ;)
...teraz tylko do realizacji zaczynam pracować 30 lipca.Później zdam relacje z prac...
Czekamy zatem na relację.
Bo wiele projektów na forum popadło w niebyt. ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Jak tak patrzę, to nadal uważam, że trzeba by to uprościć do jednego poziomu, przyłożyć się do dekoracji i też będzie cacy :)

OP
OP
popi39

popi39

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ale dla mnie proste to nie ciekawe różnice w terenie przyciągają oko ,jakoś lepiej mi to wygląda,chyba że kolega ma jakąś propozycję to proszę o pomoc i rysunek.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Zgadzam się, że różnice w terenie przyciągają oko. Jednakże, kolega zamierza zbudować makietę w skali H0 i na dość małej powierzchni. Wymusza to pewne kompromisy.
Albo ostre podjazdy, albo "jazda w kółko". Jazda w kółko nie jest taka zła, kiedy są bocznice, które dają możliwości manewrowe. To zaś daje możliwość zabawy w prawdziwą kolej.
Jazda w 8 na 2 poziomach, to nadal....jazda w kółko, a wtedy już niewiele miejsca pozostaje na bocznice i ustawienie przy nich czegokolwiek, aby wyglądało jako tako.
A jazda w kółko na 8 przy ostrych podjazdach, to męczenie taboru... (mówię o lokomotywach).

Jeśli znajdę chwilę czasu, to koledze zapodam jakieś propozycje. Póki co może kolega sam poszukać na forum, m.in w moim wątku "dla średnio-leniwych..".
Lub w google grafika..... "h0 anlage" , "kleine h0 anlage" itd w różnych językach :)

OP
OP
popi39

popi39

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Martwi mnie tylko jedna rzecz ,jak zrobię dużo rozjazdów to będą zaniki napięcia i tabor będzie szarpał albo ogólnie nie działał.Co do wątku dla średnio leniwych jakoś nie znalazłem inspiracji ;) .
czekam na propozycję kolegi i z góry Dziękuję.

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 0 0
Martwi mnie tylko jedna rzecz ,jak zrobię dużo rozjazdów to będą zaniki napięcia i tabor będzie szarpał albo ogólnie nie działał.
Ten problem minimalizuje się poprzez zastosowanie więcej niż jednego podłączenia zasilania do torów.
Przy zaproponowanym przez Marqusa układzie 6 punktów podłączeniowych powinno w zupełności wystarczyć.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 0 0
Jako, że nie określiłeś jeszcze jak będzie wyglądał Twój plan torów posłużę się przykładem prawie ostatecznej wersji
układu torów na mojej makiecie.

Moją makietę realizowałem w "analogu", więc dodatkowo zdefiniowałem sobie odcinki izolowane - tak aby móc tam zatrzymać
skład i sterować innym znajdującym się na pozostałej części torów - jeśli masz "cyfrę" to zielone kropki Cię nie interesują.

Łączysz ze sobą wszystkie niebieskie punkty i podpinasz do zasilacza. Łączysz ze sobą wszystkie czerwone punkty i podpinasz
do zasilacza. W wersji z izolowanymi odcinkami niebieskie kabelki z bocznic ciągniesz do włączników na pulpicie i stamtąd do zasilacza.

W załączeniu kilka fotek.

Załączniki

OP
OP
popi39

popi39

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Miałem nadzieję że zasilacz 5 amper wystarczy taki posiadam .Dziękuję za pomoc i zrozumienie ale szukać po goglach nie mam czasu wolę zapytać osoby kompetentne w temacie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Jeśli popi nie ma czasu planować makiety, to nie będzie miał czasu jej robić. Niech od razu zleci to komuś innemu, albo w ogóle da sobie spokój z tematem i nie zawraca gitary kompetentnym....