• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Plan makiety 185X100

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.927 129 86
Dopowiem tylko, że na końcach obrotnicy powinny znajdować się kawałki torów (w realu długości około 1m/1,2m - na trzy/cztery podkłady). Na końcach przeciwległych do torów wjazdowych. Być może służyły jako wskaźnik położenia albo na niektórych obrotnicach jako element układu ryglującego. No ale to już detal.

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
Dopowiem tylko, że na końcach obrotnicy powinny znajdować się kawałki torów (w realu długości około 1m/1,2m - na trzy/cztery podkłady). Na końcach przeciwległych do torów wjazdowych. Być może służyły jako wskaźnik położenia albo na niektórych obrotnicach jako element układu ryglującego. No ale to już detal.
Mam obrotnice już, servo napęd . W drodze sterownik serwa. O szczegóły bede pytać na forum jeszcze...

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
Mam pytanie do forum... Zastanawia mnie, czy na tych dwóch odcinkach R1 wjedzie mi parowóz PM2-14 ???
Trochę długi jest ten PM2 ???
Dziękuję za życzliwość Wszystkich wyjadaczy forum z merytorycznym podejściem do tematu...

Ostatnio edytowane:

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
471 0 1
Ja bym trochę odchudził układ na twoim miejscu i zrobił takie coś:
makieta 1V.png

Nie pchał bym się w rozjazd W3, miałem i twierdzę że jeden z najgorszych, zaraz po DKW mowa o piko.
Tym bardziej że kolega ma go w torze głównym, nie wspomnę że w realu takie połączenie nie występuje.

Wywal W3 wstaw WR i zrób żeberko ochronne, będzie bardziej "realistycznie" i pozbędziesz się problemów dodatkowo.

Wywala również ten dolny "trapez" bez sensu jest, przecież są rozjazdy łukowe, które pełnią tą samą funkcję, tylko dodaj połączenie z lewej strony.
Zyskasz na miejscu aby dodać np. peron.

Górę też bym wywalił i wstawił jakieś perony.
To jest moje zdanie, zrobisz jak uważasz, ja na szczęście się wyleczyłem z rozwiązań typu rollercoaster:)

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
Te rozwiązania na makiecie maja być awaryjne te rozjazdy...nie aktywne rozjazdy.
Długość peronów?... to mała makieta... Starczy miejsca...

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.986 39 1
Pm2 nie przejedzie. Zresztą np. OKo1,czy TKt1 też nie. Nawet malutki TKi3, który ma niebawem wyjść ma R 422.
Minimalny promień: 422 czyli Piko R2.
Trzeba przeprojektować plan, żeby wyrzucić R1 i nigdy więcej ich nie używać.

Ostatnio edytowane:

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
652 44 0
Pm2 nie przejedzie. Zresztą np. OKo1,czy TKt1 też nie. Nawet malutki TKi3, który ma niebawem wyjść ma R 422.
OK. To jest prawda ekranu. A prawda czasu jest taka, że na mojej starej makiecie są zakamarki z łukami Pilza 360mm oraz Roco 358mm i dają radę. Nie wspomnę o znakomitych modelach braci Fleischmannów, dla których nie ma żadnych strasznych łuków.

Pozdrawiam,

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.628 2 0
Gdybyś jednak chciał się tych łuków R1 pozbyć (moim zdaniem warto), to układ mógłby wyglądać
(z uwzględnieniem moim zdaniem słusznych uwag kolegi @Pawelec) po uporządkowaniu tak:
maximus.JPG

Nie wiem jakiego producenta obrotnicę zaplanowałeś więc jej nie wrysowywałem.

Powodzenia w planowaniu i budowie :)

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
Każdy coś innego proponuje.
Problemem jest tu ograniczone miejsce wielkości makiety.
Więc tak pomyślałem:
Zrzut ekranu 2025-05-03 112733.png

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.927 129 86
1. Chyba lepiej by wyglądało (i realniej) gdyby Zamek był na wzgórzu - czyli nad nad tunelem. A tunel dwu przepustowy.
2. No i ten mały peron bym wydłużył (bo teraz dziwnie wygląda) usuwając te niepotrzebne rozjazdy obok niego. To już było sugerowane tu.

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
No to trzymamy kciuki za realizacje i czekamy na jakieś postępy w budowie! :)
Wszystko mam: tory, rozjazdy, budynki, obrotnicę, linie trakcyjne, semafory, roślinność, podłoże itd itd.
Podstawę makiety już też mam sklejkę z konstrukcja złożoną 185X100.
TYLKO CZAS JEST POTRZEBNY JUŻ NA REALIZACJE...
ADMINA PROSZĘ O PRZENIESIENIE TEMATU DO DZIAŁU "BUDUJĘ MAKIETĘ"
POZDRAWIAM

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.489 552 30
Jedna dość zasadnicza uwaga: wydaje mi się, że na normalnym międzytorzu (nieposzerzonym) nie zmieści się peron. Nim kolega @Maximus9992 zacznie budowę, to proponuję jeszcze spojrzeć na moje propozycje. Pierwsza zakłada powierzchnię bez zmian, w drugiej założyłem małe poszerzenie makiety, o ile jest taka możliwość. Wersja 2 ma dwa podwarianty: z trochę dłuższymi i trochę krótszymi torami stacyjnymi, ale dzięki temu nieco dłuższym szlakiem. Zaznaczam, że moje propozycje są zrobione przez zabawę w Paint, nie w programie do projektowania makiet (nie mam takiego programu), więc wymagają weryfikacji w programie albo w naturze. Ale nieskromnie myślę, że warto je wziąć pod uwagę:

Wersja 1 - bez zmiany wymiarów. Na stacji są tylko dwa tory główne zasadnicze (przedłużenie torów szlakowych), co jest trochę mało realistyczne i nie daje możliwości sprowadzenia na bok jednego pociągu w celu wyprzedzenia go przez inny skład.

makieta 1.jpg

Wersja 2 - niewielkie poszerzenie makiety umożliwia dołożenie toru głównego dodatkowego (którym będzie teraz wewnętrzny tor stacji) i umieszczenie między torami głównymi zasadniczymi peronu wyspowego. Ta wersja ma dwa warianty, z krótszymi i dłuższymi torami stacyjnymi.

makieta 2.jpg

makieta 2a.jpg

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
Jedna dość zasadnicza uwaga: wydaje mi się, że na normalnym międzytorzu (nieposzerzonym) nie zmieści się peron. Nim kolega @Maximus9992 zacznie budowę, to proponuję jeszcze spojrzeć na moje propozycje. Pierwsza zakłada powierzchnię bez zmian, w drugiej założyłem małe poszerzenie makiety, o ile jest taka możliwość. Wersja 2 ma dwa podwarianty: z trochę dłuższymi i trochę krótszymi torami stacyjnymi, ale dzięki temu nieco dłuższym szlakiem. Zaznaczam, że moje propozycje są zrobione przez zabawę w Paint, nie w programie do projektowania makiet (nie mam takiego programu), więc wymagają weryfikacji w programie albo w naturze. Ale nieskromnie myślę, że warto je wziąć pod uwagę:

Wersja 1 - bez zmiany wymiarów. Na stacji są tylko dwa tory główne zasadnicze (przedłużenie torów szlakowych), co jest trochę mało realistyczne i nie daje możliwości sprowadzenia na bok jednego pociągu w celu wyprzedzenia go przez inny skład.

Zobacz załącznik 1120136

Wersja 2 - niewielkie poszerzenie makiety umożliwia dołożenie toru głównego dodatkowego (którym będzie teraz wewnętrzny tor stacji) i umieszczenie między torami głównymi zasadniczymi peronu wyspowego. Ta wersja ma dwa warianty, z krótszymi i dłuższymi torami stacyjnymi.

Zobacz załącznik 1120137
Zobacz załącznik 1120138
DWORZEC, PERON NA ŁUKU HHHEHEHHEH. NIE NIE NIE

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.